Vasfegyelem vagy laza rugalmasság? Most megtudhatod, hogy melyik a sikeres fogyókúra titka

Levetkőzni régi, rossz szokásainkat és egészségünk érdekében életmódot váltani - ez bizony nem könnyű feladat. De vajon mi az üdvözítő út? A vasszigor vagy a józan tudatosság?

Ha valaki egészségesen szeretne élni, esetleg meg szeretne szabadulni a felesleges kilóktól, akkor szakemberként nyilvánvalóan nem javaslom, hogy valamilyen kampányszerű divatdiétába vagy szélsőségesen korlátozó étrendbe fogjon, hanem hosszabb távú, tartós eredményeket ígérő életmódváltásban gondolkozzon.

Ez az életmódváltás azonban jellemzően nem az egyik pillanatról a másikra történik. Nem kelünk fel egyik reggel - legyen az egy hétfő vagy a következő hónap első napja - csak úgy, hogy mától minden régi rossz szokástól megszabadulunk és 100%-ban új emberként élünk innentől kezdve. Az életmódváltás egy folyamat, hiszen fokozatosan tudjuk csak leépíteni a káros beidegződéseket - tapasztalataim szerint ez az időszak minimum 2-3 hónapig tart.

Ez egy tanulási időszak, amiben nincsenek hibák, nincs helye az önmarcangolásnak - ez az időszak arról kell, hogy szóljon, hogy felismerjük a rossz szokásokat, azok okait, hogyan tudunk ezekre előre készülni, mivel válthatjuk ki őket. Természetesen nagyon fontos ebben az időszakban az (ön)fegyelem, de szerintem ennél sokkal fontosabb a megértés - hogy tudjuk, értsük, mit miért csinálunk, melyik szokásunkat miért kell kiváltanunk. Minél jobban értjük a miérteket, annál kevésbé érezzük terhesnek az új szokásokat, annál kevésbé vágyunk régi szokásainkra - és nem mellesleg, annál nagyobb rugalmasságot vihetünk a hétköznapjainkba.

Andi és Sanyi, a Házipatika.com életmódváltó szerzői ennek a 3 hónapos időszaknak a közepén járnak - és bizony küzdenek rendesen. Andi legutóbbi írásában főszerepet kapott a húsvéti csokinyúl, Sanyi pedig megmutatta, hogy miként is próbálta személyre szabni az általam előírt étrendi ajánlásokat - és meg kell mondjam, tökéletesen csinálta.

Medvehagymás hummus

Ottolenghi hummus receptje (nekem ez vált be a legjobb), medvehagymásítva. De rengeteg variációban lehet készíteni: chilivel, spenóttal, curryvel, bármivel. A lényeg, hogy ne konzerv ...

Semmi másra nincs energiám

A fent említett 2-3 hónapos életmódváltási időszak általában nagyon feszes, nagyon intenzív, hiszen ilyenkor kell mindennapjaink részévé tenni az egészséges életmód új elemeit: pl. beépíteni a rendszeres edzést a heti menetrendbe, megismerni új alapanyagokat, recepteket, megtanulni jól választani az éttermek kínálatából. Muszáj ezekre koncentrálnunk, tényleg jellemzően ezen jár az agyunk egész nap és ez nem mindig könnyű, ahogy Andi is írja: "Elegem lett abból, hogy zombiüzemmódban futok munka után edzésre, onnan a boltba, majd éjszakába nyúlóan szeletelek, főzök, dobozolok, másnap pedig időre majszolok, és számolom, hol tartok kalóriában. Aztán mindez kezdődik elölről."

De egy pillanatra álljunk meg! Gondoljuk végig, hogy mit csináltunk ezekben az órákban korábbi életünkben? Dolgoztunk? Ültünk a kanapén? TV-t néztünk? "Semmit" nem csináltunk?

Kapcsoljuk át a fejünket, és ne teherként éljük meg a befektetett időt, hanem tekintsünk rá önmagunkra fordított időként, energiaként, aminek a célja, hogy jobban legyünk hosszú távon. Mihelyst készségszintre fejlődik a mozgásrendünk, az étrendi választásaink, onnantól kezdve sokkal kevesebb energiánkba és időnkbe fog kerülni az egészséges életünk. Lehet, hogy ma teher a heti 2-3 edzés, de fogjuk fel lehetőségként, hogy megtehetjük, hogy egészségünkkel foglalkozunk. Akármilyen hihetetlenül is hangzik most, eljön majd az az idő, amikor már nem is tudunk edzés nélkül élni.

Fegyelem vs rugalmasság

Első olvasatra lehet, hogy ellentmondásosnak hangzik ez a kijelentés, de minél tudatosabb, fegyelmezettebb valaki az életmódváltása során, annál több rugalmasságot vihet az étrendjébe.

Hiszen, ha valaki fegyelmezett, tudatos, akkor pontosan érteni fogja, hogy megehet heti 1 szelet sütit, csokit. Ettől nem fog az életmódváltása, fogyókúrája dugába dőlni - ha egyébként tartja az étrendet és rendszeresen mozog. Ha azonban valaki nem fegyelmezett, és nem érti, hogy a heti egy szelet süti/csoki az pontosan egy szeletet jelent, nem többet - neki muszáj erősebb korlátozásokat, akár teljes tiltást építeni az étrendjébe.

Ezért is fontosak a személyre szabott étrendek, hiszen mások vagyunk ebben a kérdésben is. A kiegyensúlyozott, egészséges és testtömeg-csökkentő étrendeknek vannak általános, valóban mindenkire érvényes alapszabályai, amelyeket azonban ki kell egészíteni az adott egyénre jellemző egyedi előírásokkal - hiszen csak ezek segítségével fog tudni az életviteléhez alkalmazkodó mindennapi megoldásokat találni.

A fegyelmezett, de rugalmas, a szabályok életvitelhez alakításának egy kiváló példája Sanyi múlt heti története. Szombaton úgy alakult, hogy családi grillezés folyt náluk délután - Sanyi készült is édesapja isteni sültjére. Mivel tudta azonban, hogy a csodás tarja nem pont olyan alacsony kalóriaértéket képvisel, mint amit én az étrendi irányelvekben uzsonnára előírtam a számára - ahogy ő mondta - egy kicsit játszott a számokkal, és - előre készülve (!) - felcserélte az aznapi vacsorát/tízórait/ebédet - hogy a végén az összmatek jó legyen, de ne is kelljen árgus szemekkel a kispadról néznie boldogan falatozó családját. És ez így tökéletes megoldás - ha és amennyiben tudjuk, hogy ezek nem mindennapos helyzetek, hanem egy-egy különleges alkalom megoldásai.

Ha tudjuk, hogy egy ilyen speciális nap áll előttünk, készüljünk rá előre - legyünk fegyelmezettek és rugalmasak is egyben!

Olvasd el kapcsolódó cikkeinket is!:

Ezeket olvastad már?

címlapkép: 123rf

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...