Kiderült, hogy a vegánság vagy a 'húst hússal' étrend károsabb-e

A tudósok arra voltak kíváncsiak, melyik étrendnek milyenek a környezeti hatásai. Elég egyértelmű eredmények születtek.

Ötvenötezer ember táplálkozási adatait vizsgálták a kutatók, és öt szempont – az üvegházhatású gázok kibocsátása, a területfelhasználás, a vízfelhasználás, a vízszennyezés és a biodiverzitás csökkenése – alapján osztályozták az elfogyasztott ételek és italok környezetre gyakorolt hatásait.

Kiderült, hogy a vegánság vagy a 'húst hússal' étrend károsabb-e

Az Oxfordi Egyetem kutatói hat csoportba sorolták az alanyokat: a vegán, vegetáriánus, halevő, továbbá alacsony, közepes vagy magas húsmennyiséget fogyasztók csoportjába. 12 hónapon keresztül figyelték a résztvevőket. A kapott adatokat végül összekapcsolták 57 000 élelmiszer környezeti hatásainak adataival, figyelembe véve azt is, hogy az adott élelmiszert hol és hogyan dolgozták fel.

Mint kiderült, a legkevésbé fenntartható vegán étrend környezeti hatásai is kedvezőbbek, mint a legfenntarthatóbb húsalapú étrendé 

– ismerteti a HVG

A tudósok összegzése alapján tehát már az alacsony hústartalmú étrend is lényegesen jobb környezeti szempontból, mintha az étrendünk szinte minden eleme húsból állna.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek