A saját gyűjtésű vetőmagok meglehetősen szívósak, de ettől független rendkívül fontos, hogy odafigyelj a megfelelő tárolásukra. Most csokorba szedtük neked, azokat a hibákat, melyeket a leggyakrabban követnek el a hobbi kertészek! Íme!
3 hiba, amit a legtöbben elkövetnek a vetőmagok tárolásakor
1. Rossz helyen tartod a magokat
A boltban vásárolt, vagy a saját termésű magokat mindig hűvös, szellős, száraz helyen érdemes tárolnod. A legjobb, ha egy papír-, vagy vászonzacskóba pakolod őket, mert itt védettek maradnak. Felmerülhet benned a kérdés, hogy miért nem lehet őket egy üvegben tárolni? Mert, ha a mag nem volt elég száraz a begyűjtéskor, akkor könnyedén bepenészedhet egy befőttesüvegben.
2. Nem tárolhatod őket örökké
A pasztinák, a feketegyökér és a kapor magját maximum egy évig ajánlott eltárolni, ezután ugyanis már nem biztos, hogy kicsíráznak. A petrezselyem és az édeskömény magja viszont akár 2-3 évig is eláll. Ami pedig a borsó, a bab, a paradicsom, a vöröshagyma, a sárgarépa, a zeller, a cékla és a spárga vetőmagját illeti, ezek 3-4 évig maradnak csírázóképesek. Szintén hosszú ideig, 4-5 évig megőrzik a csíraképességüket a káposztafélék, a fejes saláta, a spenót, a retek, a paprika és a cikória vetőmagjai.
3. Túl öreg a vetőmag
Az évek óta fiókban tárolt, öreg magokkal is előfordulhat, hogy kicsíráznak, ám ennek elég kicsi az esélye, hiszen az évek előrehaladtával jelentősen csökken a magok csírázóképessége. Tehát az öregebb magokat is elvetheted, csak ne rájuk alapozd a jövő évi termesztést.
Még több növényekkel kapcsolatos érdekesség: