Vége a szalonnafüstölésnek egy kínai városban

Befellegzett a hagyományosan füstölt húsos szalonnának a délnyugat-kínai, több mint 32 milliós Csungking város területén, a tiltást környezetvédelmi okokkal indokolták.

A városvezetés részben a pácolt és különleges fa felhasználásával füstölt több ezer éves hagyományt tette felelőssé a főbb kerületeket eluraló szmogért, s ezért e héttől kezdődően a helyi környezetvédelmi hivatal más hatóságokkal karöltve megtiltotta a csemegékhez használt ősi eljárás alkalmazását.

A beszámolók szerint a döntés minden, a szabadban történő füstöléses eljárásra, így a helyi specialitásként számon tartott tűzifán sült csirke elkészítésének módjára is vonatkozik. A tervek szerint a súlyosan szennyező anyagokat földgázzal, villannyal és folyékony gázzal váltják fel. A szabálysértők magas, 5000 jüanig (218 ezer forint) terjedő pénzbírságra számíthatnak.

A Hszinhua hírügynökség összeállításában a döntéshozók arra hivatkoznak, hogy a közelmúltban megnőtt a lakossági panaszok száma a sertéshúst füstölők miatt. Emlékeztetnek rá, a kínai holdújév előtt Csungkingban és a szomszédos Szecsuanban is szezonjuk van ezeknek az ételeknek. Az idén január 19-ére esik a Kecske évének kezdete.

Mint kiderült, a csungkingi intézkedést azt követően jelentették be, hogy a szomszédos Tacsou településen ugyancsak sokan panaszkodtak a füstölőkre, s ezért a közterület-felügyelők már akcióba is léptek. Az online véleménynyilvánításokból azonban kiderül, a helyiek egy része egyrészt kétségeit fejezte ki amiatt, hogy a füstöléssel nagymértékben és kiterjedt területen károsítanák a levegőt, másrészt cinikus megjegyzésekkel bírálták az illetékeseket, mondván: a főzést ugyanúgy betilthatnák, hiszen az is szennyezi a levegőt.

Házi abált szalonna

Az én családomban nem volt szokás ilyesmit készíteni, viszont a férjem falun nőtt fel, s mikor összeházasodtunk, anyósom tanított meg, hogyan készítsem. A férjem hentes, és mikor ...

(via MTI)

Legújabb receptek

Legegyszerűbb medvehagyma-krémleves

Ha eljön tavasszal a medvehagyma szezonja, hetekig mindent az aromás fűszernövénnyel készíthetünk. Aki egy igazán gyors és komfortos receptet keres a zöldséggel, az alábbi krémlevesben ...

Mogyoróvajas hamburger

A recept a Troll a konyhában műsorral való együttműködésünk keretein belül valósult meg, és garantáltan trollmentes :)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Banános őzgerinc sütés nélkül

Az interneten böngészve találtam egy Gabriella nevű hölgy blogján ezt a receptet. Nagyon könnyű krémje van, nagyon nagyon finom, és sütni sem kell. A banán helyett tehetünk bele ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!