Az alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása vastag- és végbélrák esetén alacsonyabb halálozással mutatott összefüggést – hívta fel a figyelmet Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő a csoportjában egy tanulmányra hivatkozva.
Mint kiderült a szakértők számára a kevésbé zsíros tejtermékek nagy mennyiségű bevitele a betegség kiújulásának esélyét is csökkentette a korábban I-III. stádiumú rákkal diagnosztizált személyek körében.
Már korábban is ismert volt, hogy a tejtermékfogyasztás csökkentheti a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát. Eddig azonban nem vizsgálták a kutatók, hogy lehet-e összefüggés a tej zsírtartalma és a betegség leküzdésének, illetve későbbi kiújulásának esélyeit.
A tanulmányból kiderült, hogy azok körében, akik a vastag- és végbélrák diagnózisának felállítása előtt és után nagyobb mennyiségben fogyasztottak alacsony zsírtartalmú tejterméket, kisebb volt az összhalálozási kockázat.
Még több tej: