Van egy jó hírünk: ezért erősebbek a rendszeres kávéfogyasztók csontjai

Sokaknak a reggeli kávé a szent programok egyike, anélkül nem tud elkezdődni a nap. A kávé azonban nemcsak a lendületet adja meg, a csontozatunkra is jó hatással van. 

A Hong Kong Egyetem kutatói 564 olyan kínai felnőttet vizsgáltak, akik bekerültek egy csontritkulással kapcsolatos kutatásba. Csontjaik ásványi anyag sűrűségét elemezték, majd összehasonlították olyan emberek eredményeivel, akik rendszeres kávéfogyasztók és azokéval, akik nem. Megállapították, hogy általánosságban a kávé szerelmeseinek szignifikánsan magasabb a csontok ásványi sűrűsége, ami azt jelenti, hogy csontozatuk erősebb, robusztusabb. A kutatók három olyan molekulát is azonosítottak, amelyek igazolják a kávé és az erős csontozat közötti összefüggést.

A kávé egészségre gyakorolt hatását már több vizsgálat is kutatta. Egy 2012-es átfogó kutatás során például négyszázezer amerikai egészségi állapotát vizsgálták, az eredményekből pedig egyértelműen kiderült, hogy a rendszeres kávézók kisebb eséllyel halnak meg valamely betegség - például agyvérzés, cukorbetegség, szívbetegség - következtében, mint azok, akik egyáltalán nem isznak feketét. Hasonló eredményt hozott az a 2017-es kutatás is, amiben 500 000 európai embert analizálták. Itt arra is fény derült, hogy azok, akik naponta három-négy csésze kávét is megisznak, jó eséllyel (19%) nem szív-és érrendszeri betegségekben fognak meghalni. Egy 2018-as kísérlet egyenesen azt állítja, hogy napi négy eszpresszó kimondottan jótékony hatással van a szervezetre, az ital ugyanis fiatalon tart néhány specifikus fehérjét a sejtekben.

A kutatók nem győzik hangsúlyozni, nem elég kávét inni, az egészségért ennél többet kell tennünk!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...