- A Hokedliből együtt rendelhet a vegán és a húsevő
A „Budapest legjobb főzelékezője” és a „gluténmentes étterem” címkéket is magáénak tudható Nagymező utcai Hokedliben vegyes karácsonyi menü készül, de közös az ételekben, hogy mellőzik bennük a fehér rizst, lisztet, tésztát, keményítőt. A Hokedliből tehát együtt rendelhetnek a vegyes táplálkozású párok, családok is: vegán halászlével és vegán töltött káposztával gondolnak a növényevőkre. Sinkó Bori tulajdonos egyben jótékonyságra is hív: „aki szeretne, befizethet egy rászorulót is egy adag ételre. Ennek menete megegyezik a rendeléseitekkel és adományalapú.”
Budapest VI. kerület, Nagymező u. 10.
- Vegán halászlétől és a nagyi almás pitéjééig: The Planteen
A növény és a kantin szavakra is asszociálhatunk a The Planteen elnevezés kapcsán. És valóban, a szomszédos REAL School nemzetközi általános iskola kisdiákjainak étkeztetésére hozták létre, majd kiterjesztették „felnőtt menzára” is. Csak idézőjelben használjuk a menza szót, mert a Planteent imádja a város vegán közönsége, éttermi színvonalú konyhát visznek. Karácsonykor sokan örülhetnek az elviteles menüjüknek, ami így hangzik: vegán halászlé, paszternák-gesztenye krémleves karamellizált dióval, lasagne, töltött káposzta és a nagyi almás pitéje.
Budapest, Záhony u. 7., Graphisoft Park irodapark, U1 épület
- NemHalászlé és Rántott NemHal a Szabad Bisztró csapatától
A Király utcai Szabad Bisztrót tényleg átjárja a szabadság érzése, nem áll tőlük távol a társadalmi aktivizmus, a bulizás sem, de a működésük egyik fő ismérve a jó vegán konyha, ami gyorsan a környék kedvence lett, és idén dupláztak is a bisztróval a VIII. kerületben. A karácsony Szabad-módra olyan kikacsintós ételekkel zajlik, mint NemHalászlé, ami egy magyaros algaleves (jelentsen az bármit is) padlizsánpatkóval. A töltött káposztájuk gombával, rizzsel, titkos összetevővel és aprókáposztával fő, hurkát is készítenek lencséből, a rántott NemHalhoz pedig majonézes céklasaláta dukál. Minden régivágású, mélyen húshívő rokont lehet riogatni a karácsonyi asztalnál a vegán nemhal alapanyagaival, ugyanis algából és jackfruitból készül. Minden ünnepi főétel gluténmentes, amit megfejelhetünk egy kis gluténnal: aranygaluskát kínálnak karácsonyra vaníliasodóval.
Budapest VIII. kerület, Víg u. 30.
- 12 fogásos vegán menü a soproni Bojtorinában
Stílus, természetesség és nyugalom, ezek a szavak jutnak eszünkbe a soproni Bojtorináról. Egy szépen felújított belvárosi ház udvarán, az átjáróban találjuk Sopron első növényi alapú éttermét, ahol minden nap a vegánoknak kedveznek, és ez alól a karácsony sem kivétel. Nagy Marina műhelyében pazar 12 fogásos menüről lehet választani, amelyen olyan izgalmas növényi fogások szerepelnek, mint a nem-húsleves, a vegán halászlé és töltött káposzta, a rántott szejtán, Waldorf-saláta és a Kence speciál névre hallgató hidegtál. Mentes sütemények teljes sora is kiegészíti a karácsonyi kínálatot. Ünnepi, húsmentes és igazán kreatív.
Bojtorina Vegan Kitchen | Kávézó és Étterem Sopron
Sopron, Várkerület 98. fszt. 9, Lenck átjáró
- Govinda Vegán Étterem Szombathelyen
Még egy pont az ország nyugati csücskében, a Govinda Étterem ugyanis Szombathelyen folytatja az állatok és a vega-vegán ételekre nyitott emberek számára is áldásos működését. A karácsony mindannyiunk számára az illatokról, fűszerekről, ízekben való tobzódásról szól, de a govindások számára az egész év ennek jegyében telik: a Krisna-tudatú hívők által működtetett Govinda éttermekben indiai és magyar ízek elevenednek meg, sok-sok fűszer használatával, hiányérzet nélkül. A karácsonyi menüről ennyit lehet tudni: „a vegán töltött káposzta és a vegán halászlé már biztos, de készülünk meglepetéssel is.”
Szombathely, Szily J. u. 12.
- Ahol egész évben süt a nap: vegán örömök Miskolcon
Nem csak Miskolc, hanem egész Borsod első vegán étterme az igazán szeretnivaló nevet kapott Süt a Nap. Szuromi Szilvia nem csupán a hely megálmodója, ő az étterem üzletvezetője és séfje is, így biztosak lehetünk benne, hogy minden fogás úgy kerül az asztalra, ahogyan azt a tulajdonos is szeretné látni. Karácsonyra három leves, ötféle saláta és két hidegtál közül választhatunk. A saláták alatt sem egy halom zöld levelet kell érteni, laktató (vegán) majonézesek és svéd gombasaláta közül válogathatunk. A Méz és a Hópihe pedig nem édességeket, hanem a kétféle hidegtálat jelölik, amelyekre sült és rántott zöldségek kerülnek a már említett salátákkal.
Miskolc, Széchenyi u. 43.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: The Planteen / Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: