A Delish gyűjtésében olyan fűszerezési, elkészítési trükköket olvashatunk, amelyekkel egy teljesen húsmentes, sőt tisztán növényi alapú grillpartit is megrendezhetünk akár egy nagyobb társaságnak is. Az egyszerű pirított, grillezett paprikák és cukkinik helyett új szintre emelkedünk, és olyan ízkombinációkat mutatunk be, amelyek nemcsak táplálóak, hanem különlegesen finomak is.
Alapozz hagymával
Még a sütés megkezdése előtt fogj egy félbevágott hagymát, és valamilyen közömbös ízű olajjal kend meg a vágott felületét, majd ezzel kend át a grill-lapot vagy serpenyőt. Így az olajozással adsz egy kellemes alapízt is az ételeknek, ami azért is fontos, mert tudjuk, a hagyma az egyik alapköve a finom ételeknek – a legtöbb zöldséghez finom testességet, ízességet ad.
Használd a vegán „húspogácsákat” és kolbászokat
Magad is elkészíthetsz különböző hüvelyes és szójaalapú fasírtokat, húspogácsákat és kolbászkákat, de ma már sok helyen készen is lehet ezeket venni. Ha időt szeretnél megtakarítani, nyugodtan vedd meg ezeket, egy dologra viszont figyelj: tartsd be a sütési időket. Ezek a finomságok persze jóval előbb elkészülnek, mint a valódi húsok, viszont az ízüket és aromájukat tényleg akkor adják ki igazán, ha a megfelelő időt megadva készíted el őket, és nem csak pár pillanatra dobod őket a grillre.
Pitát is grillezhetsz
A burgeralapból pedig nemcsak fasírtot és pogácsát lehet formázni: próbáld ki, hogy a befűszerezett tölteléket pitákba vagy tortillákba töltöd, adsz mellé egy kevés növényi sajtot, majd az így összehajtogatott batyukat a grillre teszed, és összesütöd.
Sült és nyers keverve
Ne csak grillezve, hanem nyersen is kínáld a zöldségeket, hogy a különböző állagok is változatosságot adjanak az étkezéshez.
Hiába ugyanaz a zöldség, egy grillezett pritaminpaprika és nyers, hasábokra vágott változata egészen más ízeket hoz elő, a roppanósság és puhaság változásáról nem is beszélve.
Vesd be a gyümölcsöket is!
Egy vegán grillparti elmaradhatatlan része az is, hogy az idénygyümölcsökből is kerül a rácsra pár darab. Nemcsak desszertként, hanem sós ételekhez kínálva is ehetjük a grillezett sárga- és őszibarackot, szilvát, sőt akár a dinnyét, ananászt is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több húsmentes itt: