Így látják a jelenlegi helyzetüket a magyar vendéglátósok

A vendéglátósok egyre kilátástalanabbnak látják a helyzetüket, és amennyiben továbbra sem nyithatnak ki, előfordulhat, hogy még több helytől kell örökre búcsút intenünk.

Az elmúlt hetekben több európai ország vendéglátóhelyei is jelezték – többek között a magyarok is – , hogy amennyiben nem nyithatnak ki, veszélybe kerül a túlélésük. A szektor dolgozói és a vendéglátóipari egységek egyre nehezebben viselik a koronavírus-járvány második hulláma miatti korlátozásokat. Sok hely mostanra a csőd szélén áll, mivel a házhoz szállítással nem tudnak elég bevételt teremteni.

Hogyan tovább? sorozatunkban mi is többször megkérdeztük a szakmabelieket, mit gondolnak a koronavírus miatti intézkedésekről, legutóbb a második hullámról faggadtuk őket Akkor még a szigorúbb szabályok előtt jártunk, így sokkal bizakodóbbak voltak a tulajdonosok, azonban azóta sokat változott a helyzetük. A 24.hu nemrégiben megkérdezte, jelenleg hogy látják a helyzetüket.

A hírportál a Szimpla kert társtulajdonosát, Zsendovics Ábelt, a Központ társtulajdonosát és üzletvezetőjét, Papp Lászlót és Müller Boglárkát, a Kandalló társtulajdonosát és tulajdonosát, Ecseri Ádámot és Elekes Mártont, illetve a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnökét kérdezték meg a jelenlegi helyzetről.

A Szimpla kert 50-60 embert küldött el a tavaly év végi szigorítások után, tehát a törzsgárdát leszámítva sajnos mindenkinek búcsút kellett inteniük. Jelenleg a Szimpla felújítja a helyiséget, ezzel is készülve az újranyitásra.

A Központ semmiképpen nem szerette volna elküldeni a munkavállalóit, hiszen felelősséget vállalnak értük, illetve a jövőben is velük szeretnének dolgozni. A vendéglátóhely a napokban megpróbálkozott kinyitni – természetesen így is csak elvitelre lehetett ételt vásárolni tőlük – , azonban pár órával a nyitás után rendőrök érkeztek a helyszínre, akik 500 ezer forintnyi büntetést szabtak ki, illetve 60 napra bezáratták a helyet.

A Kandalló csökkentett munkaidőben megpróbálta megtartani munkavállalóit, és étel- illetve italkiszállítással próbálja átvészelni ezt a nehéz időszakot.

A három hely abban egyetértett, hogy jelenleg nincs igazi támogatás, amellyel fedezni tudnák a kiadásaikat, illetve abban is, hogy nem látják, miért lenne veszélyesebb terep a vírus szempontjából egy étterem, mint egy bevásárlóközpont vagy egy kaszinó.


Mi történik a vendéglátásban? Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...