Varga Izabelláék különleges menüvel ünneplik a karácsonyt

A Vajdaságban született színésznő számos karácsonyi, családi hagyományt őriz, ünnepi menüje azonban nem nevezhető klasszikusnak.

„Nálunk a karácsony elsősorban arról szól, hogy együtt van a család. A nagyszülők is nálunk vannak ilyenkor. Egy olyan estét próbálunk eltölteni, ami a régi hagyományokat idézi” – mondja nekünk Varga Izabella, a Barátok közt sorozat Nórája. Iza a Vajdaságban nőtt fel, ahol rengeteg szép karácsonyi hagyománnyal gazdagodott.

„A böjti ebéd nálunk különböző ceremóniák köré szerveződik, amik nekem kislányként sokkal izgalmasabbak voltak, mint a szentestestei vacsora” – meséli nekünk a színésznő, aki néhány családi hagyományt is megoszt velünk:

  • az almát annyi felé kell vágni, ahányan az asztalnál ülnek, hogy jövő karácsonykor ugyanannyian legyenek,
  • mézes fokhagymagerezdet kell enni, hogy védjen a kígyómarás ellen,
  • a bablevesből minél több babszemet eszel, annál gazdagabb leszel,
  • egy diót meg kell törni és ha ép, akkor az azt jelenti, hogy egészségesek leszünk a következő évben.

„Szerettük, amikor az anyukám mesélte, hogy melyiknek mi a jelentősége, és a szertartáson végigcsináltuk a feladatokat” – emlékszik vissza Iza, akinek egyik kedvenc karácsonyi fogása a családi recept alapján készült zöldséges halleves volt, melynek továbbgondolt változata az idén ősszel megjelent Barátok közt Sülve-főve című receptkönyvben is megtalálható.

Zöldséges halleves

Egy nagyobb fazékban felhevítjük az olajat, két gerezd, szeletekre vágott fokhagymát megfuttatunk benne, majd beletesszük a nyers kagylót meg a rákot, óvatosan ezeket is megfuttatjuk, majd az egészet felöntjük fehérborral. Az alkoholt hagyjuk elpárologni, majd a darabolt konzervparadicsomot is beletesszük. Sózzuk, borsozzuk. Ezt követően kb. 2 liter, az imént elkészült halalaplével felöntjük, és jól összeforraljuk. Öt perc elteltével takarékra vesszük a levest és hozzáadjuk a halfilét. A bazsalikomot, a maradék póréhagymát és az édesköményt vékony szeletekre vágjuk és fűszerezzük vele a levest. Hagyjuk felforrni, majd levesszük a tűzről.

Elkészítés módja: Egy nagyobb fazékba kb. 4 liter hideg vizet engedünk, beletesszük a halcsontot és a -nyesedéket, a póréhagyma fehér részét, 4 gerezd fokhagymát, 2 db paradicsomot, az édeskömény felét, a zellert, az egész borsot, a babérlevelet, a citrom lereszelt héját, az apróra vágott citromnádat, valamint a halak fűszerkeverékét. Só nélkül feltesszük főni, és ha felforrt, akkor takaréklángon, gyöngyözve főzzük kb. 1,5 órát. Addig a halfilét 3 x 3 cm-es darabokra vágjuk, a kagylót megmossuk. Amikor a lé a felére elfőtt, finom szűrőn leszűrjük, a fennmaradó részt pedig kidobjuk.

Hozzávalók: 1 kg tengeri halcsont és -nyesedék, 1 db póréhagyma, 1 szál angolzeller és/vagy zellerlevél, 1 db édeskömény, 5-6 gerezd fokhagyma, 2 db paradicsom, 1 db citrom, 3-4 db babérlevél, egész bors, 50 dkg halfilé, 50 dkg héjas zöld vagy fekete kagyló, 50 dkg garnélafarok tisztítva, 45 dkg hámozott, darabolt konzervparadicsom tisztítva, 2 dl fehérbor, citromhéj, bors, menta, egy marék friss bazsalikom, 1 db citromnád, 100 ml olívaolaj.

Varga Izabella szereti a karácsonyi készülődést, és főzni is szokott az ünnepek alatt, specialitása a madártej.„Régebben - amikor még kisebbek voltak a lányaim -, három karácsony volt nálunk. Anyukáméknál a böjti ebéd, a férjem anyukájáéknál az ünnepi vacsora és nálunk a pizsamaparti. Sok éven keresztül az én kötelességem csak annyi volt, hogy a madártejet megcsináljam” – meséli a színésznő. Mint mondja, az utóbbi időben már csak náluk van a karácsonyi vacsora: „Kialakult egy másfajta esti vacsoramenü, amihez a két lányom nagyon ragaszkodik, és nagyrészt ők állítottak össze” – magyarázza Iza, akinél a következőképpen néz ki a karácsonyi menüsor:

LEVES: francia hagymaleves, ami a gyerekei kedvence. A cipót jó előre megrendelik hozzá.

FŐÉTEL: általában lazac, ami egy pankomorzsás, narancslekváros lazac, különböző mártásokkal

DESSZERT: a már korábban említett madártej

Klasszikus madártej

Tojás, tej, cukor, vanília – gyakorlatilag ennyiből áll a madártej. Nem kell bele se keményítő, se liszt, se pudingpor, így is szép sűrű, na meg eszméletlen finom krémet kapunk, ha ...

Szívesen emlékszik vissza a gyerekkori karácsonyokra

„Gyerekkoromban a karácsony mindig a meglepetésekről szólt. Anyukámék elrejtettek a karácsonyfa mögé egy magnót, és felvették, hogy örülünk annak, amikor meglátjuk a karácsonyfát, és bontogatjuk az ajándékokat. Nagy élmény meghallgatni azt, ahogy hároméves koromban örülök, sikongatok, hogy mennyire boldog vagyok” – meséli Varga Iza, aki a mai napig őrzi a szép emlékeket idéző magnókazettákat, és az ajándékozás örömét, szépségét kislányainak is próbálta továbbadni.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...