Ide térj be a Velencei-tó környékén – A gourmet, a fatányéros és a büfé

Tavaly igen jó sajtót kapott a velencei étterem és gourmet bolt, a Grøenk Deli felbukkanása, aminek kapcsán egyúttal fel is merült a kérdés, hogy mi újság Magyarország harmadik legnagyobb természet adta tavának vendéglátásával?

Jó is történt a pandémia alatt: Grøenk Deli

A Grøenk Deli bájosan így definiálja magát: hozzávalók, ínyencségek. És valóban. Bent egy meleg hangulatú kis gourmet birodalmat épített a Juhász Emese és Turi Balázs, akik az ínyencbolton kívül étteremmé és borbárrá is fejlesztették a Grøenket. Ne csak díszként kirakott egy-két lekvárra és szörpre gondoljunk, ​ a Püski Manufaktúra kolbászaitól a megyaszói mangalicatermékeken át a francia érlelt sajtkülönlegességekig itt valódi a választék. Komolyan veszik a szabad ég alatti, faszenes grillezést, akárcsak a frissen gyúrt olasz tészták iránti rajongást (gnocchi és papperdelle készül), a burgereiknek pedig a megyehatáron túl szárnyalt a híre.

fotó: Grøenk Deli/ Facebook

A házaspár hisz abban, hogy a Velencei-tó egész évben vonzó, és amikor a hűvösebb évszakokban megcsappan az ott kirándulók száma, gasztroprogramokkal, borkóstolókkal, sörklubbal tesznek azért, hogy Velence izgalmas legyen. 

Ugyancsak Velencén, a Tóbíró közben megnyitották az Otthonkát is, amit egyelőre kibérelni lehet.

Grøenk Deli

Velence, Tábor u.

A legnagyobb pörgésben is szimpatikusak: Bubó büfé

A velencei wakeboardosoknak nem kell bemutatni a Bubót. A vízisípálya melletti büfé a téli hónapokon kívül nyitva tart, és sikerült elérnie azt, amit csak igen kevés hasonló egységnek a Velencei-tó vagy a Balaton partján: a vendégelégedettség a magasban, és szinte mindenki megjegyzi, hogy milyen korrekt árakon dolgoznak.

Nem ehhez vagyunk szokva egy strandközeli lángosozó esetében, nem igaz? A lángoson kívül sült keszeg, rántott ételek, hamburger, palacsinta, jégkása vonalon mozognak, ahogy azt kell, és a legnagyobb forgalom idején is ügyesen menedzselik a sorokat.

Bubó büfé

Velence, Tóbíró strand

BBQ és pizza meglepetés: Tekergő 

Sukoró irányában találjuk a Tekergőt, amiről első blikkre azt a nádfeles vendéglőt/csárdát feltételeznénk, amit az épület sugall.

Fotó: Tekergő/Facebook.com

Évtizedek óta zajlik itt vendéglátás, de a 2010-es évek derekától kelt új életre a helyszín. A velencei újhullám itt szmókerekben és bükkfa tüzelésű kemencében ölt testet: a Kentucky állam BBQ versenyét is megjárt pitmaster szaftos húsai és vékonytésztás olasz pizzák várják a Velence körül tekergőket.

Tekergő Étterem és Motel

Velence, Sukorói u. 1.

Muskátli, hatalmas kert, fatányéros: Szent Orbán Kisvendéglő

A borászok védőszentjéről, Szent Orbánról elnevezett vendéglő nem is kicsi, sőt. Csak a kerthelyiségében 70 vendéget tudnak leültetni, összesen pedig 180 embert. Ha azt mondjuk, hogy velencei halászlé halbelsőségekkel tárkonyos vadraguleves, betyárbatyu, cigánypecsenye és erdélyi fatányéros, nem is kell sokkal többet mondanunk. A vendéglői műfaj, ami összeköti a hazai generációkat, és ami elképzelhetetlen a burjánzó piros-pink virágos muskátlik nélkül.

Szent Orbán Kisvendéglő

Velence, Panoráma út 37.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Haranghy Orsi

Címlap: Tekergő étterem/ Facebook.com


Ezeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...