Valószínűleg többet eszel, ha sok cukros üdítőt iszol...de miért is?

Egy friss kutatás kimutatta, hogy az üdítőfogyasztás teljesen felborítja az étvágyat szabályozó hormonokat.

Azzal már nem mondunk újat, hogy az üdítőfogyasztás nem túl egészséges – a cukros, szénsavas, de kétségtelenül finom löttyök helyett mindenki, aki egészséges életmódot képvisel, a vízre és a gyógyteára esküszik. Bár a cukormentes változatok elvileg legalább nem hizlalnak, korábbi kutatások már bizonyították, hogy beleszólnak az éhségérzékelésbe, és most ugyanez derült ki a cukros üdítőkről is.

A The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szacharózt, vagyis hagyományos cukrot tartalmazó üdítők megzavarhatják a szervezet étvágyszabályozó hormonjait, egészen pontosan csökkentik a szintjüket, és ezzel sokkal nehezebbé teszik, hogy megállapítsd, mikor ettél eleget – így pedig hamar hízáshoz vezethet a fogyasztásuk.

A kutatás ugyan nem túl nagy számú csoporton készült (69 fiatal felnőttet vizsgáltak, akiknek az életkoruk 18 és 35 év közé esett), de egyértelmű eredményeket mutatott. A résztvevők közül volt, aki szacharóztartalmú üdítőt fogyasztott, és volt, aki glükóztartalmút (utóbbi természetes módon található meg például a gyümölcsökben). Az üdítők fogyasztása után 10, 35 és 120 perccel megmérték a hormonjaik szintjét, és figyelembe vettek olyan sajátosságokat is, mint a nem vagy a súly.

Az eredmények azt mutatták, hogy a szacharóztartalmú üdítőket fogyasztók szervezetében kevesebb, az éhség elnyomásáért felelős hormon termelődött, mint azokéban, akik glükóztartalmú üdítőket fogyasztottak.

A problémára nem igazán nyújt megoldást a diétás verziók fogyasztása

A The Journal of the American College of Cardiology tudományos lapban megjelent tanulmány azokról meg azt mutatta ki, hogy nem tesznek jót a szívnek. A mesterségesen édesített üdítőitalok egész egyszerűen károsak a szervezetre, és mértékkel érdemes őket fogyasztani.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Kókuszos-dióhabos csiga

A kókuszos sütemények nagy kedvencek nálunk, így ez az egyszerű csiga is. A sütőporos tésztába került némi túró, melytől finom és puha marad pár napig, persze csakis, ha marad ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...