Ötvenötezer ember táplálkozási adatait vizsgálták a kutatók, és öt szempont – az üvegházhatású gázok kibocsátása, a területfelhasználás, a vízfelhasználás, a vízszennyezés és a biodiverzitás csökkenése – alapján osztályozták az elfogyasztott ételek és italok környezetre gyakorolt hatásait.
Az Oxfordi Egyetem kutatói hat csoportba sorolták az alanyokat: a vegán, vegetáriánus, halevő, továbbá alacsony, közepes vagy magas húsmennyiséget fogyasztók csoportjába. 12 hónapon keresztül figyelték a résztvevőket. A kapott adatokat végül összekapcsolták 57 000 élelmiszer környezeti hatásainak adataival, figyelembe véve azt is, hogy az adott élelmiszert hol és hogyan dolgozták fel.
Mint kiderült, a legkevésbé fenntartható vegán étrend környezeti hatásai is kedvezőbbek, mint a legfenntarthatóbb húsalapú étrendé
– ismerteti a HVG.
A tudósok összegzése alapján tehát már az alacsony hústartalmú étrend is lényegesen jobb környezeti szempontból, mintha az étrendünk szinte minden eleme húsból állna.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: