Vanília, a nélkülözhetetlen

Vanília, valamilyen formában, jó, ha van otthon! Ez az édeskés, illatos és aromás fűszer a legtöbb süteményben nélkülözhetetlen, de sok más édességet is izgalmasabbá tesz.

Vanília alapvetően vaníliás cukor formában szokott előfordulni a háztartásokban, bár mostanában szerencsére egyre inkább divatba jött az igazi vaníliarúd. Aki egyszer ezt kipróbálta, aligha fog visszatérni a vaníliás cukorhoz, még akkor sem, ha annak sokkal egyszerűbb a használata. Lehet vaníliakivonatot is kapni (sőt készíteni is, de erről majd lentebb), ez is teljesen jó megoldás, csak arra vigyázzunk, hogy ne keverjük össze a vaníliaaromával (aminek semmi köze a vaníliához).

A vaníliarudakat, ha rúdban vesszük, akkor nagyon vigyázzunk, hogy ne száradjanak ki, mert úgy elég nehéz lesz felhasználni. Tartsuk erre rendszeresített, jól záródó üvegcsövecskében vagy műanyag csövecskébent. Ha nincsen ilyenünk, akkor csak annyit vegyünk, amennyit hamar el tudunk használni. Kristálycukor közé is dughatjuk, így vanília aromájú cukrot készíthetünk. Ha használjuk, vigyázzunk, ennek ereje azonban nem ér fel a mű vaníliás cukoréval.

A vaníliarudat felhasználáskor hegyes késsel vágjuk hosszában félbe és kaparjuk ki belőle alaposan a benne található apró kis szemeket. A héját kristálycukorba dughatjuk vagy felfőzhetjük, de az ételbe ne rakjuk bele.

Vaníliakivonat készítése: egy vaníliarudat vágjunk félbe és öntsünk rá annyi alkoholt, hogy ellepje. Ez lehet gyógyszertári alkohol is vagy vodka, esetleg egy jó törköly, a lényeg, hogy semleges ízű legyen. Hagyjuk ázni és készen is van. Felhasználáskor vigyázzunk, hiszen ez egy alkoholos kivonat lesz, nem mindenbe való.

Madártejes vaníliafagyi

Én találtam ki (vagy legalábbis még nem hallottam róla), családom szerint nagyon finom. Kicsi leányom napok óta faggatt, hogy csináljak még egy adagot. Pontosan ezt mondta: Annyit ...

Vaníliafagyi szőlőcukorral

Nincsen jobb egy házilag készített fagylaltnál a meleg tavaszi-nyári napokon. Fontos, hogy tanyasi tojásokat használjunk hozzá. Az én tojásaim kukoricával etetett falusi csirkéktől ...

Vanília fagylalt 2. - egyszerűen

Nálunk a legkelendőbb a vanília fagyi, mindenféle öntettel ízesítve. Viszont a fagyis könyvemben szereplő recept, valahogy nem sikerült tökéletesen sohasem, mert kicsapódott belőle a ...

Vaníliafagylalt

Jó ha mindig van otthon a frigóban egy doboz finom vaníliafagyi. Plána, ha házilag készült. Friss gyümölcsök mellé jól tud esni egy gombóccal. A fotón balzsamecetet cseppentettem rá, ...

Vaníliafagyi: Igaz, hogy így télen nem túl aktuális, de a vaníliáról mégiscsak ez jut legelőszőr az eszünkbe. Vegyünk öt tojást, nekünk a sárgája kell most csak. Az öt sárgáját keverjük el alaposan 10-15 dkg cukorral (ízléstől függ, hogy milyen édesre szeretnénk a fagyit), egészen addig, ameddig elkezd fehéredni. Közben kaparjuk ki egy rúd vaníliából a szemeket és főzzük fel 3,5 dl tejszínnel (a héját is főzzük bele), vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. A meleg vaníliás levet picit hűtsük le, majd folyamatos keverés mellett elegyítsük a tojásos cukorral. Tegyük vissza melegedni, de most aztán kétszer annyira vigyázzunk, hogy ne forrjon fel, legjobb, ha ott se hagyjuk, hanem folyamatosan keverjük kis lángon. Érezni fogjuk, ahogy lassan sűrűsödik. Ha már elég krémes, zárjuk el, hűtsük ki, tegyük előbb hűtőbe, majd ha áthűlt, akkor mélyhűtőbe. Félóránként keverjük át alaposan (fakanállal, de akár botturmixszal is lehet) egészen addig, ameddig a kívánt fagyottsági állapotot el nem érjük. Természetesen fagyigépben is készíthetjük.

A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...