2024. február 13-ig tart az idei karneváli időszak az olaszországi Velencében. A történelmi város azonban nem feltétlenül bánik kesztyűs kézzel az éhes/szomjas turistákkal, le kell járni a lábunkat, mire tényleg jó helyet találunk. A túlturistásodás, az egynapos látogatók miatt ideges vendéglátók helye Veneto fővárosa, az Adria gyöngyszeme. De Velencében is lehet jót enni, hangulatos helyen koccintani és elégedetten sétálgatni tovább/zárni a napot. Két klasszikus kisvendéglőt és három utcai bárt ajánlunk, nem csak a karneváli időszakra.
Felejtsük el a hamis folklórra gyúró helyeket, a nagyon látványos, de száraz szendvicseket kínáló büféket, és sajnos sok pizzériáról is le kell mondanunk, mert behúzhatjuk a legrosszabb olasz pizzaélményt is, ha nem leszünk résen. A karneváli időszak különösen leterheli a várost, de mindig akadnak olyan helyek, ahol csalódásmentes, sőt, klassz élményben lesz részünk. Ezek sokszor utcára nyíló bárok, az úgynevezett „bacari”-k, ahol a legjobb sztorik kezdődnek.
Náluk hatalmas ebédeket nem ülhetünk ugyan, de fantasztikus falatkákat, friss miniszendvicseket (olaszul: cicchetti) kínálnak, prémium olasz felvágottakkal, sajtokkal, olívabogyókkal, házilag készített kencékkel.
Éppen arra való a hangulatos kis hely, hogy egy fél órát elidőzzünk egy jó pohár pezsgővel vagy borral, mellé néhány szendviccsel, ha már lejártuk a lábunkat, és minden kis teret megcsodáltunk. Feltöltődésre, falatozásra lett kitalálva!
Helyiek és turisták is szép számban látogatják a lassan 40 éve működő családi éttermet. Itt maga a tulaj a séf, a fogások pedig abszolút a régió kedvenceinek mondhatóak, helyi alapanyagokból, Velencére hangolva. Kisvendéglős stílust hoz, eredeti ízekkel, nagyon jól bejáratott ételekkel, a házi tészta és bármilyen halétel bátran ajánlott.
Büszkék rá, hogy több olyan fogásuk van, ami ugyan tökéletesítve, de a nyitás óta velük van.
Ha megkérnénk pár Velencében élő vagy dolgozó embert, hogy meséljenek a kedvenc helyeikről, a Vedova biztosan benne lenne. Ezért általában a csak úgy utcáról beesés alkalmával nem mindig járunk sikerrel, jobb előre foglalni egy asztalt ebbe az autentikus és egyáltalán nem művi helyre.
Megmaradt a kötelező sármjánál, csak konyhatechnológiában újított. Imádnivaló hely, helyi specialitásokkal, abbahagyhatatlan húsgolyócskákkal és szép borokkal. Vacsorára ajánljuk leginkább.
A focacciába töltött szendvicsek nagy kedvencek errefelé is, de könnyen be lehet fürödni a hamis illúziót áruló kávézókkal. Nem úgy náluk, ahol egyrészt kiváló maga az olasz, levegős lepénykenyér, másrészt a gazdag feltétek is rátesznek még egy lapáttal az élményre. Ha esetleg van porchettás, mindenképp azzal kezdjünk!
Gyors vendéglátást várjunk, kézbe a szendvicset és egy pohár nedűt, majd azt kiürítve további is állhatunk. Kellenek az ilyen pontok egy egész napos karneválozáshoz.
Egy ikon, mindenki kedvence és, ha vonattal érkeztünk a lagúnák városába, akkor talán az első megálló is a sarki kis „csehó”. Az árak nyomottak, a kiszolgálás szívélyes és mosolygós, a falatkák szuperek és a bor/prosecco olyan gyorsan csúszik, hogy észre sem vesszük, hogy ismét teli a poharunk. A Campo dei Tolentini sarkán található vendégváró 1968 óta szórakoztatja és eteti/itatja Velencét.
Megbízhatunk benne és tovább is ajánlhatjuk, hogy mások is koccintsanak a boroshordókon.
Címlapkép: Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több csodás helyet mutatunk be nektek: