Veszélyben a hazai málnapiac - Ennyiért juthatsz hozzá a piros gyümölcshöz a piacokon és boltokban

Egyre kevesebben foglalkoznak málnatermesztéssel Magyarországon, mert nem éri meg. A csökkenő megtermelt mennyiség az árakon is meglátszik.

Néhány napja megkezdődött a málna a szüretelése Magyarországon. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a kilencvenes évek elején még 27 ezer tonna málna termett évente Magyarországon, idén viszont a teljes megtermelt mennyiség várhatóan ezer tonna körül lehet - tudta meg a Magyar Hírlap.

Csizmadia György a lapnak elmondtapár száz hektáron mintegy száz termelő foglalkozik csupán málnával Magyarországon, a nagy mennyiségű ipari málnatermesztés már a múlté, a termelők friss áruként a helyi piacokon értékesítik a gyümölcsöt. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke hangsúlyozta: a málna ápolása és szedése nagy kézimunkaerő-igényű tevékenység, ezért nem is éri már meg vele foglalkozni. Ráadásul 1200 forintos órabérért, körülbelül 3-4 kiló málnát kell szedni óránként, így a szedési költség három-négyszáz forint kilogrammonként.

De mennyibe kerül idén a málna?

A málna árát - az eperéhez hasonlóan - idén az erős fagyok is felverték. Az AKI adatai szerint a magyar málna átlagára kilónként 2000-1900 forint körül mozog a budapesti piacokon, míg a nagyobb vidéki piacokon 2600-4000 forintos kilónkénti átlagárak is vannak.

Ennél jóval drágábban juthatunk hozzá a piros gyümölcshöz a kisebb zöldségeseknél és élelmiszerboltokban. A kis dobozkákban (körülbelül 10dkg-os) 300-350 forintos áron árulják a kereskedők a málnát.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...