Vegán vagy? Akkor a jackfruitot neked is meg kell kóstolnod!

Fűszeres ételekhez, desszertekhez, salátákhoz - a vegán húshelyettesítő gyümölcs új színt visz a hús nélküli étkezésbe. Te kipróbáltad már?

A jackfruit felülmúlja az eddigi húspótló alternatívákat, és tökéletes fehérjeforrás. A zöld színű, rücskös héjú gyümölcshöz már itthon is egyre több helyen hozzájuthatsz, de miért szeretik annyira vegánok a világ más tájain?

A puszta gyümölcse

A jackfuitot a puszta gyümölcsének is nevezik, és az eperfafélék családjába, a kenyérfák nemzetségébe tartozik. A növény Délnyugat-Indiából származik, de megtalálható a Kelet-Indiában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön, Malajziában, Indonéziában és Afrikában is.A világ legnagyobb fán termő gyümölcse akár 1 méteresre is megnőhet, és 35 kilót is nyomhat. A hatalmas terméshez óriási fa is tartozik, ami elérheti a 15 méteres magasságot. A termése 6-9 hónapig is érhet, a gyümölcsöt zöld tüskék borítják, húsa pedig sárga színű. Főzve, grillezve, sütve, vagy akár nyersen, a salátádat gazdagítva is eheted.

A gyümölcsöt - érettségétől függően - édes és sós ételekhez egyaránt használhatod. Az erős, édes illatot árasztó gyümölcs íze attól függően változik, hogy mennyire érett. A húsa rózsákra szedhető, és a magja is ehető, de mielőtt nekiállsz az ételkészítésnek, nem árt, ha beolajozod a késed, ugyanis a gyümölcs húsa igen ragadós. Mivel konzerv formájában is tökéletes alapanyag, akár online shopokból is megrendelheted, de több ázsiai élelmiszerüzletben is kapható édes szirupban eltéve.

Milyen az íze és mit főzhetsz belőle?

Az érett és nyers gyümölcs íze leginkább az ananász, a mangó és a banán elegyéhez hasonlít. Ha még éretlen, akkor állaga a húshoz hasonlít, ami semleges ízű, vagyis kedvedre fűszerezheted, és jól illik a legkülönbözőbb mártásokhoz is. A kevésbé érett gyümölcsből finom csirke - vagy sertésragu készíthető, de más hús alapú ételekhez is tökéletes választás. Az érett jackfruitot főleg desszertként fogyasztva érdemes enni: Ázsiában chipset és fagylaltot is készítenek belőle.

A jackfruit amellett, hogy a vegán konyha tökéletes alapanyaga, tele van A - és C vitaminnal, bővelkedik magnéziumban és káliumban, valamint a fehérje és a rosttartalma is magas. A gyümölcs magjai is ehetők, kalciumban és vasban bővelkednek. A gyümölcs fogyasztása természetesen nemcsak vegánoknak, hanem a húsimádóknak is ajánlott: színesítheted vele az étkezésedet színesítheted, a gyümölcsben található nyomelemeknek köszönhetően pedig a vérnyomásodnak és az izmaidnak is jót tehetsz. Te mit készítenél belőle?

Forrás:www.independent.co.uk

Ez is érdekelhez az ÍzHuszár Magazinon

A világ legdrágább ételei, amik többe kerülnek, mint a havi fizetésed

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...