10 vidéki étterem, ahol nagyböjt alatt is csodálatosat ehetünk

Nagyböjt alatt sokan csak péntekenként hagyják el a húst, mások a böjt teljes ideje alatt áttérnek a vegetáriánus táplálkozásra. Bár ez az időszak az önmegtartóztatásról szól, a böjti időszak alatt is ehetünk jókat. Olyan helyeket ajánlunk országszerte, ahol könnyedebb alapanyagokból, halakból és zöldségekből is remekül főznek.

Még közel egy hónapig, április 6-ig tart az idei nagyböjt. Ezekben a hetekben nem csak a keresztény vallás előírásait tartók figyelnek oda a húsmentes – vagy kevesebb húst tartalmazó – étkezésre. A karácsonyi ünnepek és a februári disznótoros, farsangi trakták után ösztönösen is jólesnek a könnyebb, böjti ételek: 10 olyan vidéki éttermet ajánlunk, ahol igazán kreatívan bánnak a zöldségekkel, halakkal, és a böjtbe is csempészhetünk kulináris örömöket. 

  • Új gasztrocélpont Békésben: a szarvasi Újváros Bisztró 

Szarvas a Hármas-Körös holtágánál, az Újváros Bisztró pedig közvetlenül a part mellett épült. A modern, elegáns étterem kitűnik a környék vendéglátóhelyei közül, és az országban utazva mindenképpen megér egy kisebb-nagyobb kitérőt. Várvizi Péter kreatív séf és Piltz Zoltán vezető séf új, tavaszi étlapján olyan zöldségfókuszú remeklések is megtalálhatók, mint a céklakrémleves aszalt szilvával, kardamommal, korianderrel vagy a gyömbéres karfiolkrémmel körített zöldséges gyoza körtés kimchivel.

Újváros Bisztró / forrás

Újváros Bisztró 

Szarvas, Arborétum utca 2.

  • Egész évben Badacsonyra csábít a Hableány 

A Badacsony ikonikus épületében működő Hableány egész éves nyitvatartással és vegetáriánus remeklésekkel vár. Néhány ínycsiklandó vega és halas fogás a repertoárból: kemencés naan kenyér vászolyi sajtokkal, olívabogyókkal; rántott ponty babokkal; fogas cukkinivel, brokkolival kaporral; égetett karfiol garam masalával, ajvárral, jázmin rizzsel. A Hableány folyamatosan mulatságokba és boros programokra invitál, érdemes követni őket a közösségi médiában. 

Hableány / forrás

Hableány Badacsony 

Badacsonytomaj, Park u. 26. 

  • Győr ínyenckedvence: La Mareda 

Ha elegáns étterembe mennénk Győrben, a Lamareda ugrik be elsőként. Horváth Szilveszter séf esztétikus ételkreációi között az utóbbi időszakban egyre több zöldségalapú fogás jelenik meg. Olyan ételek szerepelnek a jelenlegi étlapon, mint a kemencében sült zöldségcarpaccio olíva sabayonnal, pistou-val, sózott citrommal vagy a szintén vegán póréhagyma-velouté dödöllével, sült salottával, hamis parmezánnal. A képünkön tamarinddal, földimogyoróval, pak choy-jal készített, ázsiai zöldséges rizstészta szerepel. 

Lamareda 

Győr, Apáca utca 4. 

  • Pazar zöldségételek Gödöllőn, a Smarniban 

Egy bájos parasztház épületében találjuk a Smarnit, ahol a jelenlegi éttermi árak mezőnyében megkapóan kedvezően kínálnak házias ínyencfogásokat. Rendkívül jól készítik a vörös húsokat, de igazi böjti finomság most az étlapról a sütőtökkrémleves gesztenyével, puffasztott hajdinával és a csicsókakrémleves haltepertővel, karottával. Szintén nem hagy hiányérzetet bennünk a sütőtökös lencsesaláta grillezett gomolyával és labneh-val vagy a padlizsánlasagne ördögszekér gombával, cukkinivel és kecskesajttal. 

Smarni / forrás

Smarni Étterem 

Gödöllő, Szabadság út 4.

  • Franciás sikk az Emmarozsban 

Szeged francia stílusú kovászos péksége, kávézója és bisztrója, ahol mindent nagyon komolyan vesznek, és ezt értékelik is a szegedi gourmet-k. Szuper baristákkal dolgoznak, a mennyei kovászos pékárukhoz bioliszteket használnak, és egy egyszerű szendvics is tökéletesen megkomponált kreáció náluk. Az Emmarozsban egyáltalán nem húskérdés, hogy finomat és laktatót ehessünk. 

Emmarozs / forrás

Emmarozs 

Szeged, Mérey u. 15/A

  • Vega-vegán a kényeztetés a Kistücsökben 

A legendás balatoni étteremben évek óta fókuszban vannak a vegán fogások. Legfrissebb, tavaszi étlapjukon Jahni László séf olyan kreatív ételekkel állt elő, mint a karalábé-carpaccio pisztránggal, tojáskrém hagymaropogóssal, a mogyorós sajtkrémhab sommal vagy a töltött karalábé zöldfűszeres barnarizzsel és citrusos karalábészósszal. Az à la carte kínálat mellett önálló vegán ételsort kínálnak a Régiónk Ízei menüben. 

Kistücsök / forrás

Kistücsök 

Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky utca 25. 

  • Ha nagyböjt, akkor is Bori Mami 

Ha Gyöngyös, akkor Bori Mami – szól az étterem szlogenje, és bár olyan ínycsiklandó húsos ételeket kínál az aktuális étlap, mint a libamájparfé, pacalpörkölt vagy kacsacomb pezsgős káposztával, a kíméletesebb, zöldséghangsúlyos mezőnyben is erős induló a Bori Mami. Húsmentes finomságaik a szarvasgombás tagliatelle, a “padlizsán, köles saláta, tápióka” nevű előétel, a langyos céklavariációk sajt mousse-szal és a sáfrányos rizottóval, ranolder sajttal kísért fogas. 

Bori Mami / forrás

Bori Mami  

Gyöngyös, Belváros tér 7. 

  • Pohner Ádám új élete a Bükkben: ISZKOR, Mályinka 

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Kazincbarcikai járásban fellelhető Mályinkán bukkant fel saját étteremmel a korábban tophelyeken dolgozó, Bocuse d’Or-versenyző séftehetség, Pohner Ádám. Az ISZKOR-ba több száz kilométerről is bele lehet szeretni, és 2023 biztos gasztroúticélja a 400 lelket számláló kisközség Pohner Ádámnak és párjának köszönhetően. Bár alig készül étel mangalica, vadhús nélkül, olyan böjti eledelek is feltűnnek az ISZKOR kínálatában, mint a vegetáriánus rakott kel füstölt tejföllel​ vagy az édes puliszka szilvával és dióval. 

ISZKOR 

Mályinka, Lillafüredi u. 2. 

  • Fantáziadús vega és halas fogások a tokaji Bobajkában 

A tavalyi Gourmet Fesztiválon debütált a tokaji Bobajka, amikor az étterem még nem is volt nyitva. A tarcali Andrássy Kúriában aztán megnyílt a leghíresebb borvidékünk elegáns új étterme, ahol reggelire, ebédre és vacsorára is várnak. Tokajban természetesen minden a bor körül forog, és az olyan vegetáriánus és halas fogások mellé is borajánlat jár, mint a sült tojás káposztával és krumplival, a pankómorzsában sült harcsa petrezselymes burgonyával, a körtével, sütőtökkel sült pisztráng kéksajttal, az erdei gombás, kecskesajtos rizottó vagy a tojásos galuska szívsalátával. 

Bobajka / forrás

Bobajka 

Tarcal, Fő u. 94. 

  • Vegán örömök a veszprémi Olivában 

A Buhim-völgybe lefutó Buhim utcában fellelhető Oliva épületében egykor fűszerpaprika-kereskedő élt, aztán a város kedvelt vendéglője, a Pusztai működött itt. Manapság nem csak a négycsillagos Oliva hotel vendégei esznek itt, ez a környék egyik kedvenc étterme is. Vegán ételek sorával erősítenek márciusban: a paradicsomlekváros, pesztós és vargányás bruscetták, a zellerkrémleves szarvasgombaolajos bébispenóttal vagy a pesztós spagetti grillezett vargányával egyszerre böjti és vonzó eledelek. 

Olíva Étterem / forrás

Oliva Étterem 

Veszprém, Buhim utca 14-16.

Szerző: Haranghy Orsolya

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

 

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...