A válogatós emberek etetése nem hálás feladat. A szakácsnak ráadásul mindig olyan nehéz felfognia, hogy valaki miért utasítja vissza az ő szeretettel készített, isteni főztjét. Persze a finnyásság megannyi gyökérből eredhet, sőt, gyakran teljesen jogos okok (neadjisten traumák) állhatnak egy-egy fogás nemkedvelése mögött. Éppen ezért érdemes némi körültekintéssel közelíteni a válogatós emberek ízlése felé – az erőszakos rákényszerítés helyett inkább kis lépésekben, kreatív módokon mutassuk meg nekik a nemkívánatos alapanyagok és ízek kedvelhető oldalát. Akár trükkösen, furfangos eszközökkel, a tudtuk nélkül.
Nézd meg galériánkban a bevethető trükköket!
Főzz így a válogatósoknak, hogy megegyék azt is, amit nem szeretnek
Kezdd kicsiben
Eleinte érdemes olyan ételeket készíteni, amelyeknek egy kis részébe belecsempészhetünk valamennyit az elutasított alapanyagból. Ez a valamennyi tényleg csak kevés legyen: krémlevesbe vagy főzelékbe turmixolt, levesbe apróra vágva belefőzött zöldség/hüvelyes, pitetöltelékben elrejtett gyümölcs. Ne szóljon az egész fogás erről a hozzávalóról, inkább csak kiegészítő szerep jusson neki: egy olyan íz, ami ott van, de még sem teljesen megfogható.
Rejtsd el mások között
Az alapanyagot úgy is elrejthetjük, ha nagyon sok minden mással vesszük körbe. Tegyük ezt egy nagyon gazdag zöldséglevesben, főzelékben, rakottasban vagy akár salátában is. Szintén kisebb mennyiségben használjuk az utált zöldséget/gyümölcsöt, hogy könnyebben elvegyüljön a kavalkádban.
Használj egyszerű recepteket
Nem érdemes ilyenkor egzotikus receptekért nyúlni, maradjunk az egyszerűség talaján. Készítsünk olyan fogásokat, amelyek valamelyest ismerősek lehetnek a válogatós egyén számára, esetleg minimális változtatásokat vigyünk végbe bennük. Készíthetünk például krumplis helyett sütőtökös gombócot, rántott karfiol helyett bundás brokkolit, klasszikus frankfurti leves helyett pedig kelbimbósat.
Használd a hasonló helyett
Vannak zöldségek és alapanyagok, amelyek ízben nagyrészt hasonlítanak egymásra. A válogatós természet abszurduma, hogy ezek közül az egyik simán lehet támogatott, míg a másik tiltott. Persze nem minden főtt ételben lehet 100%-ra pontosan megmondani, hogy milyen alapanyag került bele (főzelék, krémleves, rakottas, tésztaszósz, stb.), ezért kísérletezhetünk a hasonló hozzávalók kicserélésével egyes ételekben. (Sárgarépa-sütőtök-édesburgonya, paszternák-fehérrépa-csicsóka, kelbimbó-kelkáposzta-fodros kel, stb.)
Fűszerezd alaposan
Bármilyen nemkívánatos aroma elrejthető a megfelelő fűszerezéssel. Használjunk olyan ízesítőket, amelyeket válogatós emberünk kedvel, és amelyek egyszerre alkalmasak lehetnek más ízek elmaszkolására is. Az indiai fűszerek, a currypor, de akár a kömény vagy a füstölt paprika használata is csodákra képes. Ez a trükk működhet bármilyen leves, tésztaszósz, mártás vagy egytálétel, ragu esetében.
Ne bántsd azt, amit szeret
Elsőre jó ötletnek tűnhet fogni a válogatós ember egy kedvelt ételét, majd azt kicsit megcsavarni, átalakítani, megspékelni, hátha ilyen módon kellemesebben megy majd le nála a keserű pirula. Azonban általában egy ilyen akcióval inkább az ellenkező hatást érhetjük el, gyakran azért, mert az illető annyira ismeri kedves ételét, hogy rögtön felfedezi benne a turpisságot. Legrosszabb esetben pedig ezáltal egy újabb fogást adhatunk majd hozzá ahhoz a hosszú sorhoz, amelyben a tiltólistás receptek szerepelnek.
Néhány kísérleti jelleggel kipróbálható recept:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További tanácsok az okos főzéshez: