Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.

A száraz január mellett a leggyakoribb, egy hónapra vonatkozó újévi fogadalom a Veganuár betartása – mindegyiknek vannak pozitív hatásai az egészségre. Míg a hosszú távú veganizmussal kapcsolatban bőven akad pro és kontra érv is, rövid távon mindenképpen vannak előnyei az állati eredetű ételek elhagyásának. Lássuk a Veganuár alatt/után tapasztalható pozitív és negatív változásokat:

Javul az ízlelés

Sok vegán tapasztalta, hogy az állati eredetű ételek elhagyása után erősebb lett az ízérzékelése. Ezt a tapasztalatot tudományos kutatás is megerősítette már – nem a veganizmusra vonatkozóan, hanem a vele együtt járó kevesebb zsír, só, cukor és egyéb ételízesítő fogyasztásával kapcsolatban. Mivel az állati eredetű termékek jellemzően telített zsírokat tartalmaznak, ezek elhagyása fokozhatja az ízérzékelést. A változást már néhány hét után is lehet érezni.

Veganuári Hasselback-burgonya

A Hasselback-burgonya egy mókás újragondolása a klasszikus, sütőben sült krumplinak. Tökéletes köretnek, de önmagában is laktató és látványos étel. Még extrább, ha felturbózzuk ...

Vegán gofri

Ebben a vegán gofrireceptben az a legjobb, hogy akárcsak egy megbízható palacsintarecept, sós és édes feltétekkel egyaránt szuperül működik. Ráadásul könnyen és gyorsan összedobható ...

Felpörög az anyagcsere és az emésztés

Már ami a gyakoribb székelést jelenti: a nem feldolgozott, természetes alapanyagoból összeálló vegán étrend felturbózhatja a bélműködést, és azt veheted észre, hogy a magas rosttartalom miatt gyakrabban kell vécére járnod. Az állati eredetű ételek mellett sokkal nehezebb a megfelelő mennyiségű rostot bevinni. Ez azzal is együtt jár, hogy a gázképződés is megnő – érdemes erre is számítani.

Súlyvesztés lehet a vége

Minden attól függ, hogyan ettél előtte, de ha gyakrabban fogyasztottál feldolgozott élelmiszereket, könnyen lehet, hogy a vegán étrend hatására fogyni kezdesz. Ha ugyanis kizárod az állati eredetű termékeket, megszabadulsz sok magas zsírtartalmú élelmiszertől is, amiknek fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet.

Helyreáll a bélbaktériumok egyensúlya

Egy, a Frontiers in Nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az állati eredetű élelmiszerek, mint a sajt vagy a tojás elhagyása javíthat a bélmikrobiom összetételén. Ennek pedig szerteágazó következményei vannak az emberi egészségre is, a gyomor és a bélrendszer baktériumai ugyanis rengeteg mindenre hatással vannak a szervezetben.

Vegán zöldségpesztós pasta

Finom pesztót készíteni bármiből lehet szerintünk, így ezúttal zöldségekből csináltunk tízujjmegnyalós szószos tésztát. Ráadásul az benne a legjobb, hogy amíg nem kaphatók ...

Kókusztejes vegán harira

Egy jó harira igazi orvosság a hűvösebb hónapokban! Ráadásul szuper hűtőürítő recept is, mert bár répa és szárzeller mindenképpen dukál bele, ezen kívül gyakorlatilag bármivel ...

Romolhat a csontsűrűség

A vegetáriánus és vegán étrend egy nagy veszélye a nem megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitele, ami csontritkuláshoz vezethet. Ezeket a mikrotápanyagokat a legkönnyebben állati eredetű ételekből lehet bevinni, és ha valaki nem figyel oda, a növényi étrend mellett hiány alakulhat ki belőlük – ezért is olyan fontos, hogy a vegán étrendet nagyon pontosan tervezzék meg.

B-12-hiány léphet fel

A B12-vitamin alapvető szerepet játszik az idegszövetek egészségének, az agyműködésnek és a vörösvértestek képződésének támogatásában. Szinte kizárólag állati termékekben, például húsban, tejtermékekben és tojásban található meg, de előfordul az ezzel dúsított vegán élelmiszerekben is, például a növényi italokban. Ha valaki vegán életmódot folytat, akár egy hónapig is, érdemes odafigyelnie a B-12 pótlására.

Forrásunk volt.


Még több húsmentes:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...