6 vega/vegán étterem, ahonnan ünnepi finomságokat rendelhetünk

Feszül némi ellentmondás a karácsony és a húsmentes fogalmak között, de nem mindenki számára. Az alábbi éttermek is bizonyítják, hogy igenis készülhetnek ínycsiklandó ünnepi menük húsmentesen. Íme, 6 vidéki és fővárosi étterem, ahol vegetáriánus és vegán finomságok készülnek az ünnepekre!

  • A Hokedliből együtt rendelhet a vegán és a húsevő

A „Budapest legjobb főzelékezője” és a „gluténmentes étterem” címkéket is magáénak tudható Nagymező utcai Hokedliben vegyes karácsonyi menü készül, de közös az ételekben, hogy mellőzik bennük a fehér rizst, lisztet, tésztát, keményítőt. A Hokedliből tehát együtt rendelhetnek a vegyes táplálkozású párok, családok is: vegán halászlével és vegán töltött káposztával gondolnak a növényevőkre. Sinkó Bori tulajdonos egyben jótékonyságra is hív: „aki szeretne, befizethet egy rászorulót is egy adag ételre. Ennek menete megegyezik a rendeléseitekkel és adományalapú.”

Hokedli

Budapest VI. kerület, Nagymező u. 10.

  • Vegán halászlétől és a nagyi almás pitéjééig: The Planteen

A növény és a kantin szavakra is asszociálhatunk a The Planteen elnevezés kapcsán. És valóban, a szomszédos REAL School nemzetközi általános iskola kisdiákjainak étkeztetésére hozták létre, majd kiterjesztették „felnőtt menzára” is. Csak idézőjelben használjuk a menza szót, mert a Planteent imádja a város vegán közönsége, éttermi színvonalú konyhát visznek. Karácsonykor sokan örülhetnek az elviteles menüjüknek, ami így hangzik: vegán halászlé, paszternák-gesztenye krémleves karamellizált dióval, lasagne, töltött káposzta és a nagyi almás pitéje.

A The Planteen rakott savanyú káposztája / forrás

The Planteen

Budapest, Záhony u. 7., Graphisoft Park irodapark, U1 épület

  • NemHalászlé és Rántott NemHal a Szabad Bisztró csapatától

A Király utcai Szabad Bisztrót tényleg átjárja a szabadság érzése, nem áll tőlük távol a társadalmi aktivizmus, a bulizás sem, de a működésük egyik fő ismérve a jó vegán konyha, ami gyorsan a környék kedvence lett, és idén dupláztak is a bisztróval a VIII. kerületben. A karácsony Szabad-módra olyan kikacsintós ételekkel zajlik, mint NemHalászlé, ami egy magyaros algaleves (jelentsen az bármit is) padlizsánpatkóval. A töltött káposztájuk gombával, rizzsel, titkos összetevővel és aprókáposztával fő, hurkát is készítenek lencséből, a rántott NemHalhoz pedig majonézes céklasaláta dukál. Minden régivágású, mélyen húshívő rokont lehet riogatni a karácsonyi asztalnál a vegán nemhal alapanyagaival, ugyanis algából és jackfruitból készül. Minden ünnepi főétel gluténmentes, amit megfejelhetünk egy kis gluténnal: aranygaluskát kínálnak karácsonyra vaníliasodóval.

A Szabad Új hely aranygaluskája / forrás

Szabad Új Hely

Budapest VIII. kerület, Víg u. 30.

  • 12 fogásos vegán menü a soproni Bojtorinában

Stílus, természetesség és nyugalom, ezek a szavak jutnak eszünkbe a soproni Bojtorináról. Egy szépen felújított belvárosi ház udvarán, az átjáróban találjuk Sopron első növényi alapú éttermét, ahol minden nap a vegánoknak kedveznek, és ez alól a karácsony sem kivétel. Nagy Marina műhelyében pazar 12 fogásos menüről lehet választani, amelyen olyan izgalmas növényi fogások szerepelnek, mint a nem-húsleves, a vegán halászlé és töltött káposzta, a rántott szejtán, Waldorf-saláta és a Kence speciál névre hallgató hidegtál. Mentes sütemények teljes sora is kiegészíti a karácsonyi kínálatot. Ünnepi, húsmentes és igazán kreatív.

Bojtorina sütik / forrás

Bojtorina Vegan Kitchen | Kávézó és Étterem Sopron

Sopron, Várkerület 98. fszt. 9, Lenck átjáró

  • Govinda Vegán Étterem Szombathelyen

Még egy pont az ország nyugati csücskében, a Govinda Étterem ugyanis Szombathelyen folytatja az állatok és a vega-vegán ételekre nyitott emberek számára is áldásos működését. A karácsony mindannyiunk számára az illatokról, fűszerekről, ízekben való tobzódásról szól, de a govindások számára az egész év ennek jegyében telik: a Krisna-tudatú hívők által működtetett Govinda éttermekben indiai és magyar ízek elevenednek meg, sok-sok fűszer használatával, hiányérzet nélkül. A karácsonyi menüről ennyit lehet tudni: „a vegán töltött káposzta és a vegán halászlé már biztos, de készülünk meglepetéssel is.”

Govinda Vegán Étterem

Szombathely, Szily J. u. 12.

  • Ahol egész évben süt a nap: vegán örömök Miskolcon

Nem csak Miskolc, hanem egész Borsod első vegán étterme az igazán szeretnivaló nevet kapott Süt a Nap. Szuromi Szilvia nem csupán a hely megálmodója, ő az étterem üzletvezetője és séfje is, így biztosak lehetünk benne, hogy minden fogás úgy kerül az asztalra, ahogyan azt a tulajdonos is szeretné látni. Karácsonyra három leves, ötféle saláta és két hidegtál közül választhatunk. A saláták alatt sem egy halom zöld levelet kell érteni, laktató (vegán) majonézesek és svéd gombasaláta közül válogathatunk. A Méz és a Hópihe pedig nem édességeket, hanem a kétféle hidegtálat jelölik, amelyekre sült és rántott zöldségek kerülnek a már említett salátákkal.

Süt a Nap Vegán Bisztró

Miskolc, Széchenyi u. 43.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: The Planteen / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...