Íme a gyors, sokzöldséges curry, ami szinte elkészíti saját magát

A curry önmagában sok mindent jelenthet, az alábbi recept esetében például egy zöldségekkel megpakolt, fűszeres, selymes és pofonegyszerű vegán egytálétel található a kifejezés mögött. Ki kér belőle?

Az indiai gasztronómia megannyi sokszínű ételben bővelkedik, amelyeket itt, Európában egyszerűen beskatulyáztunk a curry kifejezés alá. Természetesen a különböző nemzetek konyháit kiismerni elég nagy feladat (főleg akkor, ha olyan, önmagában is sokszínű konyháról van szó, mint az indiai), így alapvetően nem kifejezetten baj a gyűjtőszó használata. Persze jó, ha tudjuk, hogy nem minden indiai fogást hívnak currynek, hanem az összes ételcsoportnak megvan a saját neve. De erről egyelőre legyen elég ennyi. Aki tovább olvas, a rövid névmagyarázat után már meg is találhatja ennek az ínycsiklandó egytálételnek a receptjét, ami olyan különleges, hogy a nevét elfelejteni, bizony nehéz lesz.

A sokzöldséges vegán curry receptjéért kattints a képre!

Röviden az indiai ételek nevéről

Az indiai konyhán belül az ételek nagy csoportokra oszlanak, amely csoportok mind rendelkeznek egy gyűjtőnévvel. Ez általában a szószra vagy az elkészítési módszerre utal, utána pedig kiegészülhet a felhasznált alapanyagok (csirke, krumpli, karfiol, stb.) nevével, amiből végül megszületik a konkrét étel elnevezése.

Jelen receptünk egy korma, ami tradicionálisan joghurtban párolt, tejszínnel vagy alaplével felöntött, sűrű, fűszeres szószban úszó ételt jelent.

Az indiai szubkontinensen több különböző formában is megtalálható: a leggyakrabban csak hússal készül, de léteznek húsos-zöldséges és csak zöldséges verziók is. Északon lágyabb ízű és kókusztejjel dúsított, míg délen inkább pikáns és paradicsomos a szósz. Gyakori kiegészítője lehet a kesudió vagy mandula, ami segít besűríteni a mártást.

Néhány szokásos és szokatlan módszer

Viszonylag nehéz teljesen autentikusan átültetni nyugati konyhákba egy indiai receptet, így a legtöbbször, amikor mi, európaiak hozzányúlunk az ételekhez, hajlamosak vagyunk (olykor kényszerből) változtatni ezt-azt az elkészítésen. Bizonyos dolgokban most én is így tettem.

A sokzöldséges vegán curry receptjéért kattints a képre!

A húsmentes kormák készítésénél nincsen megkötve a szakács keze a zöldségek használatában. Én brokkolit, répát, lilahagymát és borsót párosítottam, ezeket pedig külön, egy nagy tepsin sütöttem puhára. Egyrészt azért, hogy időt spóroljak magamnak, másrészt a szebb prezentálás érdekében, harmadrészt pedig egy kellemes éttermi élmény emlékére, ahol hasonló formában találkoztam egy kiváló kormával.

A szósz alapjához megpirítottam a fűszereket egy kevés olajon (ez kulcsfontosságú mozzanat az indiai konyhában), majd az összes aromatikus hozzávalót (hagyma, fokhagyma, gyömbér, chili) pépesítettem, így kaptam egy „currypasztát”. Ezzel a szeletelés és aprítás is minimálisra csökkent.

A sokzöldséges vegán curry receptjéért kattints a képre!

Ezután már csak a kókusztej és a paradicsomkonzerv kellett, majd egy rövid összefőzés és a zöldségekkel való összeforgatás. A végeredmény egy selymes, gazdag, tunkolható, mélyen fűszeres indiai egytálétel, ami után szem nem marad szárazon.

Főzzünk sokzöldséges vegán kormát!

Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 4 db sárgarépa, 2 db lilahagyma, 100 g zöldborsó, 1 db vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 hüvelykujjnyi gyömbér, 1 db chili, 70 g kesudió, 1 db fahéjrúd, 1 tk szegfűszeg, 2 tk koriandermag, 4 db babérlevél, 4 db kardamom, 1 tk kurkuma, 1 tk fűszerkömény, 1 tk garam masala fűszerkeverék, 1 késhegynyi szerecsendió, 400 ml kókusztej, 400 g paradicsomkonzerv (egész), 1 csokor koriander

A sokzöldséges vegán curry receptjéért kattints a képre!

A recept elkezdése előtt a kesudiót legalább 2-3 órára vízbe áztatjuk. A brokkolit megtisztítjuk, majd rózsákra szedjük, a répát meghámozzuk, félbevágjuk és darabokra vágjuk, a lilahagymákat megpucoljuk, és gerezdekre vágjuk. Egy nagy tepsire tesszük őket, majd olajjal, sóval, borssal és egy kevés garam masalával átmasszírozzuk. 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük a zöldségeket, közben elkészítjük a szószt.

A meghámozott, darabokra vágott hagymát, meghámozott fokhagymát és gyömbért, a chilit és a lecsöpögtetett kesudiót egy aprítógépben pépesre dolgozzuk. Egy fazékba olajat öntünk, majd alacsony lángon óvatosan megpirítjuk a fűszereket (vigyázzunk, ne égjenek oda). Ekkor hozzáadjuk a hagymás pépet, és közepes lángon alaposan megpirítjuk.

Ha az alap kész, hozzáöntjük a kókusztejet és a szétnyomkodott paradicsomkonzervet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a szószt. Nagyjából 10 perc alatt összefőzzük, ekkor hozzáadjuk a borsót és a sült zöldségek felét.

A sokzöldséges vegán curry receptjéért kattints a képre!

Amikor a korma összefőtt, levesszük a tűzről, és a maradék zöldségeket elrendezzük a tetején. A koriandert felaprítjuk, és megszórjuk vele a kész ételt, amit rizzsel és naan kenyérrel tálalunk.

A sokzöldséges vegán curry teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a vegán finomságokat is készítsd el otthon:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...