„Nálunk a karácsony elsősorban arról szól, hogy együtt van a család. A nagyszülők is nálunk vannak ilyenkor. Egy olyan estét próbálunk eltölteni, ami a régi hagyományokat idézi” – mondja nekünk Varga Izabella, a Barátok közt sorozat Nórája. Iza a Vajdaságban nőtt fel, ahol rengeteg szép karácsonyi hagyománnyal gazdagodott.
„A böjti ebéd nálunk különböző ceremóniák köré szerveződik, amik nekem kislányként sokkal izgalmasabbak voltak, mint a szentestestei vacsora” – meséli nekünk a színésznő, aki néhány családi hagyományt is megoszt velünk:
- az almát annyi felé kell vágni, ahányan az asztalnál ülnek, hogy jövő karácsonykor ugyanannyian legyenek,
- mézes fokhagymagerezdet kell enni, hogy védjen a kígyómarás ellen,
- a bablevesből minél több babszemet eszel, annál gazdagabb leszel,
- egy diót meg kell törni és ha ép, akkor az azt jelenti, hogy egészségesek leszünk a következő évben.
„Szerettük, amikor az anyukám mesélte, hogy melyiknek mi a jelentősége, és a szertartáson végigcsináltuk a feladatokat” – emlékszik vissza Iza, akinek egyik kedvenc karácsonyi fogása a családi recept alapján készült zöldséges halleves volt, melynek továbbgondolt változata az idén ősszel megjelent Barátok közt Sülve-főve című receptkönyvben is megtalálható.
Zöldséges halleves
Egy nagyobb fazékban felhevítjük az olajat, két gerezd, szeletekre vágott fokhagymát megfuttatunk benne, majd beletesszük a nyers kagylót meg a rákot, óvatosan ezeket is megfuttatjuk, majd az egészet felöntjük fehérborral. Az alkoholt hagyjuk elpárologni, majd a darabolt konzervparadicsomot is beletesszük. Sózzuk, borsozzuk. Ezt követően kb. 2 liter, az imént elkészült halalaplével felöntjük, és jól összeforraljuk. Öt perc elteltével takarékra vesszük a levest és hozzáadjuk a halfilét. A bazsalikomot, a maradék póréhagymát és az édesköményt vékony szeletekre vágjuk és fűszerezzük vele a levest. Hagyjuk felforrni, majd levesszük a tűzről.
Elkészítés módja: Egy nagyobb fazékba kb. 4 liter hideg vizet engedünk, beletesszük a halcsontot és a -nyesedéket, a póréhagyma fehér részét, 4 gerezd fokhagymát, 2 db paradicsomot, az édeskömény felét, a zellert, az egész borsot, a babérlevelet, a citrom lereszelt héját, az apróra vágott citromnádat, valamint a halak fűszerkeverékét. Só nélkül feltesszük főni, és ha felforrt, akkor takaréklángon, gyöngyözve főzzük kb. 1,5 órát. Addig a halfilét 3 x 3 cm-es darabokra vágjuk, a kagylót megmossuk. Amikor a lé a felére elfőtt, finom szűrőn leszűrjük, a fennmaradó részt pedig kidobjuk.
Hozzávalók: 1 kg tengeri halcsont és -nyesedék, 1 db póréhagyma, 1 szál angolzeller és/vagy zellerlevél, 1 db édeskömény, 5-6 gerezd fokhagyma, 2 db paradicsom, 1 db citrom, 3-4 db babérlevél, egész bors, 50 dkg halfilé, 50 dkg héjas zöld vagy fekete kagyló, 50 dkg garnélafarok tisztítva, 45 dkg hámozott, darabolt konzervparadicsom tisztítva, 2 dl fehérbor, citromhéj, bors, menta, egy marék friss bazsalikom, 1 db citromnád, 100 ml olívaolaj.
Varga Izabella szereti a karácsonyi készülődést, és főzni is szokott az ünnepek alatt, specialitása a madártej.„Régebben - amikor még kisebbek voltak a lányaim -, három karácsony volt nálunk. Anyukáméknál a böjti ebéd, a férjem anyukájáéknál az ünnepi vacsora és nálunk a pizsamaparti. Sok éven keresztül az én kötelességem csak annyi volt, hogy a madártejet megcsináljam” – meséli a színésznő. Mint mondja, az utóbbi időben már csak náluk van a karácsonyi vacsora: „Kialakult egy másfajta esti vacsoramenü, amihez a két lányom nagyon ragaszkodik, és nagyrészt ők állítottak össze” – magyarázza Iza, akinél a következőképpen néz ki a karácsonyi menüsor:
LEVES: francia hagymaleves, ami a gyerekei kedvence. A cipót jó előre megrendelik hozzá.
FŐÉTEL: általában lazac, ami egy pankomorzsás, narancslekváros lazac, különböző mártásokkal
DESSZERT: a már korábban említett madártej
Szívesen emlékszik vissza a gyerekkori karácsonyokra
„Gyerekkoromban a karácsony mindig a meglepetésekről szólt. Anyukámék elrejtettek a karácsonyfa mögé egy magnót, és felvették, hogy örülünk annak, amikor meglátjuk a karácsonyfát, és bontogatjuk az ajándékokat. Nagy élmény meghallgatni azt, ahogy hároméves koromban örülök, sikongatok, hogy mennyire boldog vagyok” – meséli Varga Iza, aki a mai napig őrzi a szép emlékeket idéző magnókazettákat, és az ajándékozás örömét, szépségét kislányainak is próbálta továbbadni.
Ezeket olvastad már?
Bódi Margó elárulta, mi kerül náluk a karácsonyi asztalra
Margó leginkább a tradicionális ételeket szereti és készíti az ünnepekre. Az énekesnő elmesélte nekünk, hogy náluk hogy zajlik a karácsony.
Fenes GábrielSchell Judit és Kamarás Iván: ,,A színpadon gyurma, papír és...
Schell Judit és Kamarás Iván színészpárosa talán nem nyit éttermet a közeljövőben, de azért most hoztak nektek egy isteni mákos gubát, ami több egy egyszerű klasszikusnál. (x)
Hajnal StefiKarácsonyi ötletbörze: 5 konyhai tipp, mit rejts anyunak a fa...
Édesanyánknak ajándékozni nem éppen egyszerű feladat, mutatunk pár apróságot, aminek biztosan örül majd, ha sürög-forog a konyhában, és akkor is, ha nem.
Macsuga ViktóriaCsodás filmet készített a CNN Budapest top éttermeiről
Budapesti éttermek séfjeivel készített interjút a CNN. 23 perces elképesztően szép videóban mutatja be sorra a helyeket, amiket mindenkinek látnia kell.
Macsuga Viktória