Télen-nyáron tökéletes és egészséges alternatíva szendvics helyett. A hozzávalók pedig abszolút variálhatók! Csak egyre kell vigyáznotok, a rizslapoknak elég maximum fél perc hideg vízben, csak annyi, hogy megpuhuljon. Amúgy gyerekjáték az egész!
Hozzávalók / 6 adag elkészítéséhez
A tekercsekhez
- 12 db rizslap
- 25 dkg darált sertéshús
- 25 dkg darált marhahús
- 2 közepes db újhagyma
- 1 csokor koriander
- 5 szál menta
- 3 cm gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek halszósz
- 1 teáskanál osztrigaszósz
- 1 db tojás
- 10 dkg üvegtészta
- 1 közepes db sárgarépa
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
A mártáshoz
- 2 ek halszósz
- 1 lime-ból nyert limelé
- 1 fél citromból nyert citromlé
- 4 teáskanál nádcukor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis db sárgarépa
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 1 dl víz
- chili ízlés szerint
Elkészítés
A mártáshoz
- Érdemes az egészet a mártás összeállításával kezdeni, hogy összeérjenek az ízek, mire tunkolásra kerül a sor. A folyamat végtelenül egyszerű: a nedves hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd addig kavarjuk, amíg teljesen fel nem oldódik. Végül belenyomjuk a fokhagymát, és hozzáadjuk a hajszálvékonyra szeletelt sárgarépát és gyömbért.
A tekercsekhez
- Először elkészítjük a tölteléket: a rizstésztát leforrázzuk, és 2-3 percig állni hagyjuk, amíg teljesen átlátszó nem lesz, majd leszűrjük, és kissé összevágjuk.
- A kétféle húst összekeverjük, és hozzáadjuk a felaprított mentát, koriandert és újhagymát. Belereszeljük a fokhagymát, gyömbért és sárgarépát is.
- Halszósszal, osztrigaszósszal, sóval és borssal ízesítjük. A sóval azonban csak óvatosan, mert a két szósz már önmagában is elég sós lehet!
- Hozzáadjuk az üvegtésztát és a tojást, majd az egészet jól összedolgozzuk.
- A kerek rizslapokat érdemes egyesével beáztatni, így jobban tudjuk kontrollálni, hogy mennyire puhuljanak meg. Hideg vízben elég neki bő fél perc, az a lényeg, hogy már ne törjön, hanem könnyen formázható legyen.
- A beáztatott rizslapot egy deszkára terítjük, a tetejétől 3 centire középre halmozzuk a tölteléket, a tetejét ráhajtjuk, majd a két oldalát is, és nagyon szorosan feltekerjük. Fontos, hogy ne maradjon benne levegő, különben sütés közben felpuffad majd!
- Addig ismételjük ezt a műveletet, amíg el nem fogy a töltelék. Mérettől függően 10-12 darab jön ki.
- Forró, bő olajban 4-5 perc alatt kisütjük a tekercseket, egészen addig, amíg szép barna nem lesz.
- Szűrőkanállal kivesszük, és papírtörlőre rakjuk, hogy a felesleg olajat felszívja.
- A mártásba tunkolva fogyasztjuk.