Vashiányod van? Egyél velünk!

Ismered azt a régi módszert, hogy vasszöget szúrunk egy almába, ott hagyjuk pár órára, aztán megesszük az almát? Személy szerint nem javaslom, ellenben adok néhány jó tippet a vas bevitelére.

Vas a lelke mindennek

Szervezetünk működésében a vasnak számos feladata van, ezek közül a legjelentősebb, hogy a vér oxigénszállító funkcióját ellátó hemoglobin része, hozzá kötődve jutnak el az oxigénmolekulák a tüdőtől a sejtekig.A nem megfelelő vasbevitel egyik legfőbb következménye a vashiányos vérszegénység.

A napi ajánlott vasbevitelgyermeknél, életkortól függően, 8-12 mg, felnőtt férfiak esetében 12 mg, felnőtt nők esetében 15 mg, terhesség esetén +5–15 mg/nap, szoptató nők esetében 20 mg/nap.

Kell minden, amiben vas van

Mind az állati, mind a növényi eredetű élelmiszerek tartalmaznak vasat, azonban az eltérő kémiai szerkezet következtében az állati eredetűekből a vas kb. 15%-a szívódik fel, míg a növényi eredetűek vastartalmának csak 3-5%-a.

Állati eredetű, jelentősebb vasforrásaink leginkább a bárányhús, a borjúhús, liba-, kacsahús, borjú-, marha-, csirke-, liba- és sertésmáj, valamint a tojás.

Növényi eredetű jelentősebb vasforrásaink: a búzakorpa, köles, zabpehely, zabkorpa, száraz hüvelyesek, spenót, petrezselyemzöld, fekete- és vörös ribiszke, dió, mandula, mák.

A vas felszívódását segítheti többek között az együttesen bevitt folsav, a C-vitamin, illetve az állati eredetű fehérjék.

A vas felszívódását gátolhatja többek között a túlzott élelmi rost bevitele, a növényi eredetű fitátok (megtalálhatók a dióban, a hüvelyesekben, a gabonafélékben), az oxálsav (pl. a spenótban), egyes ásványi anyagok és egyes fehérjék, valamint egyes polifenolok és a teában, kávéban található csersav. Ezeknek a vasbevitellel egy időben történő fogyasztása nem javasolt.

Tartósan alacsony vasszint esetén vas tartalmú készítmény fogyasztása javasolt, a kezelőorvos megítélése alapján.

NoSalty-tipp: vegetáriánus és vegán étrendben különösen oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű vas bevitelére.

{ CKÉP = 62007, 4 }
Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...