Végre eljöhet az igazság napja és leáldozhat az indokolatlan "magyar" hekkőrületnek

Mándoki Réka építész egy ideális világból idecsöppent, világos, nyitott éttermet álmodott meg diplomamunkaként, ahol hekk helyett harcsát lehetne falatozni a Balaton partján.

Mándoki Réka diplomamunkája egy olyan fiktív étteremlánc koncepciója, ahol a Balaton partján üldögélve hazai halakat fogyaszthatunk igencsak esztétikus környezetben. A fiatal tervező egy olyan haléttermet tervezett Fonyódra, ami szándéka szerint kapcsolódik a déli part múltjához, különösképpen sokunk gyerekkorát idéző, jellegzetes, 1958 után épült büfék modern, bár már kissé megkopott, letisztult vonalaihoz - írja az Építészfórum. A nyitott, szellős és látványos faszerkezetet Réka kevés belső fallal tagolta, a hangsúly a balatoni panorámán van.

A Harcsázó belső tere

Réka azért gondolta úgy, hogy "Harcsázónak" nevezi el éttermét, mert a 2017-es Év Halának választott hal alkalmas arra, hogy felhívja a figyelmet a Balaton és hazánk valódi értékeire.

Klasszikus balatoni formák

A tervező fontosnak tartja, hogy ne csak a nagy balatoni turistaközpontokban álljanak meg az emberek, hanem érdemes legyen kisebb településeken is megpihenni, és mondjuk bedobni egy rántott harcsát.

Az építész éttermét egy magyar halakból készült ételeket forgalmazó franchise részeként képzeli el, amelynek vendéglői több, kisebb Balaton-parti településen is megjelennének. Azt, hogy minden helyszínre odaillő épület kerülhessen Mándoki Réka egy különleges megoldással, vagyis parametrikus szerkesztéssel kívánja megoldani.

Ez a tervezési módszer nem csupán egy épület arculatát alakítja ki, hanem a forma létrejöttének folyamatára koncentrál. Az építészek speciális számítógépes programok segítségével képesek olyan algoritmusokat létrehozni, amelyek rengeteg adattal dolgozva többféle tervalternatívát tudnak generálni. Ebben a dinamikus rendszerben egy paraméter megváltoztatása automatikusan az összes többi megváltoztatásával jár. Így az alapterület csökkenése például magasabbá teszi az épületet. Mándoki Réka harcsázója így könnyen adaptálható lenne különböző helyszínekre.

Látványtervek

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Menő rózsaszín éttermek, ahol nem csak a kislányok érzik jól magukat

Legújabb receptek

Szaftos vegán brownie

Tej és tojás nélkül is lehet ugyanolyan isteni, csupacsokis, szaftos brownie-t sütni, ráadásul furcsa alapanyagok sem kellenek a dologhoz. Az alábbi egyszerű recept pikk-pakk hozzájuttat ...

Húsmentes retró burger

Ki ne szeretné a strandon vásárolható hatalmas, retró hamburgereket, a maguk megkérdőjelezhető minőségével és magyaros alapanyagaival? Ebből az élményből eddig ki kellett maradnia a ...

Vegán forró csoki

Ha innál egy szuper forró csokit, de kihagynád a tejtermekéket, akkor itt egy szuper vegán verzió. A tejszínhabbal igazi finomság.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...