Tömegek lesznek vegánok – ennyien vannak jelenleg

A vegánság manapság olyan gyakorta hallott kifejezés, hogy aki akarja, sem tudja elkerülni, és ez így van jól. Emberek, főként fiatalok tömege vált erre az állatvédelmet, tudatos táplálkozást, klímavédelmi és sokszor egészségügyi szempontokat is fókuszba állító életmódra. Na de pontosan hányan vannak ők, a vegánok?

Bár globálisan nézve még mindig kevesen vannak (a társadalom körülbelül 1%-a vegán), mégis egyértelműen és rohamosan növekszik a vegán életmódot folytatók száma szerte a világban, annak ellenére, hogy magát a fogalmat nem lehet fekete-fehéren értelmezni: bár abban megegyeznek, hogy nem fogyasztanak semmilyen állati eredetűt, van, aki a bőrből készült ruhaneműt vagy az állatokon tesztelt kozmetikumokat is elveti, más viszont nem ennyire keményvonalas vegán, és „csak" az étkezésre figyel.

Tudtad?

1944 novemberében egy Donald Watson nevű brit férfi bejelentette, hogy mivel a vegetáriánusok tejterméket és tojást is esznek, ezért ő új kifejezést, a vegánt fogja használni azokra az emberekre, akik egyáltalán nem esznek állati eredetű termékeket. Watson 1924-ben hagyta maga mögött a húsfogyasztást, miután rájött, hogy nagybátyja gazdasága kimondta a halálos ítéletet az olyan élőlényekre, akik már nem tudták szolgálni az embereket. 1951-ben a Vegán Társaság a veganizmust már az állatok kizsákmányolása nélküli életmódként írta le.

Számok, számok, számok

A vegetáriánusok és vegánok száma a világ népességének körülbelül nyolc százalékát teszi ki, viszont a vegánokra nézve ez az érték jóval egy százalék alá esik – írja a híradó.hu a Prove cikke alapján.

Nem meglepő, de a fejlődő országokban jóval kevesebben foglalkoznak a témával: a népesség mindössze 0,1 százaléka vegán. Ezzel szemben a fejlett országokban a népesség 2-8%-a vegánnak mondható.

Zöld vegán shakshuka

Egy jó shakshuka mindig jó ötlet, hiszen egyszerű és finom, tele finomnál finomabb zöldségfélékkel. Klasszikus, paradicsomos receptből jó pár verziót mutattunk már nektek, így ...

Vegán bounty

Ha a csokoládé és a kókusz kombinációjáról beszélünk, rögtön a Bounty jut eszünkbe. Érdemes otthon kipróbálni, mert csak 5 hozzávalót igényel! Ráadásul sokkal finomabb, mint a ...

Vegán bolognai

Sokféle megoldás van arra a neten, hogy a bolognai szószt vegánosítsa az ember, de ha engem kérdeztek, a füstölt tofus az igazi. Ezzel lehet ugyanis leginkább megidézni a hús gazdag és ...

... na de hány vegán van összesen?

A legfrissebb becslések alapján most, 2022-ben körülbelül 78 millió vegán életmódot folytató ember él Földünkön, a vegánná válás oka pedig a megkérdezettek válaszai alapján az egészségügyi okok mellett az állat- és környezetvédelem.

A legtöbb vegánt számláló TOP 3 ország a következő:

1.) Izrael

2.) Svédország

3.) Japán

A negatív rekorderek viszont a holland és a görög fővárosok: Amszterdam és Athén.

Érdekesség, hogy az USA-ban például négy év alatt (2014-18-ig) ötszörösére nőtt a vegánok száma, 4-ről 20 millióra.

Igaz, hogy a legtöbb ember 16 és 24 éves kora között váltott, a „vegánná válás átlagéletkora” pedig valóban 24, a legtöbb vegán a 30–49-es korosztályban lelhető fel.


Még több cikk a témában:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!