A füstös-krumplis vegán langalló még a húsimádókat is elcsábítja

Mire számítunk egy vegán langalló hallatán? Tofuszalonnákra és szójakolbászokra, mindenféle helyettesítőkre és furcsa alapanyagokra, nem? Nos, mindezt verjük ki gyorsan a fejünkből, az alábbi recept ugyanis ezek helyett a zöldségek és fűszerek erejére támaszkodik, hogy ötvözésükből megszülethessen a tökéletes, kompromisszummentes vegán tökipompos.

A vegán receptek esetében a titok nyitja az, hogy nem az eredeti fogást kell száz százalékig leutánoznunk, sokkal inkább azt felhasználva, annak mentén kell létrehoznunk egy új ételt, ami mégis hordozza a hagyományos étel bizonyos tulajdonságait. Az alábbi vegán langallót pont így alkottam meg: az utánozás és helyettesítés ösvényét elhagyva inkább olyan alapanyagok felé nyúltam, amelyek a húsevők számára is szimpatikusak lehetnek, majd ezeket olyan konyhai technikáknak tettem ki, amelyek ízben és állagban sokszínűvé, izgalmassá tették a kenyérlángost. Remélem, mind a húsos, mind a hústalan tábor tetszését elnyeri majd.

A vegán langalló receptjéért kattints a képre!

Lustán kelesztett tészta

Ha már lúd, legyen kövér, gondoltam, mikor nekikezdtem a vegán langalló receptjének megalkotásához. Lehetne ezt kompenzálásként is értelmezni, a hús hiánya által hagyott űr kínos, kényszeredett kitöltéseként – lehetne, csak nem érdemes.

Sokkal inkább azért szerettem volna különleges extrákkal ellátni a tökipompost, mert a fejemben a kenyérlángos úgy él, mint gazdag, minden jóval megpakolt étel. Minél több rajta a dolog, annál jobb.

A szépen-lassan kelesztett, gyönyörű, buborékos tészta másnap

Mindez pedig nemcsak a feltétekre terjedhet ki, hanem magára a tésztára is: ezért döntöttem úgy, hogy lassú, hűtőben kelesztett, légies-buborékos alapot készítek a lángoshoz. A technikáról bővebben ITT olvashattok.

Zöldségek > szójakolbász

Vegetáriánusként még én is ódzkodom a vegán étrend különböző helyettesítő alapanyagaitól. Sokkal jobban szeretem, ha egy étel önmaga akar lenni, és nem más fogások ízeit, textúráit akarja majmolni. E szellemiség mentén inkább zöldségekkel pakoltam meg a kenyérlángost: füstös krumplival, hegyes erőssel.

Rétegesen épül fel a langalló

Persze ugyanúgy került a pomposra vegán tejföl és sajt, azonban ezek meglepően autentikus eredményt produkáltak (a sajt még kellemesen meg is pirult, ami a növényi fajtáknál mindig kellemes meglepetés).

Színes-szagos feltétekkel

A sütés után pedig további feltétek kerültek a langallóra, amelyek mind kinézetben, mind ízben rengeteget hozzáadtak. Egy pikáns, rózsaszín savanyított lila hagyma és füstös-köményes, ropogósra pirított aszalt paradicsom tették fel az 'i'-re a pontot.

A vegán langalló receptjéért kattints a képre!

Süssünk vegán langallót!

Hozzávalók a tésztához:

600 g kenyérliszt bl80, 10 g friss élesztő, 400 g víz (nagyjából), 1.5 teáskanál só, 2 teáskanál cukor

Hozzávalók a feltétekhez:

6 ek növényi tejföl, 2 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 100 g növényi sajt, 2 közepes db burgonya, 3 ek olívaolaj, 2 teáskanál füstölt pirospaprika, 1 db hegyes erős paprika

Hozzávalók a tálaláshoz:

2 db lilahagyma, 150 ml almaecet, 150 ml víz, 1 ek cukor, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bors (egész), 1 teáskanál mustármag (egész), 150 g szárított paradicsom (aprított), 1 teáskanál füstölt pirospaprika, 1 teáskanál őrölt fűszerkömény

A vegán langalló receptjéért kattints a képre!

A tésztához a sót és a lisztet alaposan elkeverjük. Nagyjából 1 deciliter langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson. Amikor ez megtörtént, az élesztős keveréket a liszthez öntjük, valamint még annyi langyos vizet, hogy egy ragacsos, lágy masszát kapjunk.

A tésztát addig keverjük kézzel vagy egy spatulával, amíg már nincsenek benne száraz, lisztes részek. Ekkor a tálat lefedjük frissentartó fóliával, és a tésztát hűtőbe tesszük, legalább egy éjszakára. Ennyi idő alatt szép buborékosra kel. A sütés előtt legalább 3 órával kivesszük a hűtőből, és hagyjuk felengedni szobahőmérsékletre.

A burgonyát meghámozzuk, majd uborkagyalun hajszálvékony szeletekre gyaluljuk. Egy tálban elkeverjük az olívaolajjal, füstölt fűszerpaprikával, sóval és borssal. Felhasználásig állni hagyjuk.

A növényi tejfölt elkeverjük ízlés szerint sóval, borssal és két gerezd reszelt fokhagymával. A növényi sajtot lereszeljük, a hegyes erősből karikákat vágunk.

A vegán langalló receptjéért kattints a képre!

A szobahőmérsékletre engedett tésztát egy kiolajozott, mély gáztepsibe öntjük, majd olajos kézzel elegyengetjük, hogy egészen a szélekig érjen. Alá is nyúlhatunk, és úgy húzhatjuk, csak ügyeljünk rá, nehogy kiszakadjon.

A tésztát 200 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe tesszük, és 10 perc alatt elősütjük. Ekkor megkenjük a fokhagymás tejföllel, és elegyengetjük a tetején a fűszeres burgonyát. Visszatesszük újabb 10 percre, majd ismét kivesszük, elosztjuk rajta a hegyes erőst és a reszelt sajtot. Felső sütési módra kapcsolunk, és 5 perc alatt ropogósra és aranybarnára pirítjuk a langallónk tetejét.

A lilahagymát megpucoljuk, majd félbevágjuk és vékony félkarikákra szeleteljük. Az ecetet, vizet, cukrot, sót, mustármagot és borsot felforraljuk egy lábasban, majd a hagymára öntjük. Lefedjük és 10 percig állni hagyjuk.

A vegán langalló receptjéért kattints a képre!

A szárított paradicsomot kevés olajon ropogósra pirítjuk, majd egy tálba öntjük, ahol elkeverjük a füstölt paprikával és köménnyel, illetve ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A kenyérlángost felvágjuk, a savanyított hagymával és füstös-ropogós paradicsommal megszórva tálaljuk.

A vegán langalló teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...