Van egy jó hírünk: ezért erősebbek a rendszeres kávéfogyasztók csontjai

Sokaknak a reggeli kávé a szent programok egyike, anélkül nem tud elkezdődni a nap. A kávé azonban nemcsak a lendületet adja meg, a csontozatunkra is jó hatással van. 

A Hong Kong Egyetem kutatói 564 olyan kínai felnőttet vizsgáltak, akik bekerültek egy csontritkulással kapcsolatos kutatásba. Csontjaik ásványi anyag sűrűségét elemezték, majd összehasonlították olyan emberek eredményeivel, akik rendszeres kávéfogyasztók és azokéval, akik nem. Megállapították, hogy általánosságban a kávé szerelmeseinek szignifikánsan magasabb a csontok ásványi sűrűsége, ami azt jelenti, hogy csontozatuk erősebb, robusztusabb. A kutatók három olyan molekulát is azonosítottak, amelyek igazolják a kávé és az erős csontozat közötti összefüggést.

A kávé egészségre gyakorolt hatását már több vizsgálat is kutatta. Egy 2012-es átfogó kutatás során például négyszázezer amerikai egészségi állapotát vizsgálták, az eredményekből pedig egyértelműen kiderült, hogy a rendszeres kávézók kisebb eséllyel halnak meg valamely betegség - például agyvérzés, cukorbetegség, szívbetegség - következtében, mint azok, akik egyáltalán nem isznak feketét. Hasonló eredményt hozott az a 2017-es kutatás is, amiben 500 000 európai embert analizálták. Itt arra is fény derült, hogy azok, akik naponta három-négy csésze kávét is megisznak, jó eséllyel (19%) nem szív-és érrendszeri betegségekben fognak meghalni. Egy 2018-as kísérlet egyenesen azt állítja, hogy napi négy eszpresszó kimondottan jótékony hatással van a szervezetre, az ital ugyanis fiatalon tart néhány specifikus fehérjét a sejtekben.

A kutatók nem győzik hangsúlyozni, nem elég kávét inni, az egészségért ennél többet kell tennünk!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...