Nem a te hibád, ha válogatós a gyerek: tudományos bizonyíték is van rá

Most a szülőknek üzenünk, akik frusztráltak, mert a gyerekük túlságosan válogatós: igen, a szülők tehetnek erről, de nem a rossz neveléssel.

Valamit mindig otthagy a gyerek a tányéron? Semmi áron nem lehet rávenni, hogy megegye a gombát? A brokkoli az ősellensége, de minden jöhet, ami rántott vagy édes? Nos, egy új tanulmány talán megkönnyebbülést hoz sok szülőnek, mivel kiderült, nem sokat tehetnek a válogatósság ellen: valószínűleg ez a gyerek DNS-ébe van kódolva.

Nem a rossz nevelés „okozza" a válogatós gyereket

A Journal of Child Psychology & Psychiatry című szakfolyóiratban szeptemberben közzétett új kutatás szerint „a válogatósságra és/vagy az új ételek kipróbálásától való vonakodásra" való hajlamot sokkal inkább a genetika, mint a környezet határozza meg.

Hogy erre a következtetésre jussanak, a University College London, a King's College London és a Leeds-i Egyetem kutatói több mint 2400 ikerpárt követtek nyomon 16 hónapos és 13 éves koruk között, hogy megvizsgálják, miként befolyásolja a természet és a neveltetés az étkezési szokásokat.

A csapat egyaránt válogatott a mintába egypetéjű ikreket, akik 100%-ban azonos genetikai anyaggal rendelkeznek, valamint nem egypetéjű ikreket, hogy össze tudják hasonlítani a csoportokat.

A kutatók megállapították, hogy a válogatósság nagyjából 7 éves kor körül tetőzik, és enyhén csökken, ahogy a gyerekek elérik a serdülőkort. Azt is megállapították, hogy az egypetéjű ikrek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek hasonló válogatós étkezési szokásokkal, ami arra utal, hogy ennek a viselkedésmintának erős genetikai háttere van. 

Az ok, amiért egyes gyerekek eléggé kényesek bizonyos ételek kipróbálására, míg mások kalandvágyóbbak és boldogan csatlakoznak a családi étkezésekhez, nagyrészt a gyerekek közötti genetikai különbségekre vezethető vissza, nem pedig a szülők nevelési stílusra

– mondta Clare Llewellyn professzor, a tanulmány vezető szerzője a BBC Radio 4 Today című műsorában. Dr. Zeynep Nas, a tanulmány másik szerzője kiemelte, reményeik szerint az eredmények hatására kevésbé fogják a szülőket hibáztatni, ha a gyerekük válogatós, mivel ez „a szülők és a gondozók számára a szorongás egyik fő forrása lehet”.

A kutatók azonban nem vetették el teljesen a környezeti tényezőket. Tanulmányukban megjegyezték, hogy bár a genetika elsődleges szerepet játszik, a környezet még mindig meghatározhatja vagy megtörheti a szokásokat, különösen a gyermekek fejlődésének korai szakaszában.

Megjegyezték, hogy „az ismételt expozíció és az otthon kínált gyümölcsök és zöldségek választékának növelése lehet a leghatékonyabb a legkorábbi években”, valamint az olyan szokások kialakítása, mint a közös családi étkezés és a korábban elutasított élelmiszerek újbóli kipróbálása.

Tehát, ha legközelebb azon kapod magad, hogy a sültkrumpli és a brokkoli mennyiségén alkudozol, tudd, hogy ez nem a te hibád. És csak próbálkozz tovább. Soha nem tudhatod, mikor indul kulináris felfedezésre a gyermeked.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek