Van egy kis "úszógumi" a derekadnál? Akkor olvass tovább!

Vannak, akik a mérlegről elégedett mosollyal lépnek le, és csak egy pillanatra áll meg a tekintetük a derekuk körüli "úszóguminál". Hozzájuk szólunk most.

A fejlett országokban, köztük hazánkban is, a vezető megbetegedések és a vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri (ún. kardiovaszkuláris) betegségek. Ezek közé tartoznak többek között az érszűkületek, a szívet ellátó koronária-erek betegségei, magának a szívnek a betegségei, pl. a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a magas vérnyomás, és ennek érrendszeri következményei, az agyi érszűkületek, érrepedések, a stroke, a vénás betegségek stb.

A hasi típusú elhízás normál testsúly esetén is nagy kockázati tényező

Ma már azt is tudjuk, hogy a fenti betegségek kialakulásának egyik legfontosabb táptalaja a helytelen életmód: a nem megfelelő, egészségtelen táplálkozás illetve a mozgásszegény életmód. Kockázati tényezői többek között a túlsúly, az elhízás, a dohányzás, a magas (telített) zsír-, cukor-, sótartalmú étrend, a cukorbetegség, a magas koleszterin- és trigliceridszint.

A legújabb eredmények

Egy amerikai-cseh-kanadai kutatócsoport kutatási eredményei szerint azonban - sajnos - már önmagában a hasi terület környékén lerakódott zsírpárnák nagyobb kardiovaszkuláris megbetegedési és halálozási kockázatot jelentenek, még abban az esetben is, ha egyébként a vizsgált személy a BMI-je (testtömeg indexe) alapján normál testsúlyúnak tekinthető. Ráadásul, a normál testsúlyú, de a hasi tájékon "úszógumival" rendelkező személyek megbetegedési és halálozási kockázata azokkal szemben magasabb, akik egyébként a túlsúlyos kategóriába esnek, de a felesleges kilók nem a hasi tájékon, hanem pl. a combon, csípőn stb. rakódnak le.

Édes-savanyú sertésszűz

Ez egy nagyon régi receptem, 1997-s magazinból való, akkoriban kezdtem el ismerkedni a kínai konyhával. Ezt az ételt azóta is jó néhányszor elkészítettem, mivel a kedvencek közé ...

A kutatásban több mint 15 000, 18-90 éves személy vett részt, akik 40%-a normál testsúlyú, 35%-a túlsúlyos és 25%-a elhízott volt. Fontosabb adat, hogy 70%-ukra voltak jellemzők a hasi tájékon lerakódott zsírpárnák - azaz a normál súlyúak egy részére is. A 14 éven át követett vizsgálat eredményei szerint mind a nők, mind a férfiak esetében a legnagyobb kockázatúak a normál súlyú, de hasi tájékon elhízott személyek voltak, jóval nagyobb mértékben, mint az egyébként túlsúlyos vagy elhízott személyek.

A hasi típusú elhízás

A hasi típusú elhízás egyik legjellemzőbb (otthon is bevethető) mérőszáma az ún. derék/csípő hányados, ami a derékkerületünk és a csípőkerületünk arányát mutatja. A két mért szám hányadosának tükrében beszélhetünk pl. alma- vagy körte-típusú elhízásról, amelyekről bővebben korábbi cikkünkben írtunk.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Te alma vagy körte alakúra híztál?

A hasi típusú elhízásra jellemző, hogy a zsírszövetek a szervek között helyezkednek el (ez az ún. viscerális zsírszövet), míg a körte típusú elhízásra a (csípő, comb, felkar stb. tájéki) bőr alatti zsírlerakódás a jellemző, ez utóbbi jóval kisebb kockázatot képvisel a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében.

Egészségre fel!

A fenti kutatási eredmények egyértelműen azt jelzik, hogy azok, akiknekderekuk körül kis pocak, "úszógumi" található, deegyébként a mérleg által mutatott számokkal elégedettek sem dőlhetnek nyugodtan hátra. Nekik is - csakúgy, mint a körte típusba tartozó társaiknak - oda kell figyelniük a megfelelő táplálkozásra és a rendszeres mozgásban gazdag életmódra.

via Medscape

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...