A végzetes perzsa szerelemtorta

Izgalmas, keleti fűszerezésű torta, amelyhez stílszerűen egy keserédes történet kapcsolódik. Engem azonnal megbabonázott!

Szárított rózsabimbó és zöld kardamom

Csodálatos neve van, nem igaz? Inspirációt rengeteg helyről szoktam meríteni – legyen az egy szép fotó, egy addig ismeretlen fűszer vagy egy új szakácskönyv –, de mindez idáig még soha nem fordult elő velem az, hogy a neve miatt készítsek el valamit.

Néhány hónapja egy külföldi oldalon találkoztam ezzel a misztikus hangzású keleti édességgel, viszont egyedül a neve maradt meg a fejemben. Az hogy mi kerül bele, vagy hogy néz ki, a feledés homályába veszett. Nem tudom miért, de számtalanszor eszembe jutott, amikor sütni akartam valamit, hogy azt a bizonyos szerelemtortát kellene megcsinálni. Végül aztán egyik nap csak rágugliztam, majd a kép láttán kicsit elbizonytalanodtam. Ugyanis ha tortáról van szó, lehetőség szerint igyekszem kerülni a krémtől roskadozó költeményeket - valószínűleg ez a rossz lagzi-torta élmények okozta beidegződés, amit a borzasztó vajas krémek hatására átélt trauma okoz. Igen ám, de a hozzávalók között ott figyelt az egyik kedvenc fűszerem, a kardamom, ehhez jön még kevés sáfrány, némi citromlé és a krémbe pedig rózsavíz.

Perzsa szerelemtorta recept

Semmi gond, átvariáltam a receptet, és így már nem is igazán szerelemtorta, vagyis az, de nem a "klasszikus" perzsa. Én elhagytam a bevonatnak szánt tejszínhabkrémet, a rózsavizet pedig a tortába tettem. Apropó rózsavíz: ugyanúgy, ahogy a levendulánál, ezzel is extrém óvatosan kell bánnunk. Ha megszalad az üveg, olyan lesz a desszert, mintha megszilárdult parfümöt ennénk. Így is, miután belekevertem ebbe a tésztába, az első asszociáció egy habfürdővel gazdagon felöntött kád forró víz volt, úgyhogy tényleg csak óvatosan! Annak következtében, hogy száműztem a krémet, kicsit száraz lett, de egy kávé mellé, esetleg kevés narancslekvárral valami mennyei!

Perzsa szerelemtorta recept

Ja, és honnan van a neve? Hát persze, hogy ehhez is kapcsolódik egy régi történet, és ahogy az lenni szokott, senki sem tudja, hogy igaz vagy sem. Ám jelen esetben ne egy Walt Disney sztorit képzeljünk el, itt nem nincs happy end: egyszer volt, hol nem volt létezett egy francia hölgy, aki beleszeretett egy perzsa hercegbe. Hogy kimutassa szerelmét, megsütötte ezt a tortát a szíve választottjának. Sajnos azt nem sejthette, hogy a herceg allergiás a sáfrányra, aki így két harapás után holtan esett össze. Vége.

Perzsa szerelemtorta recept

A perzsa szerelemtorta receptjét itt mentheted el!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...