Ez a hozzávaló képes csökkenteni a koleszterinszintet

A vegetáriánus és vegán diéták egyik legnagyobb kihívása a fehérjepótlás, ezért is olyan népszerű a köreikben a szója, ami remek növényi alternatíva erre. Most azonban egy új kutatás bebizonyította, hogy más pozitív hatása is van az emberi szervezetre.

Korábban egyes kutatások már kimutatták, hogy a szója hozzáadása az étrendhez – vagy a fogyasztott mennyiség növelése – csökkentheti a koleszterinszintet. Egy új tanulmány azonban most arra is rávilágított, hogy a szója ugyanolyan hatékony is lehet erre a célra, mint az általánosan használt gyógyszerek.

Ez a hozzávaló képes csökkenteni a koleszterinszintet

Az Antioxidants által publikált tanulmány során a tudósok 19 különböző típusú szójababot vizsgáltak meg, amelyek különböző glicinin- és B-konglicinin-szinttel rendelkeznek. Minden szójababot őröltek és zsírtalanítottak, majd minden szójaliszttípust átfuttattak egy szimuláción, amely az emésztést utánozza.

Ennek során azt találták, hogy a szójababban található két fehérje – a fent említett glicin és B-konglicinin – segített a koleszterinszint csökkentésében.

Ezen túlmenően, a kutatók azt is megvizsgálták, hogy a szójabab mennyire hatásos összehasonlítva egyes széles körben használt sztatin-gyógyszerekkel. „A megemésztett szójabab peptidjei képesek voltak 50-70%-kal csökkenteni a lipidfelhalmozódást, ami hatalmas dolog” – magyarázta a tanulmány szerzője, Dr. Elvira de Meji, az Illinois Urbana-Champaign Egyetem élelmiszertudományi professzora a Medical News Todaynek. „Ehhez képest a sztatin 60%-kal csökkentette” – tette hozzá de Meji.

A tanulmány kutatói szerint az összesített eredmények azt sugallják, hogy „a kiválasztott szójafajták fogyasztása szabályozhatja a koleszterin- és az LDL-háztartást, és ennek következtében elősegítheti az érelmeszesedést okozó szív- és érrendszeri betegségek megelőzését”.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a szakértők 19 különböző szójababtípust teszteltek, melyek közül mindegyik más és más glicinin- és B-konglicinin-szinttel rendelkezett. A fogyasztók pedig – egyelőre – biztosan nehezen tudnák felmérni, hogy melyik konkrét szójatípusból készül egy-egy készítmény, amelyek megvásárolnak a boltban. Emiatt pedig a tanulmány eredményei most még nem sokak számára lehet hasznosnak, de izgalmas utat nyithatnak meg további kutatásoknak.

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több életmód cikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...