A vattacukor a középkorban olyan drága volt, hogy meg sem tudtad volna fizetni! Pompás lakomák fénypontja volt

A légiesen könnyű vattacukor nemcsak az itthoni búcsúk és vidámparkok elmaradhatatlan finomsága, hanem az egész világon kedvelt édesség. Anno a gazdagok kiváltsága volt.

Ha figyelembe vesszük, hogy az USA-ban külön ünnepet is szentelnek a vattacukornak, talán kijelenthetjük, hogy az amerikaiak az édesség legnagyobb rajongói közé tartoznak. Minden év december 7-én tartják a Cotton Candy Day-t, azaz a Nemzeti Vattacukor Napot.

A vattacukor, mint a fényűzés szimbóluma

A vattacukor őse legalább 500 éves, azonban tény, az akkori formája meg sem közelítette a mostanit. Tim Richardson cukrásztörténész elmondása alapján a korai középkorban a velenceiek cukorszirupot készítettek, és villa segítségével húztak ki belőle légies, hosszú szálakat, majd fapálcikákra tekerték. Az így készített édesség keményebb és ropogósabb volt, mint a ma ismert vattacukor, azonban osztatlan sikernek örvendett.

Mivel a folyamat meglehetősen költséges és időigényes volt, ezért akkoriban ezt a fajta édességet ritkán készítették, és főként a jómódúak kiváltsága volt. A 16. század végén a Velencébe látogató III. Henrik fogadására több, mint 1000 darabot készítettek.Több száz évet kellett arra várni, hogy a technika és egy fogorvos lehetővé tegye a mindenki számára elérhető és akkorra már pehelykönnyű vattacukrot.

A vattacukor világuralomra tör

A színes-szagos édesség széleskörű elterjedését William J. Morrisonnak, egy Tennessee-i fogorvosnak köszönhetjük. Miután Morrison befejezte a fogorvosi tanulmányait, a Tennessee Állami Fogászati Szövetség elnöke lett, de nem sokáig vesztegette az idejét: összefogott egy Nashville-i cukrásszal, hogy közösen megalkossanak egy olyan gépezetet, ami leredukálja a centrifugált cukor készítéséhez szükséges kézi munkát. Morrison és társa, John C. Wharton megtervezték, 1897-ben megépítették, majd szabadalmaztatták az általuk elektromos édességgépnek nevezett masinát, amit az 1904-es Saint Louis-i Világkiállításon mutattak be. Az elkészült vattacukrokat dobozban árulták, darabjukat 25 centért, és összesen 68000 darabot adtak el belőlük, amivel több, mint 17000 dollárt kerestek. A vattacukor karrierje azóta óta töretlen.

Habár a legelterjedtebb és leginkább ismert történet szerint Morrisonhoz és Whartonhoz köthető a vattacukorgép, egy Thomas Patton nevű férfi is tervezett egy vattacukorkészítő masinát, ami gázzal működött, és 1901-ben került szabadalmaztatásra.

Morrison és Whalton szabadalma/ USA Szabadalmi Hivatal

A vattacukorfonó-gép közepén egy forgó, lyukacsos fejet találsz, amiben a cukor található. A fej peremét egy fűtőberendezés felmelegíti, így a centrifugális erő hatására az olvadt cukor kikerül az apró lyukakon, és a hideg levegő hatására megszilárdul. A ragacsos, szájban könnyen oldódó vattacukor tapintásra a gyapjúra hasonlít, amiből a neve is ered.

A vattacukornak szinte a föld minden táján megvan a maga rajongótábora: az USA-tól kezdve Új-Zélandon át Ausztráliáig mindenhol ismerik és szeretik, csak az elnevezése eltérő. Ausztráliában fairy floss-nak, azaz tündérselyemnek, Amerikában cotton candy-nek, Franciaországban la barbe à papa-nak, azaz "apa szakálla"-nak hívják, Olaszországban zucchero filato, vagyis fonalcukorka a neve. Afrikában spookasem, szellemsóhaj, a görögöknél pedig öregasszony hajaként ismeretes az édesség. A briteknél és Tajvanon már vattacukorkészítő automaták is léteznek!

Ezt olvastad már az Ízhuszár magazinon?

A teafű régen olyan értékes volt, hogy lakat alatt őrizték az enyveskezű tolvajok elöl

Forrás:

huffpostdailymealwikipedianatgeo

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...