Vásárláskönnyítő kötelező jelölés lesz minden burgonyán

Szeptember 1-je óta mindenféle étkezési burgonyánál kötelező alkalmazni az új jelölési előírásokat - ezen szerepel a fajta, a származási ország és a jellemző főzési típus is.

Az információt vagy a csomagoláson, vagy egy ahhoz rögzített címkén kell feltüntetni. Ömlesztett, nem csomagolt burgonya esetén a termék mellett kell jól olvashatóan kihelyezni, tehát az előírás a piacok árusaira is vonatkozik.

Mentesültek azok a tételek, amelyeket még a rendelet hatályba lépése előtt csomagoltak és címkéztek.

A vásárlók ezentúl tájékozódhatnak többek között a termék pontos fajtájáról, származási országáról és főzési típusáról. Kötelező feltüntetni az „étkezési burgonya” vagy „újburgonya” megnevezést is és csomagolt termék esetén a csomagoló és a forgalmazó nevét, címét, a csomagolás időpontját, valamint a gumók minimum méretét.

A főzési típust – az adott fajtának megfelelően– három kategóriába sorolják: „A – saláta (nem szétfővő)”, „B – főzni való (kissé szétfővő)” és „C – sütni való (szétfővő)”.

forrás nébih, fotó flickr/Nick Saltmarsh

Legújabb receptek

Savanyú káposztás csirkecomb

Egyszerű, mégis ünnepi hangulatba ringató húsétel az alábbi, ami karakteres ízeivel garantáltan sokak szívébe belopja majd magát. A csirkecombok elképesztően szaftosra sülnek a fanyar ...

Narancsos pepita szelet

Egy toszkán narancstorta és az angol battenberg sütemény receptje ihlette ezt az ínycsiklandó extrán narancsos, így az ünnepekre is tökéletesen illő süteményt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...