Váratlan vendég? Megoldjuk!

Váratlanul beállító vendéget chipsszel fogadni nem túl stílszerű, de az sem természetes, hogy legyen mindig egy adag pogid a nem várt csapatnak. De van köztes megoldás!

Polcz Alaine és F. Nagy Angéla - két asszony, két írófeleség, két szakácskarrier. Sok közös van bennük, többek között mindketten megjegyezték különböző interjúkban, hogy milyen nehéz volt valami ehetőt felszolgálni a férjeiknél napi szinten megjelenő, váratlanul beállító vendégeknek. Ennek a problémának az átéléséhez nem kell egy zseni feleségének lenni, jó hír, hogy az egyszeri háziasszonnyal is bármikor megtörténhet. Aggodalomra azonban semmi ok, ha van otthon néhány kincset érő alapanyag, bármikor kivághatjuk magunkat anélkül, hogy boltban vásárolt késztermékekkel kéne a betoppanókat kínálni.

Leveles és rétestészta

Egy szimpla kedd estén is megmenthet egy elfoglalt nőt/férfit, de vendégség esetén is jól jön. A leveles egy hétig, a rétes tovább is elvan a hűtőben, nekünk meg nem kell más, csak egy muffintepsi, hogy 2 perc alatt beleigazítsuk a körbevágott tésztabatyukat. Hogy mi kerüljön bele? Bármi, ami a hűtőben van! Bacon, kolbász, zöldség, olajbogyó, sonka - összekeverjük egy kis tojással és újhagymával, és már mehet is a sütőbe az egész!

Sajtos-tarjás táska

Először úgy készült (akkor csak két főre), hogy kimaradt egy pár réteslap, mikor gyömbéres-szilvás rétest csináltam. Nem figyeltem a dobozon, hogy hány lap van benne, így többet ...

Áfonyás-brie sajtos kosárkák

A muffinsütős receptek tárháza, mint égen a csillag, olyan bőséges. Bármilyen sós és édes süti mini változata elkészíthető benne. Most leveles tészta alapúakból készítettem ...

Kolbászszütyők

Maradék leveles tészta - a kedvenc játékom! Valahogy pont ilyennek képzeltem, amilyen lett: az eszméletlen finom paprikás kolbász szaftja belülről jól átjárja a tésztát, mely ...

Zöldségmártogatós

Ha van otthon répa, kígyóuborka vagy halványító zeller, gyorsan vágjuk csíkokra. Mártogatósnak pedig mehet mellé sűrűbb joghurt vagy tejföl némi fűszerrel. Ha van friss, használjuk azt! Amennyiben akad valamilyen krémes sajt, philadelphia vagy kéksajt, keverjünk bele nyugodtan azt is. Ha nincs, annyi baj legyen - ők jöttek bejelentés nélkül, vagy nem?

Ranch öntet

Amerikában ettem először ezt az öntetet, amely tulajdonképpen egyben egy mártás, mártogatós is.

Ropogós zöldséges-mártogatós

Egy újonnan nyíló, vállalati étterem kóstoltatással egybekötött, bemutatkozó megbeszélésén ettem ezt a finomságot, és gondoltam, itthon is elkészítem. Nagyon könnyű, hamar megvan, ...

Tavaszi túrós-sajtos mártogató

Továbbra is beválnak Lajos Mari receptjei. A múlt héten megjelent Nők lapjában találtam erre a receptre. Egy kicsit módosítottam a hozzávalókon. Nagyon hamar elfogyott, a gyerekeknek is ...

Sajtok és gyümölcsök

Beszélgetés közben tulajdonképpen mindegy, mit majszolunk. Vágj fel pár almát, tegyél mellé egy nagy marék olajos magot - dió, mogyoró, kesudió, teljesen mindegy - és bármilyen sajtot, amit otthon találsz. Kecskesajt, cheddar, blue cheese, juhsajt vagy egy jobb parmezán, a fantáziádon, illetve a gyümölcs és a mag típusán múlik. Egyébként, ha a vendéged nem egy gasztrosznob, a szépen felkockázott füstölt sajt vagy egyszerű ementáli is megteszi. Ha gyakori nálad a betoppanó nép, jó ötlet előre sajtot marinálni. 1-2 hét alatt összeérik, nem kell hozzá más, csak egy jó olívaolaj és némi friss zöldfűszer.

Pirítós

Jó, nem arra gondoltam, hogy piríts meg egy szelet toastkenyeret, és csapd az asztalra. De a pirítósnak vannak kifejezetten gourmet változatai. A legegyszerűbb egy sima bruscetta paradicsommal és olívaolajjal, na meg némi fokhagymával, de biztos vagyok benne, hogy egy fokhagymás kenyér, alias garlic bread ellen sem lesz kifogása senkinek. A sajt megint csak jól jöhet, de akár egy pár szem gomba is, tejszínnel kicsit átkeverve, a kenyérre pakolva.

Pa amb tomáquet

Aki járt már Katalóniában, bizonyára volt szerencséje a katalánok népszerű és egyszerűségében zseniális paradicsomos kenyeréhez. Személy szerint jó néhány évvel ezelőtt ettem ...

Padlizsános-almás bruschetta

Szeretjük az ilyen és ehhez hasonló "falatokat". Ezt a fajtát már többször készítettem. Tegnapelőtt újabb adag gyökérkenyeret sütöttem, gondoltam remek alapja lesz a szombati ...

Tekerd a baconbe!

A bacon egy másik nagy megmentő. Gyanítom, hogy sokan annak is örülnének, ha csak úgy magában, megpirítva adnánk eléjük, de ne menjünk ilyen messzire. Viszont pillanatok alatt beletekerhetünk aszalt szilvát, csirkemájat vagy sütésálló sajtot. Szezonális zöldségekhez is illik, legyen az spárga vagy sütőtök.

Szilvás snack

A szilvák között keresve a tökéleteseket, egyszer csak megpillantottam egy szív alakú, összenőtt példányt. Mosolyt váltott ki, és jó érzéssel töltött el. Mindenképpen hazahoztam a ...

Ez persze csak pár tipp, biztos vagyok benne, hogy a legtöbbeteknek stressz hatására is működik a kreativitása. Ha tudjátok magatokról, hogy nem, akkor meg fagyasszatok le egy-két adag friss pogácsát közvetlenül sütés után - sütőbe dobva olyan lesz, mintha most készült volna el.

Olvastad már?

Vendégváró falatok 130 kalória alatt

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...