Van, ahol a főzés nem eldöntendő kérdés, hanem kötelező eljárás, mert ennek hiányában a nyers étel bélpanaszokat vagy akár súlyosabb megbetegedéseket is okozhat.
Melyek azok az összetevők és ételek, amik nyersen gondot okozhatnak?
Mutatjuk galériánkban az ételeket, amiket kerülj el nyersen!
Tápióka
A tápióka Dél-Amerikában őshonos, könnyen termeszthető növény, amelynek a taróhoz hasonlóan a gyökere és a levelei is ehetőek. De csakis főzve – különös tekintettel a gyökerére, amely olyan vegyületeket tartalmaz, amik hidrogén-cianiddá alakulva megzavarják a szervezet oxigénfelhasználását.
Disznóhús
A nyers sertéshús fogyasztásától parazitákkal fertőződhetsz meg. Ennek egyik példája a trichinózis nevű betegség, melynek során az élősködő fonalférgek a vékonybélben telepednek meg, és gyomorpanaszokat okoznak. A fertőzést követő héten aztán a paraziták elszaporodnak, miközben a bejutnak a véráramba is. Ekkor már izomfájdalom is jelentkezhet, súlyos esetben pedig előfordulhat halál is, de ennek igen kicsi az esélye.
Különféle csíráztatott magvak
A magok csíráztatásának nagy divatja van, de legyünk óvatosak. Amíg ezek a magvak kicsíráznak, nagyon sokféle baktériumot tartalmazhatnak, amelyeket, ha elfogyasztunk, emésztési zavart okozhatnak. Hasfájás, hasmenés, de akár még hányás is előfordulhat. Ezt a problémát elkerülhetjük úgy, ha biomagokat vásárolunk.
Ezeken kívül ezek a leggyakoribb, fertőzést okozó nyers ételek:
- Sushi
- Tengeri herkentyűk (kagyló, rák)
- Tatár beefsteak
- Nyers tojás (pl. Caesar-öntet)
- Vörös bab
- Zöldbab
- Keserű mandula
- Rebarbara
Szerző: Németh Orsi
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: