Vattacukor, ringlispil és csattogós lepke - Így ünnepeltük gyerekkorunkban a május 1-jét

Felvonulás, légi bemutató és rengeteg édesség: emlékszel milyen ízek és illatok szálltak a levegőben, miközben a körhinta körbejárt? Ilyenek voltak a régi idők majálisai.

A rendszerváltás előtti május elsejei vurstliknak olyan hangulata volt, amihez hasonlót azóta sem tudunk visszaidézni. Tény, hogy az évek múlása szinte mindent megszépít, de a 40-50 évvel ezelőtti májusokra mindig jól eső nosztalgiával fogunk visszagondolni.

A május elseje anno felvonulásoktól, légi bemutatóktól, és kisdobosoktól, valamint úttörőktől volt hangos.

Éljen május elseje!
Városligeti majális

A ringlispil, a célba lövés, a dodzsem és a különböző édességek egészen meseszerűvé tették a május elsejéket. Gyerekként imádtuk, ahogy körbe repültünk a színes forgatag fölött, és önfeledten integettünk a szüleinknek, akik lent aggódtak, nehogy összecsavarodjanak a hinta láncai.

A majálisok csúcspontja

Szédület a köbön 1983-ból:

Abba is el lehetett szédülni, ha csak lentről nézted

A kicsiknek azért volt biztonságosabb változat is:

Öveket becsatolni!

A ragadós, émelyítően édes vattacukortól tetőtől talpig ragacsosak lettünk, de imádtuk! Gyerekként körbeálltuk a vattacukros üstöt, és mélyeket szippantottunk a levegőbe, hogy megteljen a tüdőnk a finom, édes illattal - egyfajta előétel gyanánt -, miközben a saját adagunkra vártunk.

Ragadt tőle mindenünk

A csattogós lepke több generáció gyerekkorát kísérte végig. Szinte minden második árusnál lehetett kapni egy hosszú fabotra erősített lepkét, ami a múzsájához képest cseppet sem volt csendes. A színes falepkék a legtöbbünket elkápráztatták, így egymást érték a hangos falepkéket tologató gyerekek.

Veterán csattogós lepke

A kemény és ragacsos cukorba még a tejfogunk is beletörhetett, mégis amolyan kötelező elemként volt jelen a május elsejei búcsúkban. A barnás-sárgás törökmézet minden cukorkát áruló standon megtaláltuk, és a cukor, a méz, valamint a szódabikarbóna varázslatos elegye a legtöbbünket rabul ejtette.

A dodzsemben pont azt kerestük, amit felnőttként, éles helyzetekben már kerülünk: az ütközést. Széles mosollyal szántottuk fel a dodzsempályát, és bár néhányan magában a száguldásban is megtalálták a szépséget, a legtöbben imádtak koccanni. A dodzsemet a felnőttek is szerették, itt senkitől nem kértek kék-sárga baleseti bejelentőt.

Csatt és kocc

A törökméz mellett a krumplicukor volt az az édesség, amit legalább olyan küzdelmesen ettünk, mintha muszáj lett volna. Nem volt különösebben jó íze, ellenben olcsó volt, így nem ért véget úgy a vásár, hogy ne szopogattunk volna el egyet-egyet.

Fogpróbáló krumplicukor

A céllövöldénél legalább akkora sor állt, mint a ringlispil előtt. Természetesen, mindenki a legnagyobb legszebb babákat, játékokat szerette volna hazavinni, de csak keveseknek sikerült: ha nem vetted észre, hogy az árus olyan puskát adott, ami félrevitt, estebédig lövöldözhettél.

Nehéz volt célba találni

A fekete, nyúlós, ánizsos cukrot, a medvecukrot már messziről felismertük jellegzetes alakjáról. Még akkor is ettünk belőle, ha nem feltétlen kedveltük az ízét, mert a bocskorszíj legalább annyira hozzátartozott a május elsejékhez, mint a körhinta.

Még ma is kapni

A majálisok másik nagy klasszikusát a mézeskalács testesítette meg. A szív és a huszár alak volt a legnépszerűbb: előbbit akkor volt igazán jó magunkénak tudni, ha az általános iskolai (plátói) szerelmünktől kaptuk.

A legszebb vásárfiai

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: Fortepan

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...