Vigyázz a bolti mézzel, sok a silány kínai termék - figyeld, mit veszel!

Óriási mennyiségű silány minőségű kínai méz árasztotta el a magyar piacokat (is), így a mai napig raktárban csücsül a 2016-os magyar méztermés. És ez csak az egyik probléma.

Az országban sajnos nem egy probléma keseríti meg a méhészek és a méztermelés életét. Az egyik, hogy jelenleg mindössze 70 dkg az éves átlagos mézfogyasztás, míg az Európai Unióban egy kilogrammal több, így az egyik cél hogy 2020-ra felzárkózzunk, és elérjük a minimum 1 kg-ot - mondta el a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Nagy István.

A másik súlyos nehézség a mézhamisítások mellett, hogy óriási mennyiségű kínai méz árasztotta el a piacokat, amik olcsók, de silány minőségű, vegyi úton előállított műtermékek, így a fogyasztókra és a mintegy 20 ezer magyar méztermelőre nézve is károsak. Utóbbiak 2016-os méztermése például a mai napig nem került beszállításra, mert a raktárak tele vannak kínai importtal.

A helyzetet nehezíti, hogy Európában egyébként mézhiány van, így az importra mindenképp szükség van. További cél, melyen külön bizottság is dolgozik, hogy elérjék a méz pontos származási helyének feltüntetését - azon felül, hogy a címkén szerepel, hogy az unióból származik - , hogy a nálunk készített méznek tényleg meglegyen a helye.

A tárca tanácsa, hogy ha tehetjük, közvetlenül a termelőtől vásároljuk a magyar mézet!

Ezeket olvastad már?

<via napi, kép flickr>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...