Vietnami szendvics francia bagettben

Hát ez lett belőle. A nyugat-európai bagett keleten tett látogatása sikertörténetbe torkollott. A francia-vietnami rangadó eredménye: Banh Mi Xiu Mai, a fúziós szendvics.

Nem, nem őrültem meg, hogy Húsvét előtt egy vietnami szendviccsel rukkolok elő itt a Nosalty oldalán, csak egyszerűen megkívántuk az irodában, és mostanában nagyon nehéz a beszerzése, így megsütöttem a bagettól a húsgolyóig minden részét. Sőt, répát és jégcsapretket is savanyítottam hozzá.

Banh mi - vietnami bagett, receptet itt találsz hozzá!

Gyarmatosítók a képben

Ahogy mindegyik keleti államról elmondható, úgy Vietnamról is tudvalévő, hogy konyhájára hatással volt az őt körülvevő országok gasztronómiája. Leginkább a kínai behatás érezhető egyes fogásokban. A most látható szendvics is egy nemzeti találkozó eredménye, egészen pontosan a szendvics befogadó része, azaz a bagett az, amit a francia telepesek ismertettek és szerettettek meg a vietnámiakkal.

Banh Mi Xiu Mai – a szuper húsgolyós szendvics receptért kattints a képre!

Banh mi

A “banh” egy gyűjtőnév a kenyerekre, a “mi” – jelentése búza, a “banh mi” kifejezést pedig a bagett típusú kenyérre használják. Sokkal levegősebb, mint az eredeti francia. A sok gyakorlat és az ebben szerzett tapasztalat szükséges a legjobb banh mi készítéséhez, ahogy a vietnámiak tartják. A legnehezebb mozzanat a megkelt veknik 45 fokban való bemetszése. Ha ugyanis nem vagyunk elég vadak hozzá, és nem használunk elég éles szerszámot – a legjobb erre egy sniccer – , akkor tarajos lesz a tészta széle. Így sütés után nem mutat tökéletes küllemet, ami ugye egy keleti konyhában lehetetlenség. Tehát lassú és remegő kezű pékek kizárva - fő a gyorsaság és a biztos kanyarintás!

A vietnami húsgolyós szendvics receptjéért kattints a képre!

Banh mi-ban készített szendvicset nagyon sok utcai árusnál vásárolhatunk Vietnamban. Kis, gurítható pultjuk tetején kialakított tűzhely fölött, két rács közé szorítva sütik hozzá az illatos sertéshúst. A budapesti vietnami büfékben viszont inkább a marhahúsos változat terjedt el. Ezek a szuper lelőhelyek, azonban mára – érdeklődés hiányában – vagy megszűntek, vagy levették a menüjükből ezt a szendvicset.

Internetes kutakodásom során arra a megállapításra jutottam, hogy a sertéshúsgolyókkal töltött banh mi lehet a legjobb, és talán ez a legautentikusabb is. Bárhogy is legyen, én ennek a változatnak az elkészítésére adtam a fejem. Elsőre nem gondoltam, hogy ilyen sokrétű lesz a munka: bagettsütés, húsgolyópárolás, szószfőzés és répasavanyítás. Szóval ahhoz, hogy egy ilyen egyszerűnek tűnő kis szendvicset ehessünk, már három nappal korábban neki kell állnunk a folyamatnak.

Vietnami savanyított jégcsap retek és répa – a Do Chua receptért kattints a képre!

Időbeosztás

  • Legalább három nappal korábban készítsük el a vietnami savanyított répa +jégcsapretek kombót. Minimum ennyi idő kell neki, hogy összeérjenek az ízek benne. Hűtőben tárolva még további három hétig eláll.
  • A bagett alapját, az úgynevezett szivacsot – víz, élesztő, cukor és a liszt felének keveréke – már előző este bekeverhetjük. Legyen csak jó hólyagos, bugyborékos a teteje.
  • A többi feladat már a sütés napján történik. Keverjük és gyúrjuk hozzá a liszt másik felét a szivacshoz, így kellemesen puha, ruganyos tésztát kapunk, melynek tapintása olyan mint a baba popsija.
  • A továbbiakban pedig jöhet a bagettsütés, húsgolyó és szószkészítés a receptekben leírtak alapján.

Ne vegye kedvetek a sok teendő! Aki kóstolta már valaha ezt a szendvicset,az tudja, bőven megéri a fáradozást. Pakoljátok meg a banh mit bőven husival, frissen csíkozott kígyóuborkával, szósszal, és szórjátok meg aprított korianderrel. Aki bírja a csípőset, a chilit se hagyja ki belőle. Ugye milyen szép? Legalább annyira, amennyire finom!

Ha marad a húsvéti sonkából egy kevés, akkor jövő héten mutatok nektek valami fincsit, máskülönben sütizünk!

Gréti

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...