Még mindig veszélyes trükkökkel tartják magukat vékonyan a modellek

A testpozitivitási mozgalmak ellenére még mindig 4-ből 1 modell kórosan sovány, és megmaradtak az egészségtelen fogyókúrás módszerek is.

Úgy tűnhet, hogy egyre kevésbé egysíkú a modellszakma, és nem mindenhol a nagyon vékony a trend, de egy friss kutatás szerint ez egyáltalán nem így van: a modellek 81 százaléka még így is veszélyesen alultáplált, legalább is a Northwestern Egyetem, a Harvard és a The Modell Alliance közös kutatása szerint.

Az International Journal of Eating Disorders tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szakértők 85 felnőtt modellt vizsgáltak meg, akiknek 22,7 volt az átlagéletkora, és azt találták, hogy átlagban 4-ből 1 közülük kórosan sovány, és 81 százalékuknak az egészségtelen tartományban van a testtömegindexe (BMI). Rachel Rogers, a tanulmány fő szerzője elmondta, hogy a modellek közül nagyon sokan egészségtelen módszerekkel próbálják megtartani a súlyukat, ami a fiatalabbaknál különösen nagy egészségügyi kockázatot jelent.

Ez az első kutatás egyébként, amely arra fókuszál, hogy a modellügynökségek milyen nyomást helyeznek a modellekre, és hogy ez hogyan hat a súlyukra. A megkérdezettek 62 százalékát kérte már ügynökség arra, hogy fogyjon, 54 százalékuknak egyenesen azt mondták, hogy nem dolgozhatnak, ha nem vesztenek a súlyukból.

A káros súlyvesztési tevékenységek közül a következők voltak a leggyakoribbak:

  • 71 százalék egy szigorú diétához tartotta magát,
  • 56 százalék kihagyott étkezéseket,
  • 52 százalék böjtölt, vagy méregtelenítő programokat próbált ki,
  • 23 százalék fogyókúrás szereket szedett,
  • 16 százalék élénkítő hatású, komolyan függőséget okozó Ritalint szedett,
  • 8 százalék hánytatta magát,
  • 7 százalék kokaint használt,
  • 2 százalék pedig olyan intravénás csepegtetőt, amit a kórházakban adnak a betegeknek.

Szakértők szerint ez a jelenség nemcsak azért problémás, mert a modellek számára egészségtelen, hanem rossz példát mutat a (fiatal) nőknek – még mindig, annak ellenére, hogy a testpozitivitási mozgalom egyre nagyobb teret nyer. A tanulmány jól bizonyítja, hogy a modellszakmában még mindig van min javítani, és strukturális változások egyáltalán nem történtek az elmúlt években.

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...