Napjaink egyik legkedveltebb ételei között tartják számon a bő zsiradékban sült burgonyát, ami szinte valamennyi gyorsétkezde kínálatában megtalálható.A sült krumpli felnőttek és gyermekek körében egyaránt nagyon kedvelt ennivaló. Sokan otthonukban is gyakran készítik köretként, esetleg önmagában harapnivalóként ezt az ételt.
A NÉBIH munkatársai ezúttal négy gyorsétteremlánc (Burger King, BelFrit, McDonald’s, KFC) egy-egy üzletében vizsgálta a sült krumplik
- előállítás körülményeit
- a felhasznált alapanyagokat
- az előállítás élelmiszerbiztonsági szabályozottságát és körülményeit
- a higiéniai előírások teljesülését
- a burgonyasütés technológiáját
- és a késztermék kezelését
- laboratóriumban ellenőrizték a használatban lévő sütőzsiradékot
- próbavásárlás keretében a készterméket is megvizsgálták
A burgonya, ami sajnos nem magyar
Három helyszínen használnak gyorsfagyasztott, elősütött hasáb vagy szalmaburgonyát (Burger King, KFC, McDonald’s), melyet szigorú belső szabályozás mellett sütnek és tárolnak. A negyedik helyen pedig elősütött alapanyaggal dolgoznak. Az ellenőrzések idején egyik üzletben sem magyar előállítású burgonyát használtak fel - számolt be a vizsgálatról részletesebben a NÉBIH blogja, a Szupermenta.
A sütőzsiradék
Mind a négy vizsgált vendéglátóhelyen mintát vettek a használatban lévő, forró sütőolajból, és laboratóriumban vizsgálták, hogy poláros komponens tartalmuk megfelel-e a rendeletben meghatározott határértéknek. Jó hír, hogy a vizsgált használt sütőzsiradékok egy esetben sem lépték át a megállapított határértéket.
A sütéstechnológia
Három esetben automata sütőberendezéssel rendelkeznek az éttermek. A sütéshez növényi alapú sütőzsiradékot használnak, amelyet 12 sütés után, illetve 5 sütés után a rendszer folyamatosan átszűr, így eltávolítják a lebegő törmeléket, melynek jelenléte rontja a zsiradék minőségét. A sütőzsiradék elhasználtságának mértékét naponta többször ellenőrzik, amit regisztrálnak is. A zsiradék teljes cseréje a kapott érték alapján szükség szerint történik.
A sózás
A megsült burgonyát közvetlenül sütés után kézi szórással megsózzák. A készre sütött burgonyákat megfelelő hőmérsékleten tartják. Belső szabályzás alapján a sütést követő 7 percig adhatják ki a fogyasztónak, ezt követően az esetleges „maradékot” leselejtezik.
Az egyik étterem technológiája eltér a többiétől, mert a fogyasztó megrendelését követően, frissen sütik ki a burgonyát. A sózás, egyéb fűszerezés is a fogyasztó kérésére történik, vagy elmarad.
A gyorséttermi sült krumplik végső népszerűségi listája
Végezetül nem maradhatott ki a nagy sültkrumpli-tesztből a kóstolás. A sült krumplikat véletlenszerűen kiválasztott vásárlók pontozták íz, illat, állomány, szín és alak alapján, ebből állították össze a végleges listát:
- Burger King
- BelFrit
- McDonald’s
- KFC
Fontos megjegyzés, hogy a mért értékek tájékoztató jellegűek, a minta egyedisége, véletlenszerűsége és a homogenitás hiánya miatt következtetés levonására nem alkalmasak.
Ez is érdekelhet!
Ezeket olvastad már?
Sosem gondolnád, miből készül a McDonald's sült krumplija
Az amerikai Mythbusters (Állítólag) c. sorozat műsorvezetője utánajárt, hogyan és miből készül a világhírű McDonald’s-féle sült krumpli. Lesújtó eredmények születtek!
NosaltySült krumpliból krémlevest!
Sült krumpliból leves? Igen, ez tényleg létezik. Ahogy más zöldségeknek, mint a paprika vagy a sárgarépa, úgy a krumplinak is jól áll a főzés előtti sütés.
GrétiMegtisztulhat a 32 (!) összetevős Chicken McNuggets
Korábban arról szóltak a hírek, hogy habzásgátló adalékanyag is kerül a McDonald's csirkefalatkáihoz, de mostantól minden más lehet! Mindez Amerikában, itthon minden oké.
NosaltyA legízesebb krumpliköretek
Az ezerarcú krumpli mindannyiunk kedvence. Most 17 szuper köretet hoztunk nektek, amik annyira jók, hogy néha még főétel sem kell mellé...
Nosalty