Végre eljöhet az igazság napja és leáldozhat az indokolatlan "magyar" hekkőrületnek

Mándoki Réka építész egy ideális világból idecsöppent, világos, nyitott éttermet álmodott meg diplomamunkaként, ahol hekk helyett harcsát lehetne falatozni a Balaton partján.

Mándoki Réka diplomamunkája egy olyan fiktív étteremlánc koncepciója, ahol a Balaton partján üldögélve hazai halakat fogyaszthatunk igencsak esztétikus környezetben. A fiatal tervező egy olyan haléttermet tervezett Fonyódra, ami szándéka szerint kapcsolódik a déli part múltjához, különösképpen sokunk gyerekkorát idéző, jellegzetes, 1958 után épült büfék modern, bár már kissé megkopott, letisztult vonalaihoz - írja az Építészfórum. A nyitott, szellős és látványos faszerkezetet Réka kevés belső fallal tagolta, a hangsúly a balatoni panorámán van.

A Harcsázó belső tere

Réka azért gondolta úgy, hogy "Harcsázónak" nevezi el éttermét, mert a 2017-es Év Halának választott hal alkalmas arra, hogy felhívja a figyelmet a Balaton és hazánk valódi értékeire.

Klasszikus balatoni formák

A tervező fontosnak tartja, hogy ne csak a nagy balatoni turistaközpontokban álljanak meg az emberek, hanem érdemes legyen kisebb településeken is megpihenni, és mondjuk bedobni egy rántott harcsát.

Az építész éttermét egy magyar halakból készült ételeket forgalmazó franchise részeként képzeli el, amelynek vendéglői több, kisebb Balaton-parti településen is megjelennének. Azt, hogy minden helyszínre odaillő épület kerülhessen Mándoki Réka egy különleges megoldással, vagyis parametrikus szerkesztéssel kívánja megoldani.

Ez a tervezési módszer nem csupán egy épület arculatát alakítja ki, hanem a forma létrejöttének folyamatára koncentrál. Az építészek speciális számítógépes programok segítségével képesek olyan algoritmusokat létrehozni, amelyek rengeteg adattal dolgozva többféle tervalternatívát tudnak generálni. Ebben a dinamikus rendszerben egy paraméter megváltoztatása automatikusan az összes többi megváltoztatásával jár. Így az alapterület csökkenése például magasabbá teszi az épületet. Mándoki Réka harcsázója így könnyen adaptálható lenne különböző helyszínekre.

Látványtervek

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Menő rózsaszín éttermek, ahol nem csak a kislányok érzik jól magukat

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...