Veszélyesek lehetnek a tisztított zöldségek

Bár ma már megszokott, hogy a földből kinövő gyökérzöldségek látszólag tisztán, szennyeződések nélkül kerülnek a boltok polcaira, a Nébih felhívja rá a figyelmet, hogy ezeken a növényeken is a szervezetre káros vegyianyagok találhatóak.

Legyen szó répáról, krumpliról, cékláról vagy retekről, ma már a fogyasztó számára is teljesen megszokottá vált, hogy a földből kinőtt zöldségeket letisztítva árulják a boltok polcain. A Nébih szerint hiába a látszattisztaság, egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát-/perkloráttartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel.

Ha klóros szaga van a zöldségnek, ne fogyasszuk el!

Bár a Nébih folyamatosan ellenőriz, és felhívja a termesztők és a kereskedők figyelmét, hogy semmiképpen nem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése, a fogyasztóknak is azt ajánlja, hogy ne csak első ránézésre válasszanak zöldséget, a terméket közelebbről is vizsgálják meg, klóros szag esetén pedig inkább ne vegyék meg.

A fertőtlenített zöldségeken megtalálható klorátok, perklorátok leginkább a klórtartalmú fertőtlenítőszerek bomlástermékeként kerülhetnek be az élelmiszerekbe. (Ezen kívül műtrágyák és ipari szennyeződések révén is a talajba, majd onnan a növényekbe juthatnak.) A koronavírus-járvány következtében a fertőtlenítőszerek felhasználása jelentősen nőtt, kialakítva olyan káros gyakorlatokat is, mint a zöldségek közvetlen fehérítése és fertőtlenítése.

A klorátokról fontos tudni, hogy az emberi szervezetbe kerülve károsítják a vér hemoglobinját, és vesebántalmakat is okozhatnak, a perklorátok pedig többek között akadályozzák a jód felvételét a táplálkozás során, így megzavarják a pajzsmirigy működését. Mindezek alapján egyértelműen élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, ha az említett anyagok a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségben vannak jelen az élelmiszerekben – írja a Nébih.

Nem is biztos, hogy olyan nagy baj, ha kicsit le kell mosni a zöldséget

A szakértők szerint bár fontos a higiénia, a zöldségek direkt fertőtlenítése semmiképpen nem ajánlott, a megfelelő eljárás pedig az árufeldolgozás során az adott üzem eszközeinek tisztán tartása lenne. Vásárláskor döntsünk tudatosan, ha a zöldségnek furcsa, klóros szaga van, inkább ne vásároljuk meg.

A Nébih és a megyei kormányhivatalok rendszeresen ellenőrzik a zöldség-gyümölcs termékeket, és határérték feletti klorát-/perkloráttartalom esetén a szakemberek hatósági eljárást indítanak a termelő ellen, ami jelentős bírsággal is járhat.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...