A Veganuár-kihívással indítani az évet nem csak azért jó ötlet, mert így kipróbálhatjuk ezt az életmódot, hanem azért is, mert így ezáltal (ha jól csináljuk) egy extra zöldség- és vitaminlöketet adhatunk a szervezetünknek. Mindezt az év amúgy legkomorabb, legsötétebb hónapjában, hiszen míg a december az ünnepek miatt gyorsan eltelik, addig januárban messzinek tűnik minden hosszúhétvége. Na ezen a sötét monotónián tud rengeteget változtatni, ha a megszokottól eltérően kezdünk főzni és enni.
A vegán étkezés ugyan nem szükségszerűen jelenti, hogy egészséges is, de ha odafigyelünk, inspirálódunk, és kicsit előre tervezünk, akkor rendkívül változatosan ehetünk. Ehhez fontos, hogy elengedjük a megszokott ízekhez való ragaszkodást, és ahelyett, hogy a hús és a sajt ízét próbálnánk mindenben rekreálni, keressünk olyan, eleve zöldségközpontú recepteket, ami megfelel az ízlésünknek.
Kísérletezzünk új zöldségfélékkel és hüvelyesekkel, és nyugodtan kezeljük lazán a recepteket: ha épp nincs otthon valami, akkor bátran helyettesítsük mással.
Ez a szuperzöld orzórizottó minden fenti állításra jó példa: a recept lelkét az orzó, ez a nálunk talán kevésbé ismert tésztaféle adja, na meg a sokféle, egymással harmonizáló zöldség. Az orzó (görög nevén kritharaki) a cuki kis rizsszemformájának köszönhetően remekül használható salátákba és egytálételekbe egyaránt.
Utóbbi esetben azonban véletlenül se mossuk át vagy főzzük bő vízben, helyette megfelelő mennyiségű folyadékkal felöntve főzzük puhára, tésztából kifövő keményítő ugyanis remekül működik sűrítőanyagként. Ez a tulajdonsága alkalmassá teszi, hogy hamis rizottót készítsünk belőle - így tettünk most mi is. A fehérbort ugyan mi elhagytuk belőle, de ti nyugodtan löttyintsetek hozzá, ha van kedvetek! (De arra azért figyeljetek, hogy a legtöbb bor nem vegán!)
A tésztát ebben a receptben leturmixolt spenótos-kókusztejes szósz és zöldségalaplé keverékében főztük krémesen puhára. Fontos, hogy a legmagasabb teljesítményű robotgéppel zúzzuk le a spenótot, ha pedig még így se lenne kellően egynemű a végeredmény, akkor érdemes szűrőn is átpasszírozni a spenótturmixot.
Az ételbe persze ezen kívül is kerül jó sok zöldség! Az elején hagyma (esetünkben póré és újhagyma), szárzeller és kaliforniai paprika hármasát pirítjuk üvegesre, majd menet közben hozzáfőzünk zöldborsót, egy jó marék spenótot pedig a végén is beleforgatunk. Ha ebből épp nincs otthon valami, azt a fentieknek megfelelően bátran helyettesítsük: friss spenót helyett használhatunk fagyasztottat vagy akár ruccolát, kókusztej helyett bármilyen más növényi tejszínt (vagy simát, ha nem fontos, hogy vegán legyen), borsó helyett pedig bármilyen más hüvelyes (pl. zöldbab, feketebab, kukorica, lencse) szóba jöhet.
Ha mindennel készen vagyunk, akkor a végén ne feledkezzünk el a tálalásról sem, hiszen a szemünkkel is eszünk, így sokkal jobban esik a gusztusosan kitálalt koszt: az orzórizottó tetejét szórjuk meg aprított pisztáciával, kevés újhagymával, és reszeljünk rá kevés citromhéjat is!
A szuperzöld orzórizottó teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Próbáld ki ezeket a vegán recepteket is a január folyamán - vagy bármikor az évben: