Kultúrfelvágott: Vianne forró csokoládéja, ami a legszigorúbb böjtölőket is kísértésbe ejti

Téli francia táj, ködös utcácskák, homokkőházak, maja motívumok, bonbonokkal teli üvegek, gőzölgő csokoládé, mindez mágikus zenével kísérve - a Csokoládé a mai napig az egyik leghangulatosabb film. És akkor a gasztrojelenetekről még nem is beszéltünk!

A csokoládé mára tömegtermékké vált, így sokunk számára szinte elképzelhetetlen, hogy mit jelentett az embereknek a csoki 50-100 évvel ezelőtt. Amikor még nem lehetett a sarki kisboltban is húszféle, zömében gyanús minőségű csokoládéféleséget kapni, mindenféle indokolt és indokolatlan ízesítésben.

A Csokoládé című film viszont igazán szerencsés csillagzat alatt született, a remek irodalmi alapanyag, a csodás színészgárda, Rachel Portman mágikus zenéje, az ABBA-klipekről és hangulatos-romantikus filmdrámáiról híres Lasse Hallström rendező, na meg a rengeteg, szemkápráztató, csokoládéban úszó jelenet együttese garancia volt a sikerre.

A filmet megnézve pedig mi is másként fogunk tekinteni erre a hétköznapi édességre! Csokimámor, három felvonásban...lássuk sorra!

Barátságépítő forró csokoládé

A történet az 1950-es évek végén játszódik, a vidéki Franciaország egy nagyon vallásos falucskájában, ahol a lakók a vaskalapos Reynaud gróf (Alfred Molina) erkölcsi útmutatása szerint élik mindennapjaikat. Amivel cseppet sem összeegyeztethető a kis édességbolt, amit az északi szél nyomában érkező Vianne (Juliette Binoche) és kislánya nyitnak, méghozzá a böjt kellős közepén. A polgármesterként is tevékenykedő gróf azonban hiába kelti rosszhírét az ateista chocolatier-nek, a helyiek lassanként megszeretik. 

Először persze, akárcsak egy jó tanmesében, a falu társadalmának kivetett tagjai kezdenek el járni az édességboltba, akiket nem izgat a gróf tilalma. Így lesz Vianne jó barátja a saját lányával rossz viszont ápoló, különc és zsémbes Armande (Judi Dench), a bántalmazott Josephine (Lena Olin), az özvegy Madame Audel iránt plátói szerelmet tápláló Monsieur Blerot, és persze a sármja csúcsán lévő Johnny Depp vándorcigány Roux.

Vianne a csokoládék szakértőjeként mindenkinek azonnal kitalálja a kedvencét (na jó, majdnem mindenkiét), a csokira pedig nem csak édességként, hanem ősi, kakaós gyógyszerként tekint. A sok csokis jelenet közül is kiválik azonban Armande első forrócsokizása a boltban. A gőzölgő ital gyerekkori emlékeket idéz fel a zsémbes asszonyban, aki ennek hatására nosztalgiázni kezd és lassan összebarátkozik Vianne-nal. A filmbeli selymes forró csokoládé gyönyörű sötétbarna, kevés chilivel készül, tálaláskor pedig nem marad le róla pár kanál sűrű tejszínhab.

Trüffelgolyók

Bármikor feldobja a kedvet ez az alkoholos csokidesszert, amit nem is olyan bonyolult elkészíteni.   Mi narancslikőrrel csináltuk, de helyettesíthető rummal, whiskyvel, ...

Dominosteine

Egy német karácsonyi sütemény, aminek jó, ha már ősszel nekifogunk. Sok éve kapható a hazai boltokban, én házilag készítettem el. A tortabevonó helyett használhatunk ganache-t. Ehhez ...

Hedonista születésnap

A film másik emlékezetes csokis etapja az Armande 70. születésnapi estjére való főzés és a dekadens, sokfogásos vacsora. Összeszedni is nehéz mennyi fogás tűnik itt fel, melyek közös eleme, hogy mindegyikbe kerül valamilyen formában kakaó: főtt óriásgarnéla, sült pulyka és borda csokoládés chiliszósszal, párolt spárga, csokis pácban főtt meggy, öntött csokoládéfigurák, kakaós-mandulás és csokimázas torták. Ha a francia konyha mellett mexikói beütést éreznétek a film gasztrovonalán, az egyáltalán nem véletlen. Vianne maga is a francia gyógyászat és a chilivel fűszerezett maja kultúra vad románcának gyermeke, aki receptjeiben ötvözi ezt a két világot. Így kerül mindenbe chili és kakaó fűszerként, zöldség- és húsválasztásban azonban igazodik az évszakhoz és a helyi konyhához. 

A csokoládés szósz, amivel a húsokat locsolják a születésnapi zsúron, talán mind közül a legizgalmasabb.

Ez a chiliben gazdag, csokoládéval vagy kakaóval fűszerezett mártás a mexikói konyha egyik alapvető szósza, a mole poblano. Nevét a fő alapanyagul szolgáló poblano paprikáról kapta, ami szárítva kerül a szószba nem kis mennyiségben.

A szárított poblano paprikának két típusa van, a mulato és az ancho, a kettőben közös, hogy szinte koromfekete, szaftosabb és egyáltalán nem csípős, ízre nagyjából olyan, mint a mi fűszerpaprikánk. Ezt áztatják be jóféle alaplébe mindenféle pirított fűszer, magvak, kenyér, tortilla, zöldségek, főzőbanán és persze csokoládé társaságában. Mexikóban leggyakrabban pulykához tálalják, de szinte bármilyen húsnak jól áll ez a picit keserű, selymes, sűrű szósz. Ti is kipróbálhatjátok otthon, itt van hozzá a kipróbált receptünk.

A gróf pusztítása

Mire Armande születésnapját megülik, a falusiak hétköznapi rutijának része lesz, hogy betérnek a boltba, majd a templomban igyekeznek meggyónni böjt alatti falánkságukat, ami egyre inkább zavarja a koplaló grófot. A polgármester hangulatán az sem segít, hogy hiába próbálta megnevelni Josephine alkoholista férjét, az gyújtogatással vezeti le dühét, ami kis híján halálosnak bizonyul. A báró tehát kétségkívül kezd alulmaradni “a városháza és az édességbolt közt folyó szent háború ban”,végső elkeseredésében pedig úgy dönt, saját kézbe veszi a bolt sorsát.

Így érkezik el a krimiket is megszégyenítő nagy finálé, amiben a kenetteljes Reynaud gróf egy kiskéssel felszerelkezve, jiřímenzeles esetlenséggel betör a bolt hátsó ablakán, hogy leszámoljon a kirakatba kiállított, csábító édességekkel. Azonban ahogy egy csepp csokoládé az ajkára kerül, valami megtörik a szilárd erkölcsű férfiban, és az önsanyargató diétákból ismerős jojó-hatás alá kerülve, sorra belekóstol a csokoládéfesztiválra készített bonbonokba, trüffelekbe, drazsékba, nem kímélve az óriás csokoládészobrokat sem.

Majdnem eredeti Sacher torta

A Sacher-torta a legismertebb osztrák édesség, amit Bécsben járva mindenkinek meg kell kóstolnia. A legenda szerint először 1832-ben, Metternich kérésére készítette el az akkor még ...

Tökéletes macaronok

A macaron valóban nem a legegyszerűbben elkészíthető desszertek egyike, de nem is lehetetlen feladat. Mielőtt nekiállunk, mindenképp járjunk utána az elkészítési technikáknak és ...

A film végére persze beköszönt a jóidő, Vianne ráébred a barátok és az állandóság fontosságára, a húsvéti csokifesztivál nagy siker lesz, a gróf megleli a szerelmet, és Roux is visszatér, hogy megjavítsa a nyikorgó ajtót. Mi pedig, ha alaposan figyeltünk, még a csokoládékészítésről is megtudhattunk ezt-azt, na persze nem csak ezért érdemes újranéznünk minden évben a Csokoládét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass korábbi Kultúrfelvágott-cikkeink közül:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...