Vess véget a januári punnyadásnak! 9 kaja, amivel FELPÖRGETHETED magad

Előfordul, hogy valami nem úgy alakul, ahogy elterveztük, ettől rosszkedvűek leszünk, kompenzációként pedig eszünk. Mit válasszunk, ha fel akarjuk dobni a napunkat?

Borongós ködös, hűvös idő - napsütést napok óta nem láttál. Ráadásul nem sikerült megoldanod valamit a munkahelyeden, reggel összevesztél a gyerekkel, felidegesítettek a boltban - ismerős helyzetek, ugye?

Te mit szoktál tenni ilyenkor? Valami finomsággal kompenzálsz? Irány a csokisdoboz vagy megajándékozod magad egy töltött-mázas fánkkal, mert megérdemled?

Az édes kényeztetés és a cukor okozta energiabumm viszont amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan el is múlik, az energialöket nem tart sokáig - és pikkpakk azon kapod magad, hogy újra csak a szürke felhőket bámulod.

Ha valóban segítenél szeretnél magadnak ezekben a helyzetekben, és tartósabban szeretnéd növelni az energiaszintedet, akkor csoki és fánk helyett (után?) inkább dobj össze valami finomságot ezekből az alapanyagokból!

1. Tökmag

A tökmag magas kálium-, magnézium- és foszfortartalmú alapanyag, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, ami a magból sajtolt olajban koncentráltan jelenik meg. Pirítsunk tökmagot salátánkra, szórjuk krémlevesünkre vagy fogyasszuk almával, körtével kísérve uzsonnára.

2. Chiamag

Chia puding

Este 1 perc alatt összeállítható, gyors és egészséges reggeli recept.

A chiamag magas élelmi rost-, növényi fehérje-, antioxidáns és omega-3 zsírsavtartalmú alapanyag. Készíthetünk belőle pudingokat, tehetjük salátánkba, darálva pedig kenyértésztákba, így növelve azok értékes tápanyagtartalmát.

3. Lazac

Magas omega-3 zsírsavtartalmával segíti a központi idegrendszer működését, teljes értékű fehérjetartalma energiát biztosít testünk működéséhez. Füstölt változatát tehetjük szendvicsünkbe, salátánkba.

4. Quinoa

Aszalt szilvás-quinoás szelet

A süteményt a Minden ízében egészség receptversenyre készítettem. Gyorsan, sütés nélkül készül, ezért kiváló vendégváró. Minden ízében egészséges és finom.

Dél-Amerikából származó álgabona, az itthon hagyományosnak tekinthető gabonafajtáknál alacsonyabb szénhidrát- és magasabb értékes fehérje- és zsírtartalommal. Magas élelmirost-tartalma kedvezően hat szervezetünk működésére, jellemző mikrotápanyagai a foszfor, a magnézium, a kalcium és a vas. Fogyaszthatjuk köretként, saláták vagy levesek részeként.

5. Csicseriborsó

A csicseriborsó magas élelmi rost és növényi fehérjetartalmú alapanyag, lassan felszívódó szénhidráttartalmának köszönhetően hosszan tartó jóllakottság érzetet és energialöketet ad. Készítsünk belőle levest, főzeléket, salátát vagy szendvicskrémet. Ha nem szeretjük, vagy épp nem kapunk a boltban, akkor a bab, a lencse, a vöröslencse is szuper választás.

6. Kókusz

Mindenmentes kókuszbombák

Igazi kókuszos csodák kókuszimádóknak, tej-, cukor-, tojás- és gluténmentesen. A masszát tovább lehet ízesíteni pl. reszelt citrom- vagy limehéjjal, de készíthetünk akár fahéjas ...

Magas élelmirost-, magnézium- és foszfortartalmú alapanyag, amit itthon leginkább kókuszreszelék formájában ismerünk. Érdemes kipróbálni süteményekbe, reggeli müzlinkbe, kásánkba a kókuszchipszet is.

7. Spenót

Imádnivaló zöld smoothie

Az új munkatársam egy igazi hard-core zöld smoothie fanatikus. Ő mutatta meg, hogy attól még, mert valami zöld és egészséges, igenis lehet finom. A zöld turmixok azért hihetetlenül jók, ...

A menzai kínálat állandó eleme kedvence a spenótmártás, de ennél sokkal, de sokkal több van ebben a folsavban, magnéziumban, élelmi rostban gazdag zöldségben. Készítsünk belőle salátát, használhatjuk levesekben, pitékben és friss, üdítő zöldségturmixokban is.

8. Barna rizs

Magas energia- és összetett szénhidráttartalmú alapanyag, mivel a belső héjréteget is a rizsszemen hagyják, ezért ásványi anyagokban, vitaminokban, élelmi rostban gazdag. Fogyasszuk köretként, salátaként, de akár levesbetétként is!

9. Gránátalma

Vegán chai latte chia puding

Aki hozzám hasonlóan szereti a chai latte-t, az imádni fogja ezt a desszertet is:) A mandulatejet kakaóval és őrölt Tea Masala fűszerkeverékkel ízesítettem, melynek összetevői a fekete ...

A gránátalma különleges termése mindig lenyűgöz, ahányszor csak a kezembe kerül. Csodálatos élénk színe gazdag antioxidánstartalmát jelzi, felhasználhatjuk húsételek mellé mártásként, ízesíthetjük, díszíthetjük velük salátáinkat, krémeinket, süteményeinket. Ehetjük nyersen is kanállal, arra azért ügyeljünk, hogy ezt ne a legdrágább alkalmi kosztümünkben tegyük.

Az étrendedet általánosan tekintve arra kell figyelned, hogy változatos legyen, minél több szín képviseltesse magát a heti menüdben. A sok szín sokféle vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst jelent - ezek azok a tápanyagok, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő energiaszinthez. Emellett arra is figyelj, hogy eleget egyél és igyál - ha nem biztosítod a szervezetednek a megfelelő mennyiségű energiát és folyadékot, nem fog tudni jól teljesíteni. Végül pedig ne felejtkezzünk meg a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenésről - ha nem hagysz időt a testednek a regenerációra, ne csodálkozz, ha előbb-utóbb kimerül.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...