Végre valaki, aki száműzte a hekket a Balatontól - ami ugye sosem volt magyar

Szuper hír, hogy a balatoni nyaralásunk során sem kell már nélkülöznünk a minőségi falatokat - elindult a változás a tóparti gasztronómiában is.

Az utóbbi években egyre több jó étterem várja a látogatókat a Balatonnál. Gondoljunk csak a megannyi borospincére, az úttörőnek számító Kistücsök étteremre vagy a csopaki Márgára. De a Balatoni Gasztrotérkép segítéségével végtelenségik lehetne bővíteni a listát.

Eljutottunk oda, hogy a minőségi étkezés a strand büfékhez is elért. A Paletta tulajdonosa, Bezerics Dániel új beach fooddal rukkolt elő:

a lángos és a hekk helyett, idén együnk pulled pontyot!

"Ha a balatoni büfékről van szó, akkor elsősorban a helybeli alapanyagokból kellene kiindulni." - vallja Bezerics Dániel.

Dániel szerint ebben óriási potenciál van - a helybéli alapanyagok felhasználása mind a gasztronómia, mind a lakosság erősödését eredményezheti, és elvezethet oda, hogy a külföldiek számára is sokkal értelmezhetőbb lesz a magyar tenger.

pulled ponty: ponty hasaalja, bébispenót, konfitált fokhagyma, marinált lilahagyma

A ponty is 100%-ig magyar alapanyag - a balatonboglári Máté Zoltán haltenyészet és halfeldolgozó üzeméből származik. Ez azért is fontos, mert sokszor az édesvízi halak - mint a keszeg vagy a süllő - is külföldről érkezik.

Nagy-Gólyán Nikolették célja is az volt, hogy eltérjenek a szokványos strandbüféktől. Így a Kalóz Standbüféjükben először a hekket cserélték le szürkeharcsából készülő fish & chipsre. Olyan jól sikerült ez a fogás, hogy 2015-ben az év standételének díját is elnyerte.

A sokszor olajban tocsogó lángos helyett pedig rostlapon sülő, kakukkfüves lepényt árulnak, amit húsos, parajos-túrós vagy magyaros töltelékkel töltenek meg.

Jó látni, hogy a főváros után a Balatonnál is elindult a gasztronómia fellendülése, és alig várjuk már, hogy minél izgalmasabb parti fogásokat kóstolhassunk.

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

"Azelőtt eldöntjük, hogy ízlik-e az ital, hogy megkóstolnánk" - interjú Lukács Rolanddal

(forrás: Index | Chef&Pincér )

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...