Valójában sokkal többe kerül minden, és a Penny ezt az arcunkba is vágja

Az áruházlánc kegyetlenül az arcunkba vágja, mennyivel kéne többet fizetnünk, ha azt is kiszámláznák, milyen mértékben terhelik a környezetet az egyes termékek.  

Mi lenne, ha kiszámláznák nekünk azt is, hogy az általunk vásárolt élelmiszerek milyen mértékben terhelik a környezetet?

Ezt a gondolatkísérletet vitte tovább a német Penny hálózat, ami az Augsburgi Egyetem kutatása alapján meghatározta, hogy mennyivel növelné a boltban kapható terméket árát, ha beleszámítanák azok környezetterhelését is – írja a magro.hu.

Leginkább a húsok árai mennének fel, ha kifizettetnék a boltban az előállítás környezetterhelését is. A számítások szerint fél kiló darált hús ára 173%-kal lenne magasabb, tehát körülbelül 1000 forint helyett, 2500 forintot kéne fizetnünk. A tej is igencsak megdrágulna: körülbelül 122 százalékkal növekedne az ára, a mozzarella már csak ötvenkettővel, a gouda sajté azonban már 88%-kal.

A zöldségek ára nem sokkal emelkedne. A banáné annak ellenére, hogy a fél világon átszállítják, csak 19 százalékkal, a burgonya és a paradicsom 12 százalékkel, az alma pedig csak 8 százalékkal lenne drágább.

Szaftos sütőtökös-gombás sült csirke

Ősszel az elsődleges alapanyag a sütőtök. Mi sem természetesebb, hogy bekerül a csirke mellé is a sütőbe. Gombával, zsályával és egy kis tejszínnel nagyszerű ragu készül a csirke ...

Almás habos sütemény

Igazi klasszikus ez az almás-habos sütemény, amibe igazi élmény beleharapni: a hab ropogós, az almás réteg fűszeres és szaftos, a tészta pedig szuper omlós. Próbáljátok ki Ti is, mert ...

Azt gondolhatnád, hogy a biotermékek esetében csökkennének ezek a százalékok, azonban nem sokkal, csupán pár tíz százalékról beszélgetünk. A biohús például 126 %-kal drágább lenne, ami nem sokkal kevesebb, mint a sima hús esetében.

A Penny a kettős árcédulát nem minden terméknél vezette be, csak 8-8 konvencionális és bio saját márkás termék esetében. A bolthálózat az akcióval a fenntarthatóság fontosságára szeretné felhívni a vásárlói figyelmét Németországban. A kasszánál természetesen nem kell kifizetni a magasabb árat, hiszen egyelőre csak az emberek figyelmének felkeltésére szolgál.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Mitől bio a bio?

Mi az a bio? Hogyan kell ökológiai gazdálkodást vezetni? Egyáltalán, ki dönti el, mi számít biónak? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, neked szól a következő cikk.

Országh Kitti

Címlapkép: iStock

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

„Ha valaki heti egyszer eszik húst, az már elismerést érdemlő...

Molnár Dávid hétköznap a 24.hu újságírója, hétvégén azonban vegán cukrásszá avanzsál, desszertkölteményeit, amelyek megszólalásig hasonlítanak az „eredeti”, nem vegán változatra pedig Instagram-oldalán és blogján osztja meg. Január hosszú évek óta a vegán táplálkozás hónapja, ennek apropóján beszélgettünk Molnár Dáviddal a vegán sütés-főzés rejtelmeiről.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...