Veszélyben a világ csokikészlete

Sajnos nagyon rossz hírünk van az édesszájúaknak: szakértők szerint veszélyben a csokoládé, 2020-ra mindenki kedvence elfogyhat a boltok polcairól!

A minőségi csokoládé soha nem volt olcsó mulatság. A kereskedelembe kerülésekor egyenesen luxuscikknek számított, a századfordulón sem engedhette meg mindenki magának, de még ötven évvel ezelőtt is a gyermekálmok netovábbja volt egy egész tábla csokoládé - még a legpénzesebb szülők csemetéi sem ettek napi rendszerességgel ebből az édességből. A csoki nagyjából a II. világháború után lett könnyen elérhető, mindennapos nasi, na persze nem nálunk, hanem a vasfüggöny túlsó oldalán élő szerencsésebbeknél. Nagyjából ebben az időben indult meg a csokipótló anyagok és a nagyipari élelmiszergyártás is, így a csokirudak, csokitáblák és a kakaópor is viszonylag egyszerűen elérhetőek lettek - természetesen nem a korábbi minőségben.

Ma, attól függően, hogy mennyire mélyen szeretnénk a pénztárcánkba nyúlni, kaphatunk 100 forintos csokirudat meg több ezer forintos prémium bonbonokat is - a piac egyenlőre nyitott. Ez az állapot azonban veszélyben van.

A világ vezető csokoládégyártója, a svájci Barry Callebaut csoport tavaly 1,7 millió tonnával több csokoládét adott el ügyfeleinek - akik között megtalálhatóak világhírű cégek és kisebb, kézműves manufaktúrák is - mint az azt megelőző évben. Ez 11,7%-os növekedést jelent. Csakhogy ennek az iparágnak a terméke limitált - hiszen nem tudunk kakaóbabot előállítani csak úgy - , így a kereslet növekedésével egyenes arányban az ár is nő. Ezt a gyártók többféle módon próbálhatják meg kezelni: ha nem akarják emelni az áraikat, akkor vagy a kiszerelést kell csökkenteniük, vagy több ostyát, aszalt gyümölcsöt, egyéb tölteléket és kiegészítőt kell tenniük a csokoládéba. Legrosszabb esetben pedig egyre több ízfokozóval, mesterséges alapanyaggal kell megtámogatniuk a termékeiket, hogy az olcsó árat tartani tudják. A kakaó iránti megnövekedett kereslet aggasztja a szakértőket - ha az igények ilyen ütemben nőnek tovább, 2020-ra a kereslet egymillió tonnával lesz több, mint a kínálat.

Diabetikus diótorta

Nagyon finom, könnyű diótorta. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Nálunk a család nagy kedvence. A csoki glazúr Moha konyhájából van, tökéletesen kiegészíti a tortát. Több ...

Sokáig puha csokis cookie

Ennek bizony hosszú a story-ja.:) Először is azt szeretném hozzá tenni, hogy nagyon könnyű összedolgozni a hozzávalókat. Nem csomósodik, gyors és egyszerű. Nem kell a megéget ...

Ezt az amúgy is súlyos helyzetet tovább nehezítik a globális felmelegedés okozta károk. A legnagyobb kakaóexportőrnek számító afrikai országok átlaghőmérséklete 2-3 fokkal nőhet meg a következő harminc évben, veszélyeztetve ezzel a kakaóbabok termeszthetőségét. Sőt, az utóbbi időben több kakaóbab-ültetvényes és farmer is profilt váltott: az aszály által sújtott földjein kakaó helyett szárazságtűrőbb növényeket termesztenek. A problémát az is súlyosítja, hogy a fő kakaótermő országokban gyakran tör ki fegyveres konfliktus vagy olyan járvány, ami szintén befolyásolja a termést, és így a kakaó árát is - az ebolajárványra például senki nem volt felkészülve, és bár vele kapcsolatban a visszaeső kakaótermés és a növekedő árak az egyik legkisebb probléma, mégiscsak hatással van a csokigyártásra.

A növekvő igényeket az is magyarázza, hogy a fejlődő országok, például India és Kína most érték el azt a gazdasági szintet, amit Európa nyugati országai a II. világháború, vagy a posztszocialista országok a rendszerváltás után. Érthető módon a növekvő bérek és a gazdasági fejlődés mellett ott is egyre nagyobb az igény a csokoládéra.

A vezető csokigyárak első számú célja a közeljövőben - állításuk szerint - az lesz, hogy fenntartható fejlődés elveinek megfelelő kakaóültetvényekről vásároljanak árut. Ettől a csoki persze még nem lesz olcsóbb, így jobb, ha felkészülünk rá, hogy a közeljövőben ennek az ára is nőni fog. Ha azonban igazán őszintén magunkba nézünk, nincs ebben semmi furcsa. A jó minőségű, igazi kakaóból készült csokoládé soha nem volt olcsó, és úgy tűnik, a közeljövőben is csak a silány minőségű édesség ára lesz megfizethető azok számára, akik minden nap élvezni szeretnék.

Forró csokoládé fondant

A recept Gordon Ramsay egyik szakácskönyvéből származik, saját bevallása szerint ez a kedvenc desszertje, nálunk is futó televíziós műsorában is elkészítette már, csak ott ...

Krémes forró csokoládé

Szeretjük a forró csokit... Bár van, mikor hetek is eltelnek, hogy újra innánk. Szóval nem vagyunk valami nagy forró csoki függők. :) Elég sokfélét kipróbáltunk már. Voltak köztük ...

Ördögpirula

Az Angyalpirula testvére. Tömör csoki-gyönyör. A belseje is teljesen barna. Nálam a képen azért lett világosabb, mert véletlenül hántolatlan fehér mandulát borítottam a masszába. ...

(via HuffingtonPost)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...