Vanília, a nélkülözhetetlen

Vanília, valamilyen formában, jó, ha van otthon! Ez az édeskés, illatos és aromás fűszer a legtöbb süteményben nélkülözhetetlen, de sok más édességet is izgalmasabbá tesz.

Vanília alapvetően vaníliás cukor formában szokott előfordulni a háztartásokban, bár mostanában szerencsére egyre inkább divatba jött az igazi vaníliarúd. Aki egyszer ezt kipróbálta, aligha fog visszatérni a vaníliás cukorhoz, még akkor sem, ha annak sokkal egyszerűbb a használata. Lehet vaníliakivonatot is kapni (sőt készíteni is, de erről majd lentebb), ez is teljesen jó megoldás, csak arra vigyázzunk, hogy ne keverjük össze a vaníliaaromával (aminek semmi köze a vaníliához).

A vaníliarudakat, ha rúdban vesszük, akkor nagyon vigyázzunk, hogy ne száradjanak ki, mert úgy elég nehéz lesz felhasználni. Tartsuk erre rendszeresített, jól záródó üvegcsövecskében vagy műanyag csövecskébent. Ha nincsen ilyenünk, akkor csak annyit vegyünk, amennyit hamar el tudunk használni. Kristálycukor közé is dughatjuk, így vanília aromájú cukrot készíthetünk. Ha használjuk, vigyázzunk, ennek ereje azonban nem ér fel a mű vaníliás cukoréval.

A vaníliarudat felhasználáskor hegyes késsel vágjuk hosszában félbe és kaparjuk ki belőle alaposan a benne található apró kis szemeket. A héját kristálycukorba dughatjuk vagy felfőzhetjük, de az ételbe ne rakjuk bele.

Vaníliakivonat készítése: egy vaníliarudat vágjunk félbe és öntsünk rá annyi alkoholt, hogy ellepje. Ez lehet gyógyszertári alkohol is vagy vodka, esetleg egy jó törköly, a lényeg, hogy semleges ízű legyen. Hagyjuk ázni és készen is van. Felhasználáskor vigyázzunk, hiszen ez egy alkoholos kivonat lesz, nem mindenbe való.

Madártejes vaníliafagyi

Én találtam ki (vagy legalábbis még nem hallottam róla), családom szerint nagyon finom. Kicsi leányom napok óta faggatt, hogy csináljak még egy adagot. Pontosan ezt mondta: Annyit ...

Vaníliafagyi szőlőcukorral

Nincsen jobb egy házilag készített fagylaltnál a meleg tavaszi-nyári napokon. Fontos, hogy tanyasi tojásokat használjunk hozzá. Az én tojásaim kukoricával etetett falusi csirkéktől ...

Vanília fagylalt 2. - egyszerűen

Nálunk a legkelendőbb a vanília fagyi, mindenféle öntettel ízesítve. Viszont a fagyis könyvemben szereplő recept, valahogy nem sikerült tökéletesen sohasem, mert kicsapódott belőle a ...

Vaníliafagylalt

Jó ha mindig van otthon a frigóban egy doboz finom vaníliafagyi. Plána, ha házilag készült. Friss gyümölcsök mellé jól tud esni egy gombóccal. A fotón balzsamecetet cseppentettem rá, ...

Vaníliafagyi: Igaz, hogy így télen nem túl aktuális, de a vaníliáról mégiscsak ez jut legelőszőr az eszünkbe. Vegyünk öt tojást, nekünk a sárgája kell most csak. Az öt sárgáját keverjük el alaposan 10-15 dkg cukorral (ízléstől függ, hogy milyen édesre szeretnénk a fagyit), egészen addig, ameddig elkezd fehéredni. Közben kaparjuk ki egy rúd vaníliából a szemeket és főzzük fel 3,5 dl tejszínnel (a héját is főzzük bele), vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. A meleg vaníliás levet picit hűtsük le, majd folyamatos keverés mellett elegyítsük a tojásos cukorral. Tegyük vissza melegedni, de most aztán kétszer annyira vigyázzunk, hogy ne forrjon fel, legjobb, ha ott se hagyjuk, hanem folyamatosan keverjük kis lángon. Érezni fogjuk, ahogy lassan sűrűsödik. Ha már elég krémes, zárjuk el, hűtsük ki, tegyük előbb hűtőbe, majd ha áthűlt, akkor mélyhűtőbe. Félóránként keverjük át alaposan (fakanállal, de akár botturmixszal is lehet) egészen addig, ameddig a kívánt fagyottsági állapotot el nem érjük. Természetesen fagyigépben is készíthetjük.

A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>

Legújabb receptek

Medvehagymapesztós tészta

Aki egyszer kipróbálja a saját készítésű medvehagymapesztót, garantáltan minden évben várni fogja a medvehagymaszezont. Egy ösztönös, természetközeli ízélmény, amely a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!