A leghíresebb nemzetközi fogások VEGÁN verziói ~ tippek, trükkök, receptek

Kevés olyan szeglete van a világnak, ahol egy vegán ne tudna jóllakni, és még kevesebb olyan étel van a Földön, amit ne lehetne növényi alapú hozzávalókból elkészíteni – a lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt. Nemzetközi vegán fogásokat mutatunk!

Körbejárjuk néhány ország legnevezetesebb és legtipikusabb ételeit, hogy megnézzük, vegánként milyen opcióink vannak arra, hogy elkészítsük őket. Nemzetközi vegán fogások következnek.

India

A nemzetközi vegán fogásokat körbejáró cikkünk első állomása India. Itt a lakosság negyven százaléka vegetáriánus, sokan pedig nemcsak húst és halat, de tojást sem fogyasztanak, illetve rengetegen vegánok. A chana masala nevezetű csicseriborsócurry, az idli, ami egy párolt sós sütemény, és általában reggelire eszik, a masala dosa, ami pedig egy hüvelyesből készült palacsinta, például tejterméket sem tartalmaznak.

Az indiai vajas csirke is elkészíthető vegán módra. A baromfi helyett használjunk tofut, a joghurtot készítsük kesudióból, citromléből, almaecetből és garam masala keverékből. A szósz állhat paradicsomból és kókuszkrémből, margarinból vagy növényi alapú vajból, vöröshagymából, fokhagymából, gyömbérből és fűszerekből.

Indiai sólet vegán

Imádjuk a csicseriborsót, így mindig örömmel ötletelek, mit készítsek, egy finom krémet (humusz), vagy levest, esetleg fasírtot (falafel)? Abban biztos voltam, hogy indiai jellegű lesz... ...

Görögország

A balkáni ország konyhaművészete dúskál a finom növényi alapú fogásokban, aminek teljesen egyszerű oka van: a lakosság kilencvennyolc százaléka a görög-ortodox egyház tagja, ezért sokan szigorúan tartják az előírt böjtöt. Ezeken a napokon növényi alapú ételeket esznek, kivételt pedig csak ritkán tesznek mézzel vagy bizonyos tengeri állatokkal. Athénban rengeteg vegán étterem található, ahol a gyroshúst hüvelyesekből készült fasírttal, vagy jackfruittal helyettesítik.

Az egyik legnépszerűbb, főként növényi alapú előétel a meze, ami akár húsz különböző fogásból is állhat, és főként salátát, sajtokat, olívabogyót, illetve dióféléket tartalmaz. A legkedveltebb fajtája a legnépszerűbb, skordalia nevű, erős fokhagymás mártást és kenyeret tartalmazó tál. Görögország konyhaművészetében a főételek között is találhatunk vegán finomságokat: a gemista az egyik legelterjedtebb növényi alapú ennivaló, ami rizs és fűszerek keverékével töltött zöldségből, például padlizsánból, paradicsomból vagy paprikából készült fogás.

Olaszország

Bár könnyen gondolnánk, hogy az itáliai konyha legfőbb összetevője a hús, valójában nem is tévedhetnénk nagyobbat. Például a pizza tésztája is teljesen növényi alapú, és a feltétek közül is elhagyhatjuk, illetve vegán helyettesítőkre cserélhetjük a sajtot és a húst. A bolognai szósz darált húsát kicserélhetjük dióra vagy szejtánra, a lasagne-t pedig elkészíthetjük padlizsánnal és más zöldségekkel, például paprikával, répával, paradicsommal és babbal töltve – szinte minden ételt a saját ízlésünkre szabhatunk.

A legfinomabb zöldséges lasagne

A darált húst vöröslencsére, a besamelt cottage cheese-zes szószra cseréltük, megszórtuk sok-sok sajttal és bébispenóttal, majd pillanatok alatt el is fogyott az egész tepsi. Ez a mi ...

Vegán bolognai

Sokféle megoldás van arra a neten, hogy a bolognai szószt vegánosítsa az ember, de ha engem kérdeztek, a füstölt tofus az igazi. Ezzel lehet ugyanis leginkább megidézni a hús gazdag és ...

Az ország déli régióinak népszerű fogásai között sem kell nagyítóval keresnünk az állati összetevőket mellőző ételeket. A caponata, vagyis a szicíliai padlizsánragu regionális különlegességekből készült, édes-savanyú, kapribogyóval és balzsamecetes szósszal megspékelt eledel, de az olasz grillezett zöldségtál, valamint a nálunk is népszerű paradicsomos-fokhagymás kenyér, a bruschetta al pomodoro is vegán.

Közel-Kelet

A nagy és sokszínű Közel-Kelet maga a megtestesült mennyország a vegánok számára. A krémes hummusz, a szenesre sült padlizsán, az mesés-színes saláták, a tahini, a falafel és a meleg, levegős pitakenyér mind nélkülözik az állati eredetű összetevőket – ha ezek valamelyikét készítjük, akkor pedig mindenképpen spékeljük meg az élvezeteket egy pohár vegán borral.

A libanoni konyhaművészet ételei nagyon egészségesek, rengeteg tápanyagdús gabonát és zöldséget tartalmaznak. A lubieh egy alapvetően vegetáriánus zöldbabpörkölt paradicsomszósszal, ami könnyen beilleszthető a vegán étrendbe is, ha a vajat kicseréljük olívaolajra. Ha egy selymesen puha fogásra vágyunk, akkor pedig készíthetünk fattet hummuszt, mindössze a joghurtot kell kicserélnünk egy akár boltban is megtalálható szójakészítményre.

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

Zöld vegán shakshuka

Egy jó shakshuka mindig jó ötlet, hiszen egyszerű és finom, tele finomnál finomabb zöldségfélékkel. Klasszikus, paradicsomos receptből jó pár verziót mutattunk már nektek, így ...

Ropogós külsejű falafel

Párszor már próbáltam csinálni falafelt, az igazit, amit olajban kell kisütni, tojás hozzáadása nélkül. Mindig szétesett... idáig! Most végre sikerült. A titok az, hogy tényleg be ...

Kelet-Ázsia

Kelet-Ázsia lakói gyakran kortalannak tűnnek, amit a szakértők a főként a rengeteg zöldség és gyümölcs fogyasztásának tudnak be. Kínában ugyan a hús gyakori összetevőnek számít, de minden lehetőségünk adott ahhoz, hogy elkészítsük a nálunk is oly népszerű keleti éttermek kedvenc fogását, az édes-savanyú „csirkét” szárnyas nélkül, tofuból, növény zsírokkal, olajokkal.

Az egészséges japán konyhaművészetnek köszönhetően a szigetország lakói magasabb életkort élnek meg, mint bárki más. A sokak által kedvelt sushit sem kell feltétlenül tenger gyümölcseivel fogyasztanunk – zöldségekkel, uborkával, avokádóval, répával, paprikával, spárgával, édesburgonyával és shiitake gombával töltve is finom és tápláló lesz. A tekercsekhez hasonlóan a tempurát sem kell feltétlenül garnélarákkal fogyasztanunk – helyette articsókából, sütőtökből és sárgarépából is elkészíthetjük.

Mexikó

Bab, zöldségek, guacamole, rizs és salsaszósz – minden adott ahhoz, hogy állati eredetű ételek nélkül is jól megtömjünk egy (alapvetően szintén vegán) tortilla lapot, vele együtt pedig a bendőnket. A népszerű reggeli burritot akár otthon is egyszerűen elkészíthetjük állati eredetű ételek nélkül, ha növényi zsírokkal készítjük el a babot és a tortillát, a rizst pedig zöldségleves-alaplében főzzük ki.

Ha nassolni szeretnénk, akkor választhatunk nachost, amihez mi magunk is főzhetünk vegán sajtmártogatóst: ehhez mindössze egy édesburgonyára és egy krumplira, egy répára, sóra, borsra, 100 gramm kesudióra, 2 evőkanál sörélesztőpehelyre és 1 evőkanál citromlére van szükségünk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több vegán téma itt:

Források: via via és via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...