Van 6 okunk arra, hogy akár naponta együnk CSONTLEVEST: nem csak finom, gyógyít is!

Fogyaszt, segít elaludni, erősíti az ízületeket, táplálja a testet és lelket: a csontleves valódi csodaszer.

Sokáig úgy hittük, a húsleves azért olyan nagyon jó dolog, mert finom, felmelegít, laktat, illetve kapcsolódik hozzá egy szertartás is. Húslevest eszünk ünnepeken, vasárnap, de akkor is azonnal húslevest főzünk, amikor valaki a családban beteg lesz.

Az angolban van erre egy kifejezés is, úgy hívják: folyékony penicillin, de hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindez csak amolyan lelki dolog, hogy a hatás inkább pszichológiai alapokon nyugszik, nem bizonyítottak a jótékony hatásai, de ez nem így van.

Gyógyító leves

A húsleves, különösen az, amiben sok csont főtt, rengeteg jótékony hatással bír, van benne egy csomó olyan anyag, ami létfontosságú. Ez még egy okkal több, hogy ne csak együnk minden nap belőle, de amit csak lehet, alaplével vagy húslevessel főzzünk, öntsünk fel, hogy minél több ételt gazdagítson tápanyagokkal. Különösen fontos olyanok számára, akik nem esznek tejterméket, mert magas a kálciumtartalma.

De nézzük, mit tud még:

Tyúkhúsleves

A legklasszikusabb vasárnapi ebéd...pofonegyszerű, csak türelem kell hozzá, meg egy kis gyakorlat. Minden háznál máshogy készítik, a mienk nem szentírás, de szerintünk így a ...

1. Nagyon tápláló

A csontok tele vannak kalciummal, magnéziummal és foszforral, a klasszikus, lassan főtt levesnek pedig sokat átadnak a tartalmukból. Még jobb, ha a csontokhoz ízületek is csatlakoznak, amelyek pedig tele vannak kollagénnel. A kollagén aminosavakból áll, ami a fehérjék építőeleme, ez is nagyon fontos a szervezet számára, ez az, amitől a húsleves zselés, remegő kocsonyává változik. A velős csont a legtöményebb tápanyagbomba: van benne vas, A-vitamin, K-vitamin, szelén, cink, mangán és értékes zsírsavak. Ezeket a tápanyagokat ráadásul más formában nemigen tudnánk elfogyasztani, hiszen magát a csontot nem esszük meg.

Táfelspicc

Ha marhahúslevest készítek, mindig megadom a módját. Többféle húst, velős csontot főzök az alaplébe. Most úgy gondoltam, kipróbálom Ferenc József kedvencét a Táfelspitz-et. ...

2. Mennyi az annyi?

Nehéz megmondani, melyik leves milyen arányban tartalmazza ezek az ásványi anyagokat, hiszen ahány ház és ahány lábos, annyiféle lé képződik, de minél többféle csont és konc kerül a fazékba, annál változatosabb lesz nem csak ízben, de tápanyagokban is.

3. Védi az ízületeket

A kollagén nemcsak a bőrt fiatalítja, de rugalmasan tartja az ízületeket is, ami segít levenni a stresszt a porcokról. Több kutatás is bizonyította, hogy a táplálkozás útján bevitt extra zselatin segít azokon is, akik már porckopás tüneteitől szenvednek.

4. Gyulladáscsökkentő és védi a bélrendszert

Úgy tűnik, a fenti jótékony hatásokon túl a csontleves segít az emésztésen is. A benne lévő aminosavak, ezek közül is konkrétan a glutamin az, ami segít erősíteni a bél saját védekező rendszerét. Feltételezik, hogy azokon is segíthet, akik bélrendszeri gyulladásokban, autoimmun betegségekben szenvednek.

Ezt láttad már?

Így rejtsd el a zöldséget, hogy a gyerek észre se vegye – tedd golyóba, tócsniba, palacsintába!

5. Jobban alszunk tőle

A csontlevesben lévő aminosavak közül a glicint emelte ki egy neuropszichológiai kutatás. Arra jutott, hogy ez az aminosav biztonságosan segíthet az alvásminőség javításában, könnyebben aludtak el, kevésbé nagy eséllyel riadtak fel éjjel, kipihentebben ébredtek, sőt, napközben is éberebbek voltak és jobban tudtak koncentrálni.

6. Segít a fogyásban

A húsleves még a fogyásban is segíthet, mert a forró folyadék eltelít, nemcsak önmaga miatt, hanem azért is, mert magas a fehérje tartalma. Egy levessel kezdett étkezésnél valószínűleg kevesebbet fogunk enni, mintha kihagynánk, ez pedig a csontlevesekre különösen igaz. Fontos tudni, hogy a fent felsorolt jó tulajdonságok azokra a húslevesekre vonatkoznak, amelyekbe különösen sok csont kerül.

Alap: a lassú főzés

A csontleves elkészítésének lényege a lassúság: a csontokat és a vizet alacsony lángon, hosszú ideig főzzük, hogy minél táplálóbb és finomabb legyen.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...