Verbéna, a sokoldalú gyógynövény

Most kezdjük újra felfedezni ezt a gyönyörű nevű, régóta ismert és használt gyógynövényt. Vegyük sorra mi mindenre alkalmazható és hogyan használjuk!

A gyönyörű, lilás virágú vasfűt más neveken is ismerhetjük: pl. verbéna, orvosi vasfű, lakatfű, uborkafű, galambfű, szaporafű, varázsfű, szentfű, a kereszt gyógyfüve. A vasfűfélék vagy verbénafélék családjába tartozó évelő növény, magassága 30-120 centiméter.

A verbéna elnevezés a rómaiaktól ered, ők oltáraik díszítésére használták ezt a növényt, illetve különböző szertartások és varázslatok kelléke volt. A legenda szerint Jézus sebeit is vasfűvel kezelték, erre emlékezve szedésekor szokás keresztet vetni. A föld feletti részeket hasznosítják, nyár közepén virágzáskor gyűjtik be és szárítják.

Mikor használjuk?

A verbéna csersavat és keserű anyagokat tartalmaz, amelyek enyhülést nyújthatnak gyomorpanaszok, hasmenés esetén, étvágygerjesztő hatásuk is ismert. Enyhítheti a fejfájást, a migrént és a depressziós tüneteket, jó megfázás és influenza ellen. Általános erősítőszerként is használatos, vérszegénység, kimerültség esetén az anyagcsere folyamatokat stimulálja. Emellett elősegíti a sebgyógyulást, jó sebek, bőrfertőzések, körömágygyulladás esetén. Pajzsmirigy túlműködés esetén fő hatóanyagai, az iridoidok lassítják a pajzsmirigyhormon termelődését.

Várandósság idején, asztmás megbetegedés és vastagbélgyulladás esetén fogyasztása ellenjavallt.

Kurkuma tea

Nagyon meglepő párosítás: kurkuma, méz, bors, citromlé. De aki egyszer megkóstolja, örökre rabja lesz ennek a misztikus és csodaszép italnak.

Svéd tea

Réges-régen, mikor nagyon fiatal, roppant lelkes, de annál tapasztalatlanabb anyuka voltam, azon fáradoztam, hogyan tehetném változatosabbá kakaóimádó kisfiam étkezéseit. Hogy ne mindig ...

Hogyan használjuk?

  • Készíthetünk belőle teát: egy teáskanálnyi száraz füvet tegyünk egy csészébe, forrázzuk le, majd hagyjuk ázni 10-15 percig. Szűrés után fogyasztható, naponta legfeljebb 1-2 csészével igyunk. Az íze jellegzetesen keserű, ízesítsük mézzel.
  • Pajzsmirigy túlműködés esetén felhasználásával készíthetünk teakeveréket az alábbi gyógynövényekből: 40 g vasfű, 20 g közönséges galaj, 15 g csalán, 10 g édesgyökér, 15 g bojtorjángyökér.
  • Gyógyfűkeverékben alkalmazva enyhíti az arcidegzsába, ideggyulladás és a migrén tüneteit. Készítsünk teakeveréket 30 g verbénából, 20 g fűzfakéregből, 20 g bodzavirágból és 10 g citromfűlevélből, majd a keverékből egy evőkanál füvet forrázzunk le 2,5 dl lobogó forró vízzel, hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le. Fogyasszunk belőle naponta 3x1 csészével.
  • Fogyaszthatjuk tinktúra formájában is, ekkor keserű íze kevésbé érezhető, ebből naponta egy-három alkalommal fogyasszunk fél-egy teáskanálnyit (10-30 cseppet).
  • Borogatásként alkalmazhatjuk behasadt, repedezett bőr és bőrpír esetén. 1 evőkanál füvet forrázzunk le 1,5 dl lobogó forró vízzel, majd hagyjuk állni 10-15 percig. Szűrjük le a főzetet, majd mártsunk bele egy puha vászondarabot és naponta 2-3 alkalommal borogassuk az érzékeny bőrfelületeket, majd utána kenjük be ezeket orbáncolajjal vékonyan.
  • Ecetes főzete enyhíti a reumatikus fájdalmakat. 2 evőkanál füvet 5 dl almaecetben 10 percig főzzünk, majd szűrjük le. A borogatáshoz hasonlóan merítsünk a főzetbe egy vászondarabot és helyezzük a fájdalmas testrészre.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...