Bajban a vendéglátás, az éttermek harmada bezárhat idén

Még nincs vége a harcnak, ez derül ki a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnökének nyilatkozatából, amely szerint hiába volt sikeres a turizmus a tavalyi évben, az éttermek még mindig küzdenek a koronavírus-járvány okozta pénzügyi problémákkal.

Hiába volt jó év turizmus-vendéglátás szempontjából 2021, a hazai vendéglátóipari szektor nem lélegezhet fel idén sem, sőt, 2022-ben akár a hazai éttermek harmada is csődbe mehet – írja a 24.hu az Mfor-cikkére hivatkozva.

Alig kezdődött el az év, máris két híres étterem zárt be: az Olimpia és a Csalogány 26

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint tavaly főleg a nyári időszak kedvezett a turizmusnak, és míg a Balatonnál és vidéken valóban sikerrel zárták a szezont a vendéglátósok, addig Budapesten például nem jutottak kellő bevételhez az éttermek, hiszen kevés turistacsalogató rendezvény volt, és a napi járványadatok sem kedveztek annak, hogy az emberek úgy járjanak étterembe, mint a 2020-as évet megelőzően.

A vendéglátó üzletek hozzávetőleg egyharmadát üzemeltetik kisvállalkozók, körükben sok esetben a magán és a céges kassza „átjárható”. Csakhogy mostanra elfogytak a magántartalékok is. Szerintem 2022 végére a vendéglátóhelyek 25-30 százaléka mond csődöt, vagy teljesen más profilra vált, ha van hozzá tőkéje, ereje, munkavállalója

– nyilatkozta Kovács László. Az ipartestület elnöke szerint hiába oldották fel a korlátozásokat, sokan továbbra is home office-ban maradtak, ez pedig negatívan befolyásolta a munkahelyi étkeztetés helyzetét, az éttermek pedig hiába kezdtek el sorra házhoz szállítani, sok helyen kiderült, hogy „ahol a miliő, a design, a szerviz, a tálalás kiemelten számít, ott ez nem megoldás”.

A drága éttermek és az olcsó étkezdék megtalálhatják saját célközönségüket

Kovács László szerint a drágább éttermek talán a jövőben is megtalálják majd saját célközönségüket, ez pedig segíthet nekik a fennmaradásban, csak úgy, mint az olcsóbb étkezdék esetében, a középáras vendéglátóhelyek némelyike viszont nem biztos, hogy sokáig bírja.

Mint arról már többször is beszámoltunk, a koronavírus-járvány okozta szigorítások miatt rengeteg vendéglátós elhagyta a szakmát, sokan pedig a mai napig nem tértek vissza eredeti foglalkozásukhoz, így akkora emberhiány alakult ki a szektorban, hogy már az ötcsillagos szállodák is Facebookon keresnek munkaerőt.


Ezeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...