Garantált sikerrel könyvelhetjük el ezt a fogást az idei ünnepi asztalra. A pulyka szaftos, a sajt olvad, a dió ropogós, a szilva édesen krémes, a panír ropogós, a köretek pedig extrán frissek és változatosak. Akár savanyúság társaságában szendvicsben, esetleg egy bőséges hidegtálon, sőt, önmagában is fogyaszthatjuk. Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1 kg pulykamell
- 100 g camembert sajt (felszeletelve)
- 100 g aszalt szilva
- 100 g dió
- 200 g finomliszt
- 4 db tojás
- 300 g zsemlemorzsa
- 3 ek napraforgó olaj (Vénusz 100% első préselésű, finomított napraforgó-étolaj)
- 500 g kelbimbó
- 1 kg burgonya
- 10 dl napraforgó olaj (Vénusz Sütőolaj)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés
A roládokhoz a pulykamellet két nagy szeletre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk-borsozzuk, és frissen tartó fóliára tesszük. A szeletekre teszünk 2-3 szelet camembert-t, pár szem aszalt szilvát és diót, majd jó szorosan föltekerjük a fólia segítségével. A két végét ellentétes irányban csavarva becsomagoljuk. Hűtőbe tesszük állni.
Ezután a burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, egyforma hasábokra vagdossuk. A már feldarabolt burgonyát vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg, amíg végzünk minddel.
Az olajat egy nagy serpenyőben felhevítjük (kb. 170 fokosra), közben a burgonyaszeletekről leöntjük a vizet, és amennyire lehet, szárazra töröljük. Végül 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük a forró olajban a krumplinkat.
A lecsepegtetett burgonyát papírtörlővel bélelt tálba szedjük, majd ízlés szerint sózzuk. Ugyanebben az olajban sütjük majd ki a pulykaroládokat, így az olajat többször is fel tudjuk használni.
A kelbimbókat megmossuk, megpucoljuk, és félbe vagy negyedekbe vágjuk. Kevés olajon sóval-borssal enyhén lepirítjuk.
A pulykatekercset a fóliából kibontjuk, aztán lisztbe, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatva hagyományosan bepanírozzuk. A tojásban és morzsában akár duplán is megforgathatjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A olajban 8-10 perc alatt megsütjük a pulykarolád minden oldalát, majd szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Az olajat ne hevítsük 180 fok fölé!
Végezetül tálalhatunk: ferdén fölszeletelve tányérra helyezzük a húst, és a kétféle frissen sült körettel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Keress még több Vénusz első préselésű napraforgóolajjal kapcsolatos anyagot itt!