Veszélyesek lehetnek a tisztított zöldségek

Bár ma már megszokott, hogy a földből kinövő gyökérzöldségek látszólag tisztán, szennyeződések nélkül kerülnek a boltok polcaira, a Nébih felhívja rá a figyelmet, hogy ezeken a növényeken is a szervezetre káros vegyianyagok találhatóak.

Legyen szó répáról, krumpliról, cékláról vagy retekről, ma már a fogyasztó számára is teljesen megszokottá vált, hogy a földből kinőtt zöldségeket letisztítva árulják a boltok polcain. A Nébih szerint hiába a látszattisztaság, egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát-/perkloráttartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel.

Ha klóros szaga van a zöldségnek, ne fogyasszuk el!

Bár a Nébih folyamatosan ellenőriz, és felhívja a termesztők és a kereskedők figyelmét, hogy semmiképpen nem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése, a fogyasztóknak is azt ajánlja, hogy ne csak első ránézésre válasszanak zöldséget, a terméket közelebbről is vizsgálják meg, klóros szag esetén pedig inkább ne vegyék meg.

A fertőtlenített zöldségeken megtalálható klorátok, perklorátok leginkább a klórtartalmú fertőtlenítőszerek bomlástermékeként kerülhetnek be az élelmiszerekbe. (Ezen kívül műtrágyák és ipari szennyeződések révén is a talajba, majd onnan a növényekbe juthatnak.) A koronavírus-járvány következtében a fertőtlenítőszerek felhasználása jelentősen nőtt, kialakítva olyan káros gyakorlatokat is, mint a zöldségek közvetlen fehérítése és fertőtlenítése.

A klorátokról fontos tudni, hogy az emberi szervezetbe kerülve károsítják a vér hemoglobinját, és vesebántalmakat is okozhatnak, a perklorátok pedig többek között akadályozzák a jód felvételét a táplálkozás során, így megzavarják a pajzsmirigy működését. Mindezek alapján egyértelműen élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, ha az említett anyagok a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségben vannak jelen az élelmiszerekben – írja a Nébih.

Nem is biztos, hogy olyan nagy baj, ha kicsit le kell mosni a zöldséget

A szakértők szerint bár fontos a higiénia, a zöldségek direkt fertőtlenítése semmiképpen nem ajánlott, a megfelelő eljárás pedig az árufeldolgozás során az adott üzem eszközeinek tisztán tartása lenne. Vásárláskor döntsünk tudatosan, ha a zöldségnek furcsa, klóros szaga van, inkább ne vásároljuk meg.

A Nébih és a megyei kormányhivatalok rendszeresen ellenőrzik a zöldség-gyümölcs termékeket, és határérték feletti klorát-/perkloráttartalom esetén a szakemberek hatósági eljárást indítanak a termelő ellen, ami jelentős bírsággal is járhat.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek